Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:20, 13. 10. 2020.

| Društvo

Manjak parking mesta pred zgradama, rešenja još nema

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Parking Franca Vintera
Dovijanje zbog manjka parking mesta; foto: Čitalac

Nišlije iz svih delova grada sve se češće žale na probleme sa parkiranjem ispred svojih stanova. Stručnjaci objašnjavaju da je uzrok ovog problema što ranije nije postojala obaveza da stambene zgrade imaju i parking, da sada postoji pravilo "jedan stan - jedno parking mesto", ali je jasno da se ono često ne poštuje i čini se da rešenja nema.

Tako, recimo, stanari zgrada na Sinđelićevom trgu plaćaju posebnu pretplatu Parking servisu, a kažu da opet nemaju gde da se parkiraju. U broju 61 u Ulici vojvode Mišića komšije stavljaju prepreke na parking mesta kojih, poručuje jedna čitateljka, ima osam na 22 stana i dva lokala. Uzurpiranje parkinga U Vojvode Mišića rampe i na zemlji; foto: Čitateljka

Ali svi pokušaji da se dogovorimo i rešimo to pitanje, kako bi svi vlasnici automobila imali podjednake šanse da se parkiraju i ista prava na dvorište zgrade, nisu uspeli. Jer su komšije čvrsto na stanovištu da baš oni imaju prava i ne žele da se odreknu te privilegije. Oni koji mesta nemaju dovijaju se na razne načine i svakodnevno nerviraju. Komunalna inspekcija nema ingerencije na prostoru dvorišta zgrade, a upravnica zgrade nema autoritet, a ni dovoljno volje da se to reši - kaže ova građanka.

Korisnik parcele na kojoj se nalazi pomenuta zgrada u Ulici vojvode Mišića je privatno lice, kažu u Sekretarijatu za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, pa tu ni oni nemaju ovlašćenja da izdaju dozvole za postavljanje prepreka.

Ovaj sekretarijat obezbeđuje postavljanje fizičkih prepreka na javnim saobraćajnim površinama (kolovozi, trotoari opštinskih puteva i ulica, razdelne i zaštitne trake i pojasevi, pešačke i biciklističke staze, trgovi, mostovi itd), preko nadležnog javnog preduzeća, u cilju sprečavanja ili usmeravanja saobraćaja i uz ispunjenost saobraćajno-tehničkih uslova, i nije nadležan da meritorno odlučuje po zahtevima za postavljanje fizičkih prepreka na ostalim površinama - navode u Sekretarijatu.

Parking ili igralište? Neki koriste igrališta kao parking; foto: Čitalac U ulicama u okolini Bulevara svetog Pantelejmona nove zgrade stalno niču, a problemi sa parkingom su sve veći. Stanovnici Ulice Franca Vintera žalili su se ii na bahato parkiranje komšija, koji zauzimaju i više od jednog mesta. Stanovnici novoizgrađenog dela ovog niškog naselja već su protestovali, a svi zahtevi bili su da se naselje uredi.

Zgrade niču kao pečurke, i to sa velikim brojem stanova, ali investitori ne obezbeđuju parking mesta za stanare. Zato se parkira ko gde stigne, ali i pored toga mesta nema za sve. Zato je pravo umeće naći mesto. Posebno stvar otežavaju bahati vozači koji nemaju razumevanja za druge, pa zauzimaju po više mesta. Nije nemoguće da se ujutru zatekne ogrebano vozilo, a drage komšije znaju sa terase i da bace i jaje na šoferšajbnu - rekao je jedan stanar.


Zasada bez konkretnog rešenja

Problem je kompleksan i zahteva rad mnogo strana, kaže glavna urbanistkinja Niša Tanja Obradović, ali ne nudi konkretne načine za rešavanje problema.

Situacija je mnogo složenija nego što je neko predstavlja. Svi moramo da budemo svesni i da poštujemo neke stvari. Postoje problemi od ranije, nasleđeni, zgrade koje su građene odavno i tada nije bila obaveza da se i parking gradi. Sada postoje pravila koja moraju da se poštuju - jedno parking mesto, jedan stan. Ali smo svedoci odstupanja, da neko ne izvede ta parking mesta, zbog toga što ih kasnije ne može prodati ili iz nekih drugih razloga - rekla je Obradovićeva.

Među novim zgradama često se dešava da investitor dobije upotrebnu dozvolu, a onda prenameni prostor - da ono što je bilo predviđeno za garažu postane lokal ili suteren.

Parking je jako ozbiljna stvar i tu treba prvo da se uradi saobraćajna studija, da nam pokaže razmeštaj, kretanje i parkiranje. Mi sada nemamo ni podatak koliko u jednom kvartu imamo parking mesta - kaže Obradovićeva.

Inače, parking mesta oko stambenih zgrada samo su deo problema vezanih za ostavljanje automobila u Nišu. Od kada su iz Grada izvestili da je u toku uklanjanje napuštenih automobila sa javnih površina, aplikaciju Prijavi problem "zatrpali" su onih koji prijavljuju lokacije, iako je više puta naglašeno da su prava adresa opštinske komunalne inspekcije.

Bahato parkiranje - na mestima predviđenim za osobe sa invaliditetom, na trotoaru i preko staze za slepe, kao i u zonama gde su vozila potpuno zabranjena, poput platoa ispred Narodnog pozorišta ili onog ispred Skupštine Grada, svakodnevne su slike u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan

    11:30 // 20. 10. 2020.

    Treba i zakon promeniti, kada sam radio 2011 u jednoj gradevinskoj firmi bila je obaveza investitora da obezbedi 1 parking mesto na dva ipo stana. Sumljam da se nesto promenilo. Taj zakon je bio iz 80 i neke. U danasnje vreme auto vise nije luksuz svako moze da kupi auto. Podizanjem zgrada na mestu nekih kuceraka su svorili ozbiljan problem, oko Sremca, bulevar, Somborski buelvar.

  • Igor

    08:54 // 18. 10. 2020.

    Nema resenja.
    To nikog ne zanima.

  • Mika

    19:56 // 16. 10. 2020.

    Najviše me nerviraju ovi dušebriznici koji su tu do juce gacali u blatu, a sad im smeta kad nekome auto štrči van crte. Gde ljudi da ostave auto kad dodju posle 9? Kriv je grad koji je dozvoljavao ovoliku gradnju bez adekv. broja parking mesta

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: