Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:45, 9. 1. 2024.

| Društvo

Mapirali srpska groblja iz ratova 1912-1920. godine - platforma u sredu pred Nišlijama

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
staro groblje3
Još jedan od našina da potpmsi pronašu grobove svojih stradalih predaka; foto: Tamara Todorović

"Srpska vojnička groblja i memorijali iz oslobodilačkih ratova 1912-1920." - naziv je platforme koja će biti predstavljena sutra, 10. januara, u velikoj sali Univerziteta u Nišu od 18 sati, a putem koje šira javnost i potomci mogu da pronađu grobove svojih predaka stradalih u Velikom ratu. Među skoro 30 sprkih vojničkih grobalja, nalazi se i niško Staro groblje.

Platforma je osmišljena kako bi se potomcima poginulih srpskih vojnika, poštovaocima tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, kao i široj akademskoj i naučnoj javnosti omogućilo da pronađu lokacije na kojima su se borili i poginuli srpski vojnici tokom oslobodilačkih ratova 1912-1920. godine, kao i da saznaju gde se nalaze njihovi grobovi i zaboravljeni memorijali.

To objašnjavaju iz Udruženja za negovanje i čuvanje srpske baštine "Kajmakčalan“ koje ima 15-godišnju tradiciju istraživanja sprskih vojničkih grobalja na Balkanu.

Rezultat ovog projekta treba da bude sistemsko rešavanje problema, pri čemu će podaci o sahranjenim srpskim vojnicima na srpskim vojničkim grobljima i memorijalima biti dostupni preko veb sajta i veb GIS portala i na taj način sačuvani za buduća pokoljenja. Rezultati uključuju rad sa 360° kamerom za potrebe izrade ortofoto planova i 3D modela grobalja, grobova i memorijala - kažu iz Udruženja.

Po rečima Miroslava Veličkovića koji se bavi istraživanjem i proučavanjem spomenika Starog groblja, Niš se trenutno obrađuje i u narednim danima grobovi sa tog područja biće uvršteni u bazu pretrage.

Do tada, iz Udruženja pozivaju sve zainteresovane da dođu u prostorije niške Banovine kako bi se bolje upoznali sa platformom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk II

    14:53 // 10. 1. 2024.

    Sve je to u redu i tako treba da uraditi... ali kako pronaći grobove predaka koji su poginuli u Cerskoj i Kolubarskoj bitki , kada je svaki položaj prelazio "iz ruke u ruku" 4 do 5 puta u toku 2-3 dana i kada su poginuli samo prekriveni tankim slojem zemlje?Nakon "sahranjivanja" divlje zveri su razvlačile kosti poginulih / obeju strana/ tako da je to nemoguća misija. Ali...svaka čast na trudu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: