Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:05, 7. 7. 2022.

| Društvo

Masovne tužbe protiv Opštine Dimitrovgrad zbog eksporprijacije zemljišta za lokalne puteve

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
Do Poganova novim asfaltom
Masovne tužbe građana zbog eksproprijacije zemljišta; foto: Stefan Pavić/Far

Veliki broj masovnih potencijalnih tužbi građana za eksproprijaciju zemljišta prilikom gradnje puteva u dimitrovgradskoj opštini, a koji su rađeni i pre više od 50 godina, mogao bi da blokira lokalnu samoupravu, kaže predsednik Opštine Vladica Dimitrov. Do sada je stiglo 12 tužbi, a Dimitrov kaže da može da ih bude i do 1.000, s obzirom na sličnu situaciju u nekim drugim opštinama, ali i na osnovu broja potpisanih blanko punomoćja advokatima koji su to pokrenuli.

Sa tim problemom Dimitrov je upoznao predsednike mesnih zajednica, kao i javnost, na sednici Saveta za brigu o selu.

Ne poriče da je "kikseva" u prošlosti verovatno bilo, ali poziva građane koji su već tužili ili su dali blanko punomoćja, a imaju parcele zauzete putem, da potpišu da odustaju od tužbe i da se svako ko nije zadovoljan obrati Opštini i njenom pravobraniocu, kako bi mu vansudskim poravnanjem bila izmirena potraživanja po realnoj ceni.

Kaže da nisu spremni da plate desetostruko veće sume za ukupne troškove tužbi preko advokata.

U protivnom će opština biti blokirana. Traže da se saniraju putevi, a tuže nas. Mi ćemo povući našu mehanizaciju tamo gde se saniraju putevi, sve dok se svi ne potpišu da neće tužiti opštinu. Oni su probijani zbog njih, ti putevi su probijani pre 50, 60, 100 godina. Oni su sami to radili, Opština je dala mašine. Mi smo sada radili samo sanacije i rekonstrukcije - kaže Dimitrov.

Tužbe koje su već upućene Opštini odnose se za površinu od 10 do 20 kvadratnih metara, a da prema procenama Poreske uprave za cenu kvadrata u tim delovima, mogu da dobiju oko 5.000 - 6.000 dinara. Tu nastaje problem, kaže Dimitrov, jer advokati obećavaju mnogo veće iznose nakon dobivenih tužbi, a sve na štetu lokalne samouprave.

Advokate targetira i kao najveću kariku u problemu. vladica dimitrov Dimitrov održao sastanak Saveta za selo; foto: Stefan Pavić/Far

Advokati dolaze sa podacima, građani i ne znaju gde su njima parcele. Advokati pišu svaku tužbu posebno jer je tako u njihovom interesu. Svaka tužba nosi troškove sastavljanje tužbe, usluge geometra, veštaka i ročišta. Advokati na svaku tužbu zarade 10 puta više. Ima nekih 1.000 tužbi u najavi, toliko ima u okolnim opštinama, to je nekih 60 miliona, a to je čitav putni pravac - kaže predsednik Opštine.

Kaže da Opština neće imati sluha za takvo postupanje advokata i da neće dozvoliti da se iz budžeta novac preliva u njihove džepove i da nije normalno da advokati idu od kuće do kuće i govore građanima da mogu da zarade novac ukoliko im potpišu punomoćja.

To je neetičko postupanje i Opština je tu Advokatsku kancelariju prijavila disciplinskom tužiocu Advokatske komore u Nišu. Mogu da kažem da je sramota i advokata koji su našli rupe u zakonu da se bogate na račun malih lokalnih samouprava, na račun građana koji su zavedeni. Sramota je i tih geometara koji idu i snimaju teren i naplaćuju ozbiljne sume i veštaka, a delom je sramota i samih sugrađana koji potpisuju punomoćja i uopšte ne razmišljaju da time tuže sopstvenu opštinu i seku granu na kojoj sede - kaže Dimitrov.

Opština je već poslala dopis Ministarstvu pravde za zakazivanje sastanka povodom rešavanja tog problema, a pokušaće i sa predstavnicima drugih opština koji imaju trenutno isti problem, da održe jedan razgovor sa predstavnicima nadležnog ministarstva.

Objašnjava da će zajedno probati da ukažu na problem koji će se, prema njegovim rečima, desiti u svim lokalnim samoupravama, jer u Srbiji katastar apsolutno nigde nije 100% uređen. todorov Predstavnici mesnih zajednica prisustvovali sastanku; foto: Stefan Pavić/Far

Zahtevaćemo i da se izmeni član Zakona o parničnom postupku i da se pre bilo kakve tužbe građani prvo upute na pravobranilaštva i da probaju mirnim putem da dođu do rešenja problema. Mi imamo sada jednu nakardnu situaciju, da prvo stignu tužbe Opštini Dimitrovgrad, pa se tek onda upoznajemo sa problemom - naveo je Dimitrov.

Sastanku je prisustvovao i Goran Todorov, predsednik Mesne zajednice Kusa Vrana koji se seća da je bio dete kad je sedamdesetih godina probijen put za to selo.

Svi smo se radovali tome i svi su dobrovoljno davali svoju imovinu. Ima i dalje živih svedoka koji će da potvrde da ima i onih koji nisu davali svoju imovinu, a dobili su naknadu. Ovo što se sada radi je sramno, apelujem da se tužbe povuku. Dobili smo novi asfaltni put koji smo čekali mnogo godina - rekao je Todorov.

Predsednik Opštine rekao je i da će se lokalna samouprava boriti svim legalnim sredstvima i pozvao predsednike mesnih zajednica da utiču na komšije. Posebno se osvrnuo i na sugrađane koji su pomoćnici advokatima na terenu i idu od kuće do kuće i govore građanima da mogu da zarade novac ukoliko im potpišu punomoćja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vojislav Prvulović

    09:54 // 13. 7. 2022.

    Jadno zvuči plakanje predsednika Dimitrova, ali pre svojeg jadikovanja trebao je da se zapita ko je do sada to blokirao i zašto sada Opštine to ne završe. Ja sam to pokušao legalno, preko GU Leskovac i preko Gradskog pravobranioca. Ali ništa, nisu nadležni ili "ne znaju" šta se traži, iako im je taj posao naznačen kao zaduženje. Onda ostaju samo advokati koji to reše i naplate.

  • Mika

    22:19 // 7. 7. 2022.

    Komunizam i dalje traje ovde u ovoj nazovi drzavi...... Otimam sta mislim da mi treba. A, tebi za oteto- sipak! Kriminal na drzavnom nivou.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: