Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:39, 18. 5. 2023.

| Društvo

Matejevčani ne odustaju od uzetih pašnjaka, najavljuju proteste

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
beli vrh (3)
Protest je najavljen 24. maja od 19 sati ispred Skupštine Grada Niša; foto: JV / N.Đ.

Nakon što su niški odbornici Skupštine Grada Niša na hitnoj sednici održanoj 25. aprila doneli odluku o prestanku prava korišćenja pašnjaka i utrina u selima Jasenovik i Gornji Matejevac, Slaviša Dinić iz neformalne grupe građana “Za odbranu Belog Vrha” nakon 14 dana bez odgovora na njihove zahteve, najavio je protest 24. maja u 19 sati ispred Skupštine Grada Niša. Advokatica Dragana Milutinović kaže da je odluka Skupštine nezakonita, te je najavila tužbe.

beli vrh (2) Na protestu biće pokrenuta inicijativa udruživanja meštana iz sela u okolini Niša; foto: JV / N.Đ. Pozivajući se na Statut Grada Niša i ovlašćenjima koje ima Skupština Grada Niša i zakonima o lokalnim samoupravama, odbornik Gradske opštine Pantelej i meštanin Gornjeg Matejevca Slaviša Dinić rekao je da hitne sednice Skupštine mogu da se sazovu isključivo ukoliko se radi o elementarnim nepogodima ili nepredviđenim situacijama koje mogu da izazovu ogromnu štetu po građane, što kako Dinić tvrdi nije bio slučaj, kada su doneli odluku koja krši mnoge zakone i uredbe, pre svega Zakon o vraćanju utrina i pašnjaka iz 1992. godine.

Druga nepravilnost je obrazloženje koje nije bilo jasno ni u jednom segmentu, koja će biti nova namena te površine. S obzirom na to da zakon dozvoljava da se na utrinama i pašnjacima mogu odlagati razni opasni otpadi, jalovišta, kamenolomi, sve ono što je opasno po život meštana Matejevca i Niša - rekao je Dinić.

Kako su Slaviša Dinić i Dragana Milutinović rekli na zahteve, niko iz Grada Niša i Skupštine ne odgovara, zbog čega će u petak, 24. maja biti organizovan protest.

Okupićemo se i pozvati sve građane, seljake, radnike, ne samo Matejevca, već i Niša i okolnih sela i na tom skupu pokrenuti inicijativu formiranja Saveza seljaka Grada Niša, jer ovo što je zadesilo Gornji Matejevac i Jasenovik sutra može da zadesi sva ostala sela, da vam neko nešto bespravno oduzme - rekao je Slaviša Dinić.

beli vrh (1) Advokatica Dragana Milutinović najavila tužbe; foto: JV / N.Đ. Advokatica Milutinović istakla je da se radi o pravno ništavnoj i neovlašćenoj odluci, koja nema utemeljenja u zakonskim propisima i pomenula da zakon iz 1992. godine jasno i precizno propisuje ovlašćenja da Skupštine Grada može samo da sprovede proces vraćanja utrina i pašnjaka selima, a nema, kako tvrdi, ovlašćenja da oduzima ili dodeljuje prava na korišćenje.

Dragana Milutinović je takođe rekla da se Skupština u odluci koju je donela pozivala na Zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji kako je Dragana rekla, ne daje nikakvu mogućnost oduzimanja pašnjaka i utrina selima, te apelovala na Katastar da ne vrši korekcije na tim parcelama. Takođe, najavila je i tužbe ukoliko ne dobiju odgovore na zahteve, kojima će tražiti političku odgovornost rukovodilaca Grada Niša.

beli vrh Pitanja upućena Skupštini Grada Nišafoto: JV Iz Skupštine Grada Niša, tražili su novinarima Južnih vesti da pitanja pošalju mejlom, na koja još uvek nisu odgovorili.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zaplanje

    18:14 // 19. 5. 2023.

    Sns zaplanje i kosovo odma se pale botovi cim se spomene matejevac

  • knez selo

    11:20 // 19. 5. 2023.

    24.maja protestvujete a već 26. će Nemanja da vas potovari u autobuse da date podršku onima koji vam te pašnjake i uzeli.

  • Бата Рака из Ниш

    09:16 // 19. 5. 2023.

    Пашњаци да се врате стоци!

    • Djordje

      13:51 // 19. 5. 2023.

      @ Raka - ako pod stokom podrazumevas mestane Matejevca, onda to puno govori o tebi!!

    • Бата Рака из Ниш

      16:40 // 19. 5. 2023.

      Djordje,
      Ако ти мештани пасу на пашњацима, на њих мислим!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: