Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:34, 4. 2. 2017.

| Društvo

Marković ipak predložen za direktora Doma srednjoškolaca

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
markovic
Marković (u sredini) tvrdi da ispunjava sve uslove; foto: FB strana PS

Iako je pre nekoliko meseci prosvetna inspekcija utvrdila da Mihajlo Marković nije ispunjavao uslove ni za v.d. direktora Doma učenika srednjih škola u Nišu, od petoro kandidata koji su se prijavili na konkurs, Upravni odbor je odlučio da Ministartsvu prosvete za novog direktora predloži upravo Markovića, tvrdeći da ispunjava sve uslove.

Na konkurs za novog direktora se prijavilo, kako je rekla nova predsednica Upravnog odbora Vanja Stojković, šestoro kandidata. Petoro ih je bilo sa potpunim prijavama, a među njima je bio i Mihajlo Marković, dosadašnji vršilac dužnosti.

Prema rečima Stojkovićeve, Upravni odbor je juče po podne odlučio da upravo Markovića predloži za novog direktora Doma.

Iako su prosvetni inspektori utvrdili da on ne ispunjava uslove za tu funkciju, jer nema neophodnih 5 godina iskustva sa završenim fakultetom, Stojkovićeva tvrdi da Marković ipak može da bude direktor.

Traži se više od 5 godina rada sa visokim obrazovanjem i on ispunjava te uslove. Ima potvrde poslodavaca i mi to sve imamo u dokumentaciji. Traži se 5 godina rada sa sedmim stepenom, ne staža - kaže Stojkovićeva.

Dodaje da je kompletna dokumentacija koju je Marković priložio detaljno pregledana i kompletno prosleđena Ministarstvu prosvete koje ima 30 dana da odluči da li će Markovića imenovati za novog direktora Doma.

Podsetimo, Marković je na mesto v.d. direktora imenovan nakon velikih problema u Domu srednjoškolaca iz perioda kada je direktorka bila Sandra Popović, koja je smenjena nakon samoubistva vaspitačice Tatjane Lužanin, koja je direktorku optužila da ju je tukla na kućnom pragu.

Ipak, kako su novinari Južnih vesti nedavno otkrili, među nezakonistima koje su prilikom kontrole rada Doma srednjoškolaca utvrdili inspektori Ministarstva prosvete je navedeno i to da tadašnji vršilac dužnosti direktora Doma Mihajlo Marković nema 5 godina rada sa visokim obrazovanjem, kako je propisano Zakonom o učeničkom i studentskom standardu.

Zbog toga je inspekcija i naložila raspisivanje konkursa za izbor direktora u roku od 30 dana, ali taj rok je probijen, pa je konkurs raspisan početkom godine tek nakon što je Upravni odbor Doma srednjoškolaca smenjen i postavljen novi.


Marković: Inspektori pogrešili, imam i više od 5 godina iskustva

Aktuelni v.d. direktor i kandidat za direktora Mihajlo Marković, inače kadar Pokreta socijalista, prvo je novinarima rekao da nije video nijedan izveštaj inspekcije u kojem piše da nema dovoljno radnog iskustva, ali kada mu je novinar pročitao deo iz izveštaja u kome se to navodi, promenio je mišljenje i rekao da je video izveštaj, kao i da ispunjava sve uslove za direktora.

Imam i mnogo više od 5 godina iskustva u radu sa visokim obrazovanjem. Samo u Domu učenika nešto više od 3 godine, a puno je toga vezano za moj rad. Sve smo uradili… što se tiče Upravnog odbora on je pogledao, komisija je sagledala, obavestila Upravni odbor. Postoje tumačenja razna i sve je to regularno i legalno - rekao je Marković.

Zakon o učeničkom i studentskom standardu kao jedan od uslova za direktore domova učenika propisuje i pet godina rada sa visokim obrazovanjem, a Marković kaže da prilikom inspekcijske kontrole njemu niko nije tražio radno iskustvo, već samo radnu knjižicu.

M. Marković: Što se tiče radnog staža u Domu zaista je nešto više od 3 godine. To je vezano konkretno za Dom. Što se tiče drugih poslodavaca to je već neka druga priča.
Novinar: Gospođa inspektorka onda nije videla u radnoj knjižici te druge poslove na kojima ste radili?
M. Marković: Pazite, to niko nije ni tražio.
Novinar: Niko Vam nije tražio radno iskustvo pre Doma?
M. Matrković: Upravo to, tražila se samo radna knjižica na uvid.
Novinar: A to ranije iskustvo Vam nije upisano u radnu knjižicu?
M. Marković: Knjižica nije kod mene trenutno, zaista bih morao da pogledam.

Inače, u izveštaju inspekcije, u kojem piše da Marković ne ispunjava uslove za direktora, kao dokaz inspektorka Nataša Jovanović prilaže njegovu radnu knjižicu. Taj izveštaj, pored inspektorke, potpisali su i Marković i tadašnji predsednik Upravnog odbora Miloš Sekulić.

Na novinarsko pitanje zašto još tada nije stavio primedbu na izveštaj i obavestio inspektorku o svom radnom iskustvu, Marković kaže da je tada u Domu bila loša situacija i “da je sva energija bila usmerena na bezbednost dece i da sve bude kako valja”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • napredni

    08:03 // 7. 2. 2017.

    Ljudi znate ki vi koji je ovo lik :)) kukuu ali ako glasajte opet bre. napreDNO

  • Dragan,Niš

    14:26 // 6. 2. 2017.

    Pokrenuti proceduru i smeniti upravni odbor jer očigledno krši zakon!!

  • Đorđilo

    06:45 // 6. 2. 2017.

    A supruga mu i on lupali negativne ocene na iskrene komentare :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: