Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:01, 9. 12. 2022.

| Društvo

Manji računi za borce, više para za personalne asistente i još jednokratnih novčanih pomoći

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
borci
Veća socijalna ugroženost, veći popusti; foto: V. M. R.

Usvojena je inicijativa boračkih udruženja na sednici Gradskog veća o budžetu o dodatnim popustima na komunalne troškove, jer je povećana minimalna zarada, ali i potrošačka korpa. Zamenica gradonačelnice Dušica Davidović rekla je da je ovaj budžet socijalnog karaktera u kome Grad Niš brine o Nišlijama i njihovim potrebama. Takođe, najavila je jednoročne novčane pomoći, ali i 5 miliona dinara za personalne asistente.

Od 2018. godine kada su se niški borci izborili za manje račune za komunalne troškove, ustanovljena su prava na 45%, 30% i 5% popusta, koji su zavisili od visine njihovih primanja. Tada je na Gradskom veću definisano pravo da će prihodi boraca do 26.000 dinara ostvariti pravo na najveći popust, a primanja do 71.000 dinara imati mogućnost umanjenja za 5%. V. d. načelnika Uprave za društvene delatnosti Miljan Ćirković rekao je da su odlučili da povećaju granicu primanja potrebnu za ostvarivanje prava na popust, koja stupa na snagu od sledeće godine.

Uporediću prethodne i sadašnje parametre. Do sada 45% umanjenja za komunalne troškove imale su porodice do 26 hiljada dinara, sada je ta granica 35 hiljada dinara. Umanjenje od 30% imale su porodice od 26 do 37hiljada dinara, sada ta granica od 35 do 45 hiljada dinara. Umanjenje od 5% imali su primanja od 37 do 71 hiljade dinara, a sada ta granica od 45 do 87 hiljade dinara - rekao je Miljan Ćirković.


5 miliona dinara za personalne asistente i još jednokratnih novčanih pomoći

DUšica Davidović Dušica Davidović izjavila je da je broj korisnika socijalne pomoći ostao isti, ali će većim budžetom unaprediti usluge Uprave za društvene delatnosti. foto: JV / Ljubica Jocić Na sednici Gradskog veća o budžetu za 2023. godinu najavljeno je povećanje od 5 miliona dinara za personalne asistente i lične pratioce, kao i jednokratne novčane pomoći za najugroženije. Zamenica gradonačelnice Dušica Davidović izjavila je da je broj korisnika socijalne pomoći ostao isti, ali će većim budžetom unaprediti usluge Uprave za društvene delatnosti.

Najavljeno povećanje za 2023. godinu odnosiće se na pozicije personalnih asistenata i ličnih pratilaca, kao i usluga Uprave za društvene delatnosti.

Kada govorimo o Upravi za društvene delatnosti oblasti socijalne zaštite i kada kažemo da smo povećali budžet za socijalu, ne radi se o tome da mi imamo povećani broj korisnika socijalne pomoći, reč je o uslugama koje pružamo preko Uprave za društvene delatnosti tako da smo na pozicijiciji personalnih asistenata i ličnih pratioca povećali iznos od 5 miliona. - rekla je.

Kako je zamenica gradonačelnice rekla, deo namenjenog budžeta koristiće se za jednokratne novčane pomoći socijalno najugroženijima.

Kada kažemo da smo uvećali budžet za jednokratne novčane pomoći, mi smo ovim putem hteli da sagledamo i naše sugrađene koji nisu korisnici Centra za socijalni rad, a i naše sugrađane koji su, ili sa minimalnim penzijama, ili sa najnižim primanjima, tako da njih u narednoj godini, kao i ovoj, sagledavamo upravo preko naših pozicija iz budžeta - izjavila je Dušica Davidović.

Kako je zamenica gradonačelnice napomenula, budžet Grada Niša je socijalnog karaktera u kome nisu zaboravljene Nišlije i njihove potrebe.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksandra

    12:57 // 11. 12. 2022.

    Socijalna politika u Nišu je katastrofalna.
    Osim 1 ustanove kojoj se drastično uvećavaju sredstva. Sve zahvaljujući većnici za socij.pitanja koja zanemaruje invalide.

  • Sociološkinja

    12:50 // 10. 12. 2022.

    Svaka čast gospođi Dušicu Davidović! Sve pohvale za njen rad,trud i zalaganje!
    Dušica za gradonačelnicu!!!

    • Kimi

      14:46 // 10. 12. 2022.

      I ovo je previše za sirote gradjane..osnovnu kulturu i ponasanje zena nema!!!

  • Kimi

    10:47 // 10. 12. 2022.

    Zasto silna uslovljavanja za sticanje prava na popust. Kakve veze imaju ukupna primanja porodice borca sa ucescem u tatovima. Izmidljeno da bi se ciljano smanjio broj boraca koji bi imali pravo na popust. Slicna situacija kao i sa karticama za prioritet u lecenju boraca. Niko u zdravstvu pojma nema o tome.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: