Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:29, 6. 6. 2023.

| Društvo

Matejevčani na protestu uprkos kiši - "Ono što na Belom vrhu izgrade danju, mi ćemo da rušimo i danju i noću"

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Protest Matejevac ispred Gradske kuće, jun 2023; foto: Tamara Stankov
Protest završili ispred Gradske kuće; foto: Tamara Stankov

Veliki broj Matejevčana je uprkos kiši i večeras protestovao protiv oduzimanja Belog vrha, brda u selu koji brane i kažu da će ga braniti svim srcem, uz poruku - "Ono što budu izgradili danju, mi ćemo da rušimo i danju i noću". Na protestu je bilo i mnogo mladih i dece, a jedna od njih pročitala je pesmu o tome zašto ne daju svoje pašnjake. Okupljeni su od Skupštine prošetali do Gradske kuće, a pozvali su Nišlije da sledeće nedelje protest Matejevčana postane zajednički protest svih protiv nasilja.

Protest Matejevac 1, jun 2023; foto: Tamara Stankov I deca na protestu uprkos kiši; foto: Tamara Stankov Činjenica da su opet, treći put protestovali, ovog puta i na kiši, nije dobra, kako je rekao jedan od Matejevčana, jer to znači da nisu rešili problem koji im se nadvija nad glavama i to upravo zbog brda koje im je i fizički iznad glava u Gornjem Matejevcu.

Ali činjenica da smo ovde puno više nego prošli put je jako dobra, jer to znači da smo puno svesniji i puno spremniji da rešimo taj problem. Puno svesniji i spremniji da odbranimo naš kraj, da odbranimo našu prirodu, da odbranimo zdrav razum i da odbranimo Beli vrh - poručio je Petar.

Protest Matejevac, jun 2023; foto: Tamara Stankov "Beli vrh za našu decu, a ne za investitore tajkune"; foto: Tamara Stankov Pozdravljen aplauzima i zvižducima Petar je rekao i da ima razumevanja kada neko napravi grešku, kao aktuelna gradska vlast koja im je oduzela pašnjake, ali i da je trebalo samo da se izvine i reše problem razgovorom, a desilo se potpuno suprotno - branili su se drskošću i uvredama, a to je probudilo inat po kome su, kaže Matejevčani takođe poznati.

Ja verujem da ćemo mi ovu borbu da nastavimo da vodimo pošteno, dostojanstveno, kulturno, onako kako smo se spremili i mi hoćemo da nas neko čuje i da problem rešimo na najbezbolniji i najkulturniji način i uspećemo - poručio je.

Advokatica Dragana Milutinović je poručila da nema predaje i da će meštani pobediti i odbraniti Beli vrh zakonima, koje poštuju, za razliku od nadležnih koji ih se oglušuju. Protest Matejevac 3, jun 2023; foto: Tamara Stankov Na kratko blokirali Ulicu Nikole Pašića; foto: Tamara Stankov

A zakon mora da se poštuje i mora da bude jednak za sve, pa i za gradonačelnicu i gradskog većnika koji kažu da nema Matejevčana ovde, ali ima nas, svi smo mi ovde danas Matejevčani. Beli vrh ostaje u Matejevcu i svako ko ima bilo kakav problem sa tim imaće problem i sa nama i sa zakonom - poručila je Dragana.

Podsetila je i da je gradski većnik Nenad Stanković zloupotrebio lične podatke jednog učesnika portesta, a smatra da je to učinio da bi ga omalovažio, uvredio i što je najgore zastrašio. Protest Matejevac ispred Gradske kuće3, jun 2023; foto: Tamara Stankov "Priroda nema cenu, ne damo Beli vrh"; foto: Tamara Stankov

Istakla je da na protestu ima mnogo mladih koji žele da se bore za svoja prava, a među njima je i Matejevčanka Kata, koja je pročitala pesmu svoje drugarice Teodore Cajić o tome zašto brane Beli vrh.

Političko opredeljenje ničije ne nosim, ali se selom svojim zauvek ponosim. Nisam za opoziciju, ni one na vlasti, u politiku se ne mešam, to mi je ispod časti. Samo jedno mene brine - ko to otima naše dedovine? Ko otima naš vrh beli? Ko nas bez obrazloženja drugome deli? Pradeda je moj tu koze čuvao, na pašnjacima matejevačkim on ih napasao. Lekovito bilje tu smo brali, tu se igrali i odrastali. Čuvali smo planinu kao nešto svoje. Šta ćeš ti sa nečim što je u srcu moje? Reci svima da i mi znamo i pored toga Beli vrh ne damo! Kako to "ničemu ne služi"? Ne govori tako, to zna da rastuži. Nama služi da u njega punim srcem gledamo i zbog toga Beli vrh ne damo!

Protest Matejevac 2, jun 2023; foto: Tamara Stankov Protestovali i na kiši; foto: Tamara Stankov Njena majka Maja, koja kaže da je "dođoška" koja u Matejevcu živi 20 godina i izabrala je da na toj zemlji i odgaja decu, objasnila je zašto na pašnjacima više nema koza, jer je to skup "hobi", te da je to jedan od razloga zašto je na protestu, kao i to što se radi o prirodi bez koje ljudi praktično ne postoje.

Neko ko nema kontakt sa svojom dušom nema pravo da odlučuje šta će da radi sa mojom, a moja duša je neraskidivo vezana za zemlju na kojoj živim i koju ne dam - poručila je.

Jedan od učesnika protesta je poručio i da 7 njegovih generacija živi na toj sada oduzetoj zemlji, da su preživeli i Turke i brojne ratove, ali da im se nikad do sada nije desilo da neko dođe i oduzme im zemlju usred sela za nečiji privatni interes.

Protest Matejevac ispred Gradske kuće2, jun 2023; foto: Tamara Stankov Protest završili ispred Gradske kuće; foto: Tamara Stankov Izneo je i podatke o tome koje su sve posledice moguće izgradnjom solarnih elektrana, za šta postoji namera investitora, te objasnio da se zato i protive tome, pa pozvao da se u ovaj problem uključe i stručnjaci urbanisti.

Beli vrh je naš i ostaće naš - čulo se više puta tokom protesta.

Proteste je osim u Narodnoj skupštini i fizički podržao narodni poslanik Đorđe Stanković, koji se obratio okupljenima porukom da Nišlije moraju da se drže zajedno i budu tu jedni za druge, a njegov utisak je da su Matejevčani najviše pogođeni time što ih niko ništa nije pitao kada im je oduzeo pašnjake, ali smatra da je to manir aktuelne vlasti.

Velika podrška svima vama i hvala vam što se borite za svoju zemlju i čuće se još vaš glas u Parlementu, jer šta je moj posao ako nije da širim vaš glas. Motivisao me je transparent koji ste imali prošli put, pesma EKV-a "Ovo je zemlja za nas, ovo je zemlja za sve naše ljude" i nastavak je "Ovo je kuća za nas, ovo je kuća za svu našu decu" i to je ono što treba uvek da imate na umu - poručio je Stanković.

Protest Matejevac ispred Gradske kuće1, jun 2023; foto: Tamara Stankov Pozvali Nišlije da im se sledeće nedelje priključe i da protest preraste u borbu protiv nasilja; foto: Tamara Stankov Jedan od organizatora protesta i odbornik u Panteleju Slaviša Dinić je rekao da ne brine za Matejevac kada vidi mlade kojih je bilo i večeras u velikom broju, a pozvao je sve meštane, pa i one koji su naprednjaci, da brane svoje dostojanstvo, čast i obraz i da im se priduže.

Čuo sam da su već počeli sa raskidanjem ugovora vezano za pećinu, neko me je pitao i da li je tačno da je gradonačelnica podnela ostavku, pa bilo bi joj pametno, ali nema tih informacija. Ona se sprema za odlazak u Beograd i to je nešto što je postala svakodnevnica kada je u pitanju SNS, da nagrađuju one koji nas unazađuju. Mi im poručujemo - ono što budu izgradili danju mi ćemo da rušimo i danju i noću, moraćemo da organizujemo i patrole - poručio je Dinić.

Nakon govora ispred niške Skupštine, gde su građani na kratko blokirali Ulicu Nikole Pašića, prošetali su do Gradske kuće i tamo ostavili poruku gradonačelnici da su protiv svih oblika nasilja, a Dinić je pozvao sve okupljene, ali i sve Nišlije da sledeće nedelje borba za Beli vrh preraste u veliki protest protiv nasilja na Trgu kralja Milana.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nema džabe

    15:59 // 8. 6. 2023.

    Turci dok su boravili u Matejevcu a to se da videti golim okom po visokim zidovima odnosno kapijama delili su zemlju na sledeći način koliko odapnu strelu i koliko strela preleti toliko imanje poklone ženama koje su im zauzvrat radjale decu ,e to vreme je prošlo i morate da shvatite da to nije Vaše već državni posed !

  • Matew

    18:15 // 7. 6. 2023.

    Matevac republjik! Trazite autonomiju...

    • Alal ti vera, citaj istoriju

      21:25 // 7. 6. 2023.

      Sedi Matew, jedinica. Istorija kaze da je 1878 oslobodjen Nis, prvenstveno zahvaljujuci vojsci Kneza Milana i ogromnoj pomoci matevackih odreda. Odmah je uradjen popis i bilo je 12.000 novih dusa iz niskog kraja. Tada su formirane dve potpuno ravnopravne opstine Nis i Matejevac. Srpska skupstina je dobila 2 nova poslanika jedan iz Nisa a jedan iz Matejevca. Nije ti losa ideja, zlobo jedna.

  • DUR|_ANG◇

    10:12 // 7. 6. 2023.

    Podrska Matejevcanima nebeskim stipsama ! :)
    Durlan je uz vas braco, Durlan do Knez Sela i McDonaldsa(bivsi u centru) !!!
    Pravda za stipse !!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: