Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:09, 25. 11. 2015.

| Društvo

Manja plata za predsednika niške Skupštine i pojedine većnike

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
pare
Manje para i za predsednika Skupštine; foto: JV arhiva

Predsednik niškog parlamenta Mile Ilić, njegov zamenik Nenad Stanković, predsednik Odbora za administrativna pitanja Predrag Jelenković i nekoliko većnika imaće ubuduće za 30 % manje plate, jer je upravo Odbor koji vodi Jelenković usvojio takvu odluku.

Dosadašnjim gradskim Pravilnikom o platama bilo je predviđeno da oni funkcioneri koji nisu stalno zaposleni u gradskim institucijama i Gradskoj upravi dobijaju 50 % naknade na mesečnu zaradu.

Odbor je na današnjoj sednici odlučio da se taj dodatak umanji za 20 %, pa će tako svi funkcioneri koji su stalno zaposleni na nekom drugom mestu, a rade i u gradskim institucijama, ubuduće imati dodatak od 30 %.

Menjali smo Član 6. Pravilnika i njime je predviđena naknada od 30 %, dok je ranije iznosila 50 % - kaže Jelenković.

vece Niže plate i za pojedine većnike; foto: JV arhivaPored njega, Ilića i Stankovića, ovo smanjenje na narednoj plati osetiće i većnici Žarko Ranković, Miloš Banđur, Srđan Aleksić, Svetozar Aleksov i Jovan Stojković, kao i gradski urbanista Dragana Sinobad Petrović.

Jelenković napominje da je pomenutim funkcionerima ostavljena i druga mogućnost - da umesto dodatka od 30 % mogu da uzmu razliku u platama.

To praktično znači ako je predviđena plata za to radno mesto u Gradskoj upravi 80.000 dinara, a funkcioner na poslu gde je stalno prijavljen prima 40.000, on može da dobije razliku koja bi iznosila 40.000 dinara ili da traži 30 % od 80.000 dinara - pojašnjava Jelenković.

Slaže se da razlika nominalno može da bude veća od 30 % koliko je predviđeno za naknadu, ali kaže da to zavisi od visine plate koju funkcioner prima na poslu na kojem je na stalnom radu.

Inače, kako je na poslednjoj sednici rekao odbornik SDS Boban MIhajlović, ovaj dodatak je sa 30 % na 50 % uvećan u septembru 2012. godine.

Podsetimo, plate gradonačelnika, njegovog zamenika, gradskih većnika na stalnom radu i svih predsednika skupštinskih komisija u stalnom radnom odnosu već su umanjene za 30 %, jer je upravni inspektor utvrdio da je takozvani “funkcionerski dodatak”, koji se isplaćivao nekoliko godina, nezakonit.


Pešiću odbijena naknada za prekovremeni rad

Na adresu Odbora za adminstrativna pitanja stigao je zahtev gradskog većnika Milana Pešića da mu se isplati prekovremeni rad od 30 sati koje je, kako je napisao, nakupio tokom organizacije Međunarodnog i gradskog dana mladih.

Kako kaže Jelenković, ovaj zahtev je jednoglasno odbijen, jer formalno-pravno nema dokaza da je Pešić zaista radio prekovremeno, a kako kaže, neki članovi Odbora su smatrali da “nije mesto, ni vreme” za isplaćivanje ovakvih dodataka.

Ovaj tekst je nastao uz podršku Ministarstva kulture i informisanja kroz program sufinansiranja projekata iz oblasti javnog informisanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoran Nikolic

    21:35 // 26. 11. 2015.

    U vreme TITOVE 'DIKTATURE' mogo si da imas samo jednu platu tj. da biras. Ako ti je plata veca sa mesta odakle dolazis na funkciju nju zadrzavas ili ako je veca funkcionerska uzimas nju. Nikakako nisi mogao da imas vise od jedne plate. Naravno da je bilo zloupotreba ali je to sankcionisano.Medjutim 5to oktobarci su uneli 'INOVACIJU' da mozes da uzimas koliko hoces. Sve u ime 'DEMOKRATIJE'

  • Putin

    16:13 // 26. 11. 2015.

    Sta je sa gradonacelnikom Perisicem, on prima platu na fakultetu, klinickom centru, Gradskoj upravi u Beogradu, da li gradjani Nisa znaju koliko je to u bruto/

  • Dragoljub stamenkovic

    11:05 // 26. 11. 2015.

    У тој властодржачкој дружини је најпаметнији Неша гуска,па Бане курир,па Пера ложач,Дуле шофер...итд.

    • CVETKO prvi

      13:15 // 26. 11. 2015.

      @Dragoljub stamenkovic : Što izvredja i stavi iza Gusku , Бане курирa, Перy ложачa,Дуле шоферa...итд.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: