Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:30, 1. 12. 2012.

| Društvo

Manje obolelih od HIV-a u Nišu

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:južne vesti
HIV
ilustracija; foto: pressonline.rs

Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv side, 1. decembar. U Nišu je ove godine registrovano troje obolelih, što je manje u odnosu na prošlu godinu, a smrtnih slučajeva nije bilo.

Sve tri osobe su muškarci, a HIV je kod svih prenet prilikom nezaštićenog seksualnog odnosa, što je i najčešći način prenosa. 

- Muškarci su trenutno grupa sa najrizičnijim ponašanjima i to zbog nekorišćenja zaštite prilikom seksualinih odnosa. U poslednje vreme, sve češći slučaj prenošenja je tokom seksualnih odnosa muškarca sa muškarcem - kaže Biljana Kocić, epidemiolog iz Instituta za javno zdravlje.

Sa HIV-om u Nišu živi 76 osoba, među kojima je 4 puta više muškaraca od žena. Iz Instituta ipak upozoravaju da postoji i veliki broj ljudi koji imaju HIV, a da toga nisu ni svesni.

- Dobro je da već duže vreme nismo imali slučajeve prenošenja virusa prilikom transfizuje krvi i s majke na dete, to govori o tome da se dosta pažnje obraća na zaštitu u ovim slučajevima - dodaje ona.

Tokom 2011. godine u Nišu je bilo registrovano 8 osoba, a od 1987. godine na području Nišavskog i Topličkog okruga registrovano je 129 inficiranih osoba.

-  Osobe koje žive sa HIV-om žele da budu prihvaćene. Iako društvo malo bolje gleda na njih, diskriminacija i strah i dalje postoje zbog neznanja i neinfornisanosti - kaže Sandra Manić iz organizacija “Sunce” i “Osoba koje žive sa HIV-om”.

HIV ilustracija; foto: domzdravlja.org.rs

Kao i među muškarcima i među ženama se HIV najčešće prenosi nezaštićenim seksualnim odnosima, to se dešava u čak 60% slučajeva. Kada je u pitanju korišćenje istog pribora prilikom uzimanja droga procenat inficiranih žena je 25, a muškaraca 19.

U grupe koje su izložene velikom riziku infekcije su i seksualne radnice, pa se njima savetuju česta testiranja i zaštita. Više informacija i saveta o ovome možete dobiti u niškoj kancelariji Timočkog omladinskog centra koju možete kontaktirati pozivom na broj 062/488-227.

Svi zainteresovani mogu se testirati u Institutu za javno zdravlje, a testiranje je potpuno anonimno, besplatno i nisu potrebna nikakva dokumenta. Radno vreme je od 8h do 14h, a telefon je 018/4-539-539.

Obeležavanje 1. decembra u Nišu

Međunarodni dan borbe protiv side biće obeležen nizom aktivnosti koje će promovisati razne vidove zaštite od HIV-a.

Od 12h u sali skupštine Grada biće održan javni čas posvećen prevenciji. U isto vreme najavljeno je da će kod Kalče biti deljeni kondomi i pamfleti sa informacijama o bezbednom ponašanju i mogućnostima testiranja.

Nakon toga, od 15:30h u organizaciji “Sunce”, koja pomaže osobama obolelim od HIV-a, građani će moći da porazgovaraju sa njenim članovima i informišu se o svemu što ih zanima vezano za ovu temu.

Organizacija “Sunce” nalazi se u zgradi “Aleksandrija” u lokalu M17.

Spot za kampanju "Ne možes da znaš dok se ne testiraš"

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: