Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:35, 6. 5. 2020.

| Društvo

Manje od 10 % upisane dece se prijavilo za vrtiće u Nišu, u "Pčelici" kažu da će raditi i jaslene grupe

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
vrtić Niš
Prijavilo se manje od 10 % dece upisane u niške vrtiće; foto: PU Pčelica

Za polazak u vrtiće Predškolske ustanove "Pčelica" u Nišu, koja počinju sa radom 11. maja, prijavilo se manje od 10 % upisane dece čija oba roditelja rade. I dok roditelji kažu da im je rečeno da u obdaništa mogu samo deca starija od 3 godine, iz "Pčelice" odgovaraju da ima 12 prijavljenih mališana za jaslene grupe.

Redakciji Južnih vesti javilo se nekoliko roditelja sa istim problemom - da njihova deca mlađa od 3 godine od ponedeljka ipak ne mogu u vrtić. Ističu da im je to veliki problem, jer moraju da se vrate na posao, a mališane nema ko da čuva. Vrtici Nis; foto: PU Pcelica Vrtići su spremni za povratak mališana; foto: PU Pčelica

Pozvali su me iz vrtića gde idu moja dva deteta i rekli mi da mlađe ne može u jaslice, jer jaslene grupe ne počinju da rade. Kome sad da ostavim dete kad moram da se vratim na posao kao i većina?

U Beogradu primaju decu svih uzrasta uz potvrdu da oba roditelja rade. Kako država očekuje odlazak na posao kada nisu obezbedili čuvanje dece iz jaslene grupe?

Iako nisu precizno odgovorili na pitanja novinara da li će i deca mlađa od tri godine, čiji roditelji moraju na posao, krenuti u ponedeljak u vrtić - iz Uprave "Pčelice" stigao je odgovor da među prijavljenom decom za polazak ima i onih iz jaslenih grupa.

Svaki vrtić je napravio tim vaspitača i ostalih zaposlenih koji će raditi sa decom u skladu sa normativima Ministarstva prosvete. Radiće grupe u zavisnosti od uzrasta prijavljene dece. Za dolazak od 11. maja prijavilo se 572 mališana iz predškolskih grupa i 12 iz jaslenih, što u ukupnom zbiru u odnosu na broj upisane dece iznosi manje od 10 odsto - navode u "Pčelici".

Niski vrtic; foto: PU Pcelica Vrtići su spremni za povratak mališana; foto: PU Pčelica Kažu i da su vaspitači koji će raditi sa decom testirani na koronu i svi rezultati su negativni, a tvrde i da svi zaposleni imaju zaštitnu opremu.

Pojašnjavaju i proceduru povratka u obdaništa - oba roditelja treba da dostave potvrdu poslodavca da su u radnom odnosu, potvrdu da ne rade od kuće, već da idu u sedište firme ili druge prostorije, kao i kontakt poslodavca. Uslov za polazak u vrtić je i potvrda pedijatra da je dete zdravo.

Tu potvrdu predaju trijažnoj sestri kojoj predaju i potvrdu nadležnog pedijatra, ne stariju od 7 dana, o zdravstvenom stanju deteta, kao i da je uredno vakcinisano. Radićemo po preporukama Ministarstva prosvete i poštovaćemo sve mere, a zahtevaćemo i od roditelja da poštuju sve mere koje smo dobili od nadležnih službi, nošenje maski, rukavica i prolaz kroz dezobarijeru pre ulaska u vrtić - pojašnjavaju.

Podsetimo, u okviru ublažavanja mera koje su na snazi od uvođenja vanrednog stanja je i otvaranje vrtića, koji počinju sa radom 11. maja za mališane čiji roditelji rade, a u "Pčelici" kažu da su svi dezinfikovani i spremni za rad.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivana Savić

    19:11 // 7. 5. 2020.

    Samo mi nije jasno zasto roditelji dece koja ne mogu u vrtic jer su takva pravila nisu oslobodjeni od placanja vrtica!?Mi nismo izabrali da li hocemo ili necemo da idemo nego nam je to nametnuto!

  • Mara

    05:33 // 7. 5. 2020.

    Neće narod da radi

    • Ouzo

      18:42 // 7. 5. 2020.

      Ti si primer !

  • Marina

    23:01 // 6. 5. 2020.

    Gde je pravilo da se vaspitaci I zaposleni testiraju 2 dana pre pocetka rada vrtica? Zbog mogucnosti inkubacije ili novozarazenosti? Gde je postovanje pravila Ministarstva da se ne mesaju deca i ne menjaju vaspitaci?Zasto su isti primorani da bas sada iskoriste godisnji odmor?Zasto se ne objavi decidni pravilnik o pravima i obavezama Pcelice i korisnika usluga, kao sto je u Beogradu transparentan?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: