Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:23, 21. 10. 2011.

Masovan protest niških studenata

studenti protest

Više od hiljadu studenata Univerziteta u Nišu protestovalo na centralnom gradskom trgu, tražeći apsolventske rokove i povoljnije uslove upisa godine.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Pozitivni komentari:
  • DO KRAJA

    09:11 // 21. 10. 2011.

    Podrska studentima.Ici do kraja dok se ne zbaci jaram sa vrata.

  • Nemanja Ilic

    13:35 // 21. 10. 2011.

    Na Ekonomskom faksu su smanjili uslov za budzet sa 48 na 46 poena potrebnih za upis naredne godine na budzet, a na Pravnom je ostalo 48. Sad uvodjenje 60 poena je nebulozno, jer samo 5 studenata mogu da ostvare taj uslov. BOLONJA NA PRAVNOM NE POSTOJI!!!!

  • Nikola

    09:41 // 21. 10. 2011.

    Slažem se za smanjivanje cena. Diplomirao sam prošlog oktobra na Elektronskom fakultetu, i znam koliko šta košta. To je u najmanju ruku bezobrazno.
    Ali se ne slažem sa konstantnim zahtevima studenata za smanjivanje uslova (bodova). Daleko od toga da ne može na vreme da se ispuni postavljeni uslov.

    • Nemanja Ilic

      10:14 // 21. 10. 2011.

      a ti jel si studirao po bolonji ili po starom sistemu?

  • Neznalica

    13:00 // 21. 10. 2011.

    Sestra mi studira po bolonji na Zaštiti i znam da je konkretno na tom fakultetu moguće uz minimalan napor očistiti svaku godinu za redom. Evo ona je i drugu (najtežu) očistila a uči 10 puta manje nego ja što sam na geografiji (po starom programu).

    Ali nije tako na svim fakultetima, na nekima je bolonja mučenje, kao npr. na pravnom ili medicinskom, itd.

    Ovaj Aleksandar je očito iskompleksirana ličnost pa lupa gluposti. Očigledno da ne zna na kakvim su mukama studenti ne samo danas već duže vreme. I to što se u ovoj zemlji standardizovalo opšte nepoštovanje prema studentima, kao da su oni neka niža rasa, neki otpad društva.

    Nije mi jasno samo kako to da se ne organizuju protesti protiv profesora koji su uska grla na fakultetima, a ima ih skoro na svakom fakultetu i niko im ništa ne može.

  • Nemanja Ilic

    14:31 // 21. 10. 2011.

    75.000 dinara iznosi skolarina na pravnom, nove knjige kostaju po 1000 do 2000 din, i to jedna knjiga, a ima mnogo puta ti trebaju i po dve, tri knjige, plus praktikum, dva šv obrasca za upis ili obnovu koji su ista i dva put pises isto kostaju 100 dinara, a sta ce nam dva niko ne zna da nam kaze, osiguranje zdravstveno koje ko zna i dal nam uplacuju 100 dinara, prijava ispita zavisi kolko puta si dosad izasao na ispit i dal je rok vanredan ili redovan od 450 do 1100 dinara po ispitu, cekanje u redu po 5, 6, 7 i vise sati da bi predao dokumenta za upis gde je guzva nenormalna, da je cak i hitna pomoc morala nekolko puta da intevrnise zbog kolapsa nekih studenata i studentkinja, gde ti gube uplatnice, pa cak i onu 50 dinara moras da kopiras da bi imao dokaz da si platio, inace sledi kazna jer ti si kriv, a ne oni. 311 ispitnih pitanja pa jel to sve NORMALNO?!! ZATO SE BUNIMO!!

    • Aleksandar Ilic

      22:25 // 21. 10. 2011.

      vi se bunite da vam smanje uslov i skolarine

  • Aleksandar Ilic

    10:24 // 21. 10. 2011.

    sa ovim studentima treba postupiti ko kinezi na Tjen an menu. Nesposobni su za bilo sta, ne znaju apsolutno nista, samo traze smanjivanje uslova.. A za visinu skolarine, svi imaju mogucnost da nauce dovoljno da imaju za prelazak u budzet. Svima je to omoguceno i umesto da se potrude da to postignu oni drze sve 4 uvis cele godine, i onda protestima hoce da upisu godinu

    • Nemanja Ilic

      11:47 // 21. 10. 2011.

      A ti Aleksandre jel studiras?

    • Karolina Stanojic

      13:16 // 21. 10. 2011.

      Totalna glupost! Studiram po bolonji medicinu i mogu samo da konstatujem da je bolonja unazadila studiranje medicine. I ovde se ne radi o tome ko uci ili ne! Fakulteti sprovode teror, namecu pravila koja ce im samo doliti jos po koju stotinu hiljada u budzet, a studenti su ti koji moraju uvek da se povinuju i suludo trose novac, a da se bar vidi korist od datog novca! Na mom fakultetu, (studiram u Nisu) skolarina je 70 000, knjige k'o trecina skolarine,a prosek plate je 15ak hiljada. Pritom, fakultet ruiniran. Unutra je katastrofa, ako ne uzimam u obzir skoro sagradjen anex. Uslov je previse napucan, previse obimnih predmeta za onaj minimalni iznos bodova, 37espb, barem na mom faxu. I, mnogo volim one koji hvale bolonju da posavetujem da onda zavrse 3 fakulteta na bolonji, a nas jadnike koji ne ucimo, dizemo sve 4 uvis ostave na miru da se borimo za prava koja nam sleduju.

    • Stanislav Stanković

      23:24 // 22. 10. 2011.

      Školovanje treba da je džabe, celo i kompletno. Država nek štedi na nečem drugom. Bez obzira na uslov, bez obzira na program.

  • M.Nikolić

    12:18 // 21. 10. 2011.

    Nemojmo pričati o onome što ne znamo iz prve ruke...Po starom programu prosek studiranja je osam godina, svakako ne bez razloga, pa nisu svi nesposobni.A pokušaj uvođenja bolonje je na pojedinim fakultetima tako neuspeo da ti prosto dođe da se ispišeš jer je zaista nemoguće ispuniti sve što se od tebe traži, jer se uglavnom do poslednjeg momenta ne zna šta se traži.I čak i kad se iskobeljaš iz tog lavirinta, pitanje je kakvu će diplomu da ti daju i vredi li išta u odnosu na master.Da, neki studenti zaista traže hleba preko pogače kad protestuju, ali neki treba ne samo da protestuju, nego i da biju, jer protest nije dovoljan!Meni je samo krivo što studenti ovde i ne umeju da se lepo organizuju i protestuju jer svako gleda za sebe nešto da sredi,ovaj ima ovog u dekanatu, onaj onog u ministarstvu, ovaj je pak kukavica, onaj neće da se zamera, i na kraju ipak nikom ništa.

  • Kristina Tomic

    23:22 // 21. 10. 2011.

    Posto ce prethodni komentar izaci tek nakon odobrenja administratora, moram da ponovim da sam razocarana medijskim zidom koji postoji unutar Srbije, a postoji, s obzirom da nijedne vesti nisu propratile sestu tacku protesta koja se ticala fakulteta koji skoluju nastavnicka zanimanja. Na kraju studenti ispadnu neradni i ludi, traze neka nezamisliva prava, a drzava im je obezbedila zakon koji glasi da se ne mozes zaposliti kao predavac u osnovnoj ili srednjoj skoli bez mastera, a mesta na master studijama nema za sve. Ljudima se skrece paznja sa pravog problema, na zahteve za koje dobri studenti kazu da su nepotrebni. Da vas vidim odlikasi, vi koji cistite godine, imate li rec podrske za nas, buduce nastavnike koji, ako se ovaj zakon ne izmeni, necemo moci ni da budemo nastavnici, jer sa svojim cetvorogodisnjim diplomama necemo biti kvalifikovani.

  • Nebojša Stojilković

    13:59 // 21. 10. 2011.

    Te kriv je ovaj te kriv je onaj... A sto nekad neko u svemu tome ne uoci i svoju gresku? I sam sam student (III godina u VTS), prve dve sam ocistio i prilikom upisa (oba puta do sada) sam imao max broj ESPB bodova, ali sam bato ucio. Zato kolege moje, manite se strajkovanja, nego grejte stolice, niko vam nece dati diplomu za strajkovanje, vec za ono sto ste na faxu naucili.

    • Nemanja Ilic

      14:22 // 21. 10. 2011.

      bravo za tebe. ako je tebi ceo zivot da imas max. broj bodova i najbolje ocene, ostali pored studija imaju i svoj zivot. ja sam student prava 3 godina, a onakvu neazurnost, neorganizaciju, kradju, vredjanje, psihicko i fizicko maltetiranje samo tamo ima.

    • A.M.

      15:52 // 21. 10. 2011.

      Apsolutno se slazem. Meni je svaka do sad bila cista u junu, sad sam druga godina master studija, a za to vreme kolege su mi se smejale, prvo zato sto ustajem svakog jutra u pola 7-7 da idem na predavanja, a svi oni spavaju do 2 popodne, drugo zato sto sam aktivna, a onda kad dodje jun ne prestaju da me zovu za pomoc. I onda mi nije kasno kako neko ko ne moze da skupi 37 ili 48 bodova do oktobra 2 (na nekim fakultetima i do oktobra 3, sto znaci 7 ispitnih rokova) uspe da uopste zavrsi srednju skolu i upise fakultet.

    • Kristina Tomic

      23:10 // 21. 10. 2011.

      Postovani kolega, jako mi je zao sto niste obavesteni, a ne krivim Vas, zbog toga sto to nije propraceno ni jednim vestima, ali jedna od najvaznijih tacaka ovog protesta, ticala je se fakulteta koji skoluju nastavnicka zanimanja. I ja sam odlican student, sa visokim prosekom i svakom godinom ociscenom, medjutim, izasla sam da podrzim protest. Naime, po najnovijem zakonu o visokom obrazovanu, predavaci u osnovnim i srednjim skolama, obavezni su da imaju master, a kao sto verovatno i sami znate, univerzitet daje manje mesta na masteru nego na osnovnim akademskim studijama. U prevodu, ako nije dovoljno uzeti kao argument to da je apsolutno nepotrebno imati master iz hemije da biste u osnovnoj skoli predavali periodni sistem elemenata ili master iz engleskog jezika i knjizevnosti da biste u osnovnoj skoli predavali present i past simple, onda je zasigurno dobar argument to sto master studije nece moci da upisu svi oni koji diplomiraju, jer, zamislite- nema dovoljno mesta!

    • Nebojša Stojilković

      15:44 // 24. 10. 2011.

      Nemanja nemoj ti meni da odredjujes kakav zivot vodim, odnosno da li ga imam ili nemam. Ako sam upisao fax onda cu da budem dobar student i da ga zavrsim u sto kracem roku. A sledeceg puta kad te budem video po gradu (a vidjam te stalno) pitacu te ko to nema svoj zivot.

  • Nemanja Ilic

    12:17 // 22. 10. 2011.

    Haha, duhovit si nema sta.

  • Marko Anon

    09:53 // 23. 10. 2011.

    Studenti su budućnost ove zemlje. Oni nisu potlačena klasa koju treba svakodnevno ugnjetavati. Sramota je kako se rangiraju na skali društvene lestvice.

    Profesori na pojedinim fakultetima se ponašaju kao da su bogovi. Konkretno, ne Ekonomskom u Nišu redovni profesori imaju platu 3.000-5.000 evra. Da se prekrsti čovek!!! Predsednik države nema toliku platu.Izjednačili su plate profesora sa platom guvernera NBS, sramota!!! Bruka i sramota za jedan grad i jednu državu!

    Studenti će imati i uživati sva prava koja im po zakonu pripadaaju. Ako do toga ne dođe demokratskim putem onda će nažalost biti prinuđeni da opet protestuju. IMATE MOJU PODRŠKU KAO I PODRŠKU, PRETPOSTAVLJAM, SVIH AKADEMSKIH GRAĐANA U NAŠOJ ZEMLJI!

  • Nemanja Ilic

    00:07 // 22. 10. 2011.

    pa da placamo skolarine od 60.000 do 300.000 dinara nam ne pada na pamet i da jurimo 60 poena za budzet. ja licno necu da dajem tolike pare!

    • Pera

      04:25 // 22. 10. 2011.

      Nemanja, posto se mnogo cesto javljas hteo bih da znam da li si na ovoj svojoj slici ovaj levo ili ovaj desno.

    • mile tranzicija

      08:09 // 23. 10. 2011.

      isto pitanje

    • Nebojša Stojilković

      13:41 // 26. 10. 2011.

      I levi i desni.

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: