Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:48, 8. 11. 2016.

| Društvo

Manja izlivanja u Toplici, u Leskovcu bez opasnosti od poplava

Autor:Lj. M. i D. M.Izvor:Južne vesti
Toplica u Kuršumliji iznad nivoa redovne odbrane od poplave; foto: Lj.M.

Zbog obilnih padavina nivo reke Toplice kod kuršumlijskog sela Pepeljevac je na 230 cm, odnosno viši je za 10 cm iznad granice redovne odbrane od poplava. Izlile su se i pojedine manje reke u Toplici, dok u Leskovcu nema opasnosti od poplava.

Nivo Toplice povećava se iz sata u sat, od 10 do 20 cm, ali obzirom da kiša polako jenjava, ne bi trebalo očekivati obilnija izlivanja na kritičnim mestima duž korita ove reke, ali sve službe lokalnih samouprava u Topličkom okrugu su u pripravnosti i dežuraju 24 sata.

U opštini Kuršumlija izlile su se pritoke reke Toplice, Kosanica i Banjska i pričinile manju materijalnu štetu pojedinim pomoćnim objektima duž svojih korita, dok se u selu Tmava izlio potok koji je ugrozio štalu jednog seoskog domaćinstva.

Na teritoriji opštine Blace je najkritičnije u ataru sela Čungula gde se jednim delom svoga toka izlio bujični potok i poplavio put ka tom selu.

U opštini Prokuplje najugroženija od izlivanja bujičnih potoka su sela Potočić, Donja Trnava, Belogoš, Beloljin i Merovac.

Uglavnom se radi o bujičnim potocima koji su poplavili deo poljoprivrednog zemljišta i puta u ataru ovih sela, a u lokalnoj samoupravi ističu da je sva raspoloživa mehanizacija već poslata na teren i po prioritetima se radi na otklanjanju posledica i čiste se odvodni kanali kako bi voda mogla da brže otiče.

U Žitorađi, prema rečima predsednika Opštine Slađana Milenkovića, nema opasnosti od izlivanja Toplice. Ipak, situacija se i u ovoj opštini prati kako bi na vreme reagovali u slučaju da kiša nastavi da pada.


Nema opasnosti od izlivanja u Leskovcu

Iako u Sektoru za vanredne situacije upozoravaju da sporadičnih problema od bujičnih vodotokova ima na teritoriji Prokuplja, Kuršumlije i Leskovca, u leskovačkoj lokalnoj samoupravi tvrde da nema nikakvih problema i da je najopasniji talas prošao u toku noći.

Gradski većnik zadužen za vanredne situacije Dejan Cakić kaže da su svi kanali poluprazni.

Kanali u našoj nadležnosti su primili svega 30 do 40 posto ukupnog kapaciteta i to govori da trenutno nema opasnosti. Ipak, naše ekipe su na terenu i u stanju pripravnost jer se ne zna koliko će tačno litara kiše pasti do petka - ističe Cakić.

On ododaje da je bilo manjih problema u Manojlovcu i Bobištu gde kanalizacija nije mogla da primi veliku količinu vode, ali da se ona u međuvremenu povukla.

Dodaje i da je moguće povećanje vodotoka Veternice i Južne Morave u toku sutrašnjeg dana, ali da je sve zasad pod kontrolom i da, kako kaže, u ovom trenutku nema  opasnosti od izlivanja.

U samom gradu nekoliko ulica od jutros je pod vodom, ali domaćinstva nisu ugrožena, a nema većih problema ni u saobraćaju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: