Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:16, 8. 2. 2024.

| Društvo

"Matejevački Ajfel" među 10 najboljih radova u Srbiji

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
matejevacki ajfel
Nagrada za školu iz niškog sela Gornji Matejevac; foto: CCI France Serbie

Od rolni toaleta, kartona, čepova, cevčica i drugih stvari koje uglavnom završe u kanti za smeće, đaci Osnovne škole "Karađorđe" iz niškog sela Gornji Matejevac napravili su konstrukciju Ajfelovog tornja, koji je jedan od 10 nagrađenih radova u Srbiji u akciji "Uradi nešto drastično da smeće postane fantastično". Novac od nagrade usmeriće na kupovinu novih prozora za fiskulturnu salu.

ajfel Od otpada napravili nešto fantastično; foto: OŠ "Karađorđe"U projektu "Uradi nešto drastično da smeće postane fantastično" zadatak za đake 4. razreda osnovnih škola bilo je da naprave konstrukcije od otpada na temu "Olimpijske igre". Pozivu se odazvalo oko 100 škola iz cele Srbije, a nakon glasanja stručnog žirija i jadnosti, odabrano je 10 škola čiji su radovi najbolje ocenjeni i koje su nagrađene. Jedna od njih je i škola iz Matejevca sa svojim radom "Matejevački Ajfel".

Kada smo čuli da smo među 10 najboljih bili smo presrećni. Posebno kada se uzme u obzir da smo mi mala seoska škola, ovo je veliki uspeh za nas - kaže vaspitač Milica Igić koja je bila deo projektnom tima.

Kaže da su se odlučili da naprave toranj jer je to simbol Pariza u kojem će biti održane Olimpijske igre, a da ih je ovaj projekat zaokupio njihovu pažnju danima.

Na donjem delu su rolne od toalet papira koje su savijane i sečene. Iznad donjeg dela je prva terasa koja je ukrašena lepljenjem otvarača limenki. Središnji deo je potom izrađen od plastičnih čepova različitih dimenzija i oblika. Terasa koja se nalazi iznad središnjeg dela je oblepljena plastičnim cevčicama. Treći deo tornja urađen je od kartona na kome je zalepljeno kartonsko saće i na kraju vrh tornja oblepljen je takođe plastičnim cevčicama. Na samom vrhu kupole stoji olimpijska baklja izrađena od plastične čaše, rolne od ubrusa i krep papira u boji. Ukrasi na kuli u vidu nekih od olimpijskih sportova i olimpijskih krugova rađeni su od folije, plastičnih cevčica, čepova i čačkalica - objašnjavaju iz škole.

Ističu ipak da je najbolji deo ovog projekta samopouzdanje i osećaj postignuća koje su učenici osetili tokom rada, a posebno nakon završetka "Matejevačkog Ajfela“.

Ovu nagradnu akciju organizovala je krajem prošle godine Francusko-srpska privredna komora CCIFS u saradnji sa Ministarstvom prosvete Republike Srbije. Svih 10 škola je nagrađeno, a škola "Karađorđe" dobila je 120.000 dinara za kupovinu školske opreme. Iz škole kažu, iskoristiće taj novac za zamenu dotrajalih prozora u fiskulturnoj sali.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miki

    10:05 // 9. 2. 2024.

    Bravo za decu.
    Nije li sramota stare da fiskulturna sala nema prozore?

  • Фантастично & Смеће

    21:48 // 8. 2. 2024.

    Купусарци - како не разумеш,ос СМЕЋА могу да се праве само јеропске вредности,руске се праве од племенитих метала,дијаманата,кристала.

  • vlajko

    19:44 // 8. 2. 2024.

    Pored Matejevca, na Cegru, ima objekat koji izgledom podseca na ovaj objekat u Parizu. Pravio ga valjda neki bivsi srpski kralj 1930ih koji je verovao u neke ideje.
    Selkova prica: U Nis pred Cegarski boj stize najbolji Napoleonov oficir Dibase. Srbi nisu znali da je obavestavao osmanlije da ce Srbi sami sebe osloboditi i bez pomoci Rusije i da osmanlije treba da sto pre posalju pojacanje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: