Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:45, 19. 5. 2022.

| Društvo

Mašine ravnaju teren za parking kod škole u Nišu, roditelji se ne mire s tim

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
humanitarni parking pripremni radovi tt2
Mašine od jutros ponovo aktivne; foto: T. T.

I pored protesta roditelja i građana, od "humanitarnog parkinga" se ne odustaje, pa mašine ponovo rade i pripremaju teren kod OŠ “Sveti Sava” u Nišu. Nezadovoljni roditelji kažu da su zvali i komunalnu miliciju i policiju, navode da ima puno prašine pored škole, upozoravaju da gradilište nije obezbeđeno po propisima, kao i da su deca ugrožena. Nema reakcije ni Ministarstva obrazovanja.

Krajem prošle godine, novembra meseca, počeli su pripremni radovi za izgradnju humanitarnog parkinga kraj škole, što je zbog potencijalnog zagađenja i ugrožavanja zdravlja dece izazvalo nezadovoljstvo kod roditelja koji se protive gradnji.

Na sva upućena pitanja iz Parking servisa je tada samo rečeno da ćemo “o svemu biti obavešteni i pre početka radova”.

Ipak, po drugi put radovi su nastavljeni, a obaveštenje opet nije stiglo ni od Parking servisa, ni od Grada. humanitarni parking pripremni radovi tt Roditelji strahuju zbog zagađenja; foto: T. T.

Nekoliko roditelja zateklo je jutros mašine privatnih građevinskih firmi koje su nasipale i ravnale teren, nakon čega su o tome obavestili i policiju.

Zvali smo kominalnu miliciju, oni su rekli da nisu nadležni i uputili su nas na građevinsku inspekciju. Pitali smo i policiju i oni su rekli da nisu nadležni i uputili na komunalnu. Kada smo im rekli da smo im se već obraćali, onda su nas i oni uputili na građevinsku inspekciju - kaže majka učenika.

Kako deo na kome se izvode pripremni radovi nije obeležen trakama, ogradom niti je postavljena gradilišna tabla, roditelji apeluju da nije ni malo bezbedno po decu koja su za vreme odmora trčala i preko terena.

Dok su mašine radile zbog velike količine prašine nastavnici su decu sklanjali u učionice. Nema nikakvog obezbeđenja dece iako su radovi u toku. Nemaju tablu na kojoj po zakonu mora da stoji ko finansira, ko gradi, početak i rok radova i broj projekta - kaže majka.

Inače, gradonačelnica Niša Dragana Sotiovski izjavila je u aprilu da Grad neće odustati od izgradnje parkinga, pa tako pojedini roditelji nju direktno krive za realizaciju ove ideje.

Gradonačelnica uporno govori kako je to gradsko zemljište kao da pripada njoj ili nekom iz Grada, mislim da treba neko da joj objasni da gradsko nije njeno, već pripada i građanima i da uzme u obzir našu zabrinutost i brigu za decu - kaže Nišlijka.

Podsetimo, peticija, protesti, akcije roditelja i građana nisu odgovorili nadležne iz Grada da odustanu od gradnje, pa je tako poslednji u nizu pokušaj, dopis koji su roditelji uputili Ministarstvu obrazovanja. Na odgovor kažu, još čekaju, pa ukoliko radovi budu išli bržim intenzitetom, kažu da će se verovatno ponovo okupljati i protestovati.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Proruski aktivista

    09:04 // 23. 5. 2022.

    Sta ce parking kad se svako parkira ispred kafica ,pa nije moguce proci kolima.A policija to tolerise vlasnicima kafica ili mozda ne sme da kaznjava_
    .

  • Gaga

    14:10 // 21. 5. 2022.

    Isto moze I sa"Sangaj",robnom kucom ispod T.C."Kalca".Koliko je Tek tu parking mesta u najstrozem centrum grada,a investicija vrlo mala(pristup I put.

  • Gaga

    14:06 // 21. 5. 2022.

    Zasto se Ne iseli kineski lokal u podrumu ispod pijace "B.Buha"?Kinezima se da druga atraktivna lok.,a CEO podrumu je Bogom Dan za garazu?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: