Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:20, 9. 5. 2022.

| Društvo

Marš "Besmrtnog puka" i u Nišu, počast oslobodiocima i "crvenoarmejcima", ali i "Z" zastave

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
besmrtni puk T. T.2
9. maj-Dan pobede nad fašizmom obeležen maršom "Besmrtniog puka"; foto: T. T.

Na Dan pobede nad nacizmom i fašizmom, šetnjom od Logora Crveni krst do Spomenika oslobodiocima na Trgu kralja Milana, obeležena je međunarodna manifestacija “Besmrtni puk” na kojoj su se među brojnim srpskim i ruskim zastavama mogle videti i one sa slovom “Z”, kao i simboli samoproglašene Donjecke narodne republike.

Nekoliko stotina građana zajedno sa gradskim funkcionerima, pripadnicima vojske i policije, predstavnicima Srpsko-ruskog humanitarnog centra, članovi “Srbske časti” i drugih organizacija na Dan pobede nad fašizmom okupili su se kod spomenika "crvenoarmejcima" ispred logora Crveni krst, odakle je krenuo marš.

Sa slikama stradalih predaka u Drugom svetskom ratu i transparentom “Besmrtni puk - Niš”, povorka na čelu sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski, uputila se ka centru grada.

Venci su položeni i na spomeniku koji je posvećen oslobodiocima Niša, a u toku ceremonije u centru grada među zastavama su se mogle videti i one sa slovom “Z” i Donjecke republike, što je po rečima narodnog poslanika SNS-a Miloša Banđura, podrška ruskom narodu.

Na ovaj način kroz obeležavanje dana pobede, srpski narod daje podršku ruskom narodu i ruskom rukovodstvu da istraje u toj borbi protiv nacizma u denacifikaciji Ukrajine i da konačno pobede prave vrednosti - rekao je Banđur.

Slovo Z postalo je ustaljeni znak podrške ruskoj invazija na Ukrajinu. Iako je “Besmrtni puk” otkazan u mnogim zemljama Evrope zbog ruske agresije na Ukrajinu, Banđur smatra da to nije agresija, već je u pitanju specijalna vojna operacija i podržava nošenje obeležja sa slovom “Z”.

Većina ovih ljudi, većina građana Niša i građana Srbije podržava Rusiju i sve ono što radi predsednik Putin, zato je slovo “Z” na zastavi i ja bih ga sa ponosom nosio. Sa ponosom ću nositi slovo “Z”, još nisam nabavio takvu majicu, ali ću je sa ponosom nositi - rekao je Banđur.

Podsetimo, manifestacija “Besmrtni puk” u kojoj potomci boraca protiv fašizma marširaju sa portretima svojih predaka, u Nišu je poslednji put održana 2019. godine, tada kontroverzna jer ju je predvodio general Vladimir Lazarević, ratni komandant Prištinskog korpusa u borbi protiv terorističke tzv. OVK, kasnije osuđen po komandnoj odgovornosti u Međunarodnom tribunalu za zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije.

Inače, manifestaciju "Besmrtni puk" pokrenuli su građani ruskog Tomska pre 10 godina, a kasnije je postala i državna ruska i međunarodna akcija. Ove godine je u jeku ukrajinsko-ruskog rata, pa je još jedna tačka razdora Zapada i Rusije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dr Jakov Zlatar

    08:12 // 10. 5. 2022.

    Fašisti proslavljaju Dan pobede nad fašizmom. Ismevanje i sprdnja sa najvažnijim datumom u Istoriji. To je dokaz da to zlo nije pobeđeno, naprotiv.

  • Даље од моје куће

    00:31 // 10. 5. 2022.

    Новофашисти сасловом Z ,путинисти,русофили,пропаст су за Србију

  • AntiPA

    23:06 // 9. 5. 2022.

    Za one koji ne znaju - Srbiju je oslobadjala Treca Ukrajinska vojska SSSR, ne Rusi. Tolika zloupotreba ukrajinskih zrtava iz 1945. i 2022. tipicna je samo za Ruse i njihove polupismene fanove. General Zdanov je Ukrajinac rodjen u Kijevu. Upravo ste se popisali na sve te ljude koji su se zrtvovali za vase babe i dede.

    Ocaju Srbije - prestani. Odseli se za Moskvu

    • LJ

      01:09 // 10. 5. 2022.

      TO STO SE ZVALA UKRAINSKA NIJE RAYLOG DA SE SASTOJALA OD UKRAINACA, BILO JE ZNATNO NA POTIV VISE RUSA.

    • Polupismen

      07:54 // 10. 5. 2022.

      Vi definitivno imate problem sa istorijom i logikom. Srbiju, kao i pola Evrope, je oslobodila vojska SSSR-a u kome je bilo mnogo danas nezavisnih drzava. Po toj logici je Staljin, inace Gruzin, decenijama vladao Rusijom ali i Ukrajinom. Pa onda ispadne da nas je oslobodila Gruzija.

    • Sf

      10:16 // 11. 5. 2022.

      Za onoga koji misli da zna, imena frontova, tj vojski kako ih naziva, prvi beloruski, prvi ukrajinski itd, imena su dobijali ne po nacionalnom sastavu nego po oblasti koju su u trenutku formiranja posedali.
      Žalosno je neznanje a još više malicioznost.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: