Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:59, 4. 4. 2016.

Manje osmaka - manje odeljenja za upis, na udaru i gimnazije

Đaci Manje osmaka, manje i mesta za upis; foto: ilustracija: JV

Prema preliminarnom planu upisa, srednje škole u Nišavskom, Pirotskom i Topličkom okrugu mogu ostati bez ukupno 20 odeljenja, a bez po jednog i niške gimnazije - "9. maj" i "Svetozar Marković". U Školskoj upravi kažu da je to nužno zbog manjka đaka.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Pozitivni komentari:
  • Iz drugog ugla

    22:21 // 4. 4. 2016.

    A, zasto se ne bi smanjio broj ucenika po odeljenju tako da ih, recimo, bude 24 umesto 30? Onda ne bi bilo potrebno smanjivati broj odeljenja, a ucenici bi svakako dobili bolji kvalitet nastave. Svi vrlo dobro znamo kako izgleda rad u odeljenjima sa 30 ucenika. I ranije, kad se uglavnom radilo frontalno, to je bio problem, a tek danas... Mozda Ministarstvo moze da ponudi neka resenja u tom pravcu.

  • stvarno sokantno /...

    18:24 // 4. 4. 2016.

    u redu sto dece nema, nema pa nema, ali mi bi da predajemo.. e nase jalovo i zastarelo skolsvo, nagledao sam vas se svakakvih, samo se za svoj fond casova brinete, a ne sto jos malo pa ce i pod jednu sljivu da stanemo, tzv. prosvetari, koji se vi fejkeri

    • maksimum018

      19:32 // 5. 4. 2016.

      Znaci sad prosvetari treba da krenu redom po kućama i da rade na povećanju nataliteta. Svako ko je išao u školu zna da su odeljenja od 30 učenika ionako velika, profesori ne mogu da se posvete svim učenicima, tako da bi trebalo smanjiti broj učenika po odeljenju, time bi se dobilo i na kvalitetu obrazovanja. Ne treba otpuštati profesore već radnike u javnim službama koji samo sede po kancelarijama

  • Miloš Vučić

    10:01 // 5. 4. 2016.

    Prava prilika da se poveća kvalitet nastave smanjenjem broja učenika. U mojoj generaciji je bilo i par suludih odeljenja sa preko 40 učenika. Tu rada i učenja jednostavno nema.

    • Bilo bi lepo

      13:55 // 5. 4. 2016.

      ali ne verujem, one jadnike sto imaju mali fond oterace, ovi sto ostanu povecace kriterijum, tako da privatni casovi postanu neohodni, koje ce opet drzati ovi sto su ih oterali..prosli smo mi 90te

  • nenad 2008

    21:51 // 4. 4. 2016.

    A, zašto 30 učenika? Kome smeta 25? Budžetu? Ostaje isti. A, kvalitet?

  • Mila

    20:22 // 4. 4. 2016.

    Razumem da se svako brine za svoje radno mesto, i da se direktori trude da odrze broj casova i zaposlenih, ali gospodo prosvetari priznacete da je malo nebulozno da se po svaku cenu zadrzi broj odeljenja i casova u odnosu na taj period od pre 10god a da se broj djaka smanjio drasticno

  • Dexter

    09:57 // 5. 4. 2016.

    Kad u tehnoloskom drustvu 21. veka smanjujes broj gimnazijalaca, a samim tim i dobrih studenata, znaci da zemlju pretvaras u koloniju. U njoj ce nasoj deci kao robovima upravljati gazde iz bogatih i razvijenih zemalja, u kojima i ovce znaju da bez obrazovanja vise nema zivota. Ako se ovo desi, znaci da se kolaps ovog drustva ubrzava.

  • maksimum018

    19:39 // 5. 4. 2016.

    Svako ko malo razmisli shvatiće da mi ne možemo da se takmičimo kvantitetom sa Kinom, Indijom i ostalim državama koje imaju preko 100 miliona ljudi. Jedini način da opstanemo je da se takmičimo kvalitetom a kvaliteta nema bez ulaganja u obrazovanje. Smanjiti broj učenika u odeljenju i povećati kvalitet nastave. Ne treba otpuštati profesore već radnike u javnim firmama koji sede i ništa ne rade.

  • Maja

    21:49 // 4. 4. 2016.

    Rektor i dekani reaguju a naravno i profesori srednjih skola zbog sopstvenog interesa. Bas njih briga sto ce visikoskolci biti propale investicije propalih zivota bez posla i zivaca posle toliko ucenja. Bolje je da ne zavaravaju decu. Profesori imaju odgovornost za to sto se bore da se vise dece upisuje u gimnazije i na fakultete da bi oni imali posao a nije bitno sta ce posle biti sa tim ljudima.

    • To je nazalost tacno :(

      09:55 // 5. 4. 2016.

      ali u prosveti su uglavnom ljudi bez nekog posebnog integriteta da bi ih mucila takva vrsta odgovornosti, ili losi djaci, ili oni sto su hteli posao sa odmorom od 3 meseca godisnje. I to je realnost.

  • cicvara

    05:58 // 5. 4. 2016.

    Žalosno,nema dece al zato prosvetarima nikad ne smeta da strajkuju

  • Tina

    15:00 // 5. 4. 2016.

    Gimnazija Svetozar Marković bila je "domaćin" jednog takmičenja i boraveći tamo imala sam utisak da je previše "aktivnosti''bilo te subote.Ulazilo se izlazilo,smenjivale grupe:talentovani,sekcije, seminari,treninzi,mala deca (osnovci)......pre mi lici na haos nego na radnu atmosferu.Neko je to odobrio-talente za x stvari i dodata nastava na strani jezik.Podržavam stav g.Geja.

    • Dexter

      15:45 // 5. 4. 2016.

      Znači, Tina, vi smatrate da je škola tim bolja što je manje aktivnosti u njoj? Naročito ako je reč o školi koja konkuriše za gimnaziju od nacionalnog značaja. Bravo! Vi ste pravo oličenje duha onih koji bi sve što je sjajno i briljantno uništili i sveli na prosek. Dakle, predstavnik konzervativne većine u Srbiji, koju ova vlast tako verno zastupa.
      Užasnut sam.

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: