Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:35, 5. 5. 2023.

| Društvo

Matejevčani protestovali i dali 10 dana Skupštini da im vrati pašnjake

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Matejevac protest2; foto: T.S.jpg.jpg.jpg
Matejevčani kažu da neće odustati dok ne vrate "našu planinu" selu; foto: T. S.

Na protestu zbog oduzimanja utrina i pašnjaka ili kako Matejevčani zovu ovu parcelu "naša planina", u koju gleda celo selo, okupili su se meštani i odlučili da daju rok od 10 dana odbornicima niške Skupštine koji su im zemlju oduzeli da je vrate selu, u suprotnom će, kako najavljuje Slaviša Dinić kao organizator, radikalizovati proteste.

Matejevac protest1; foto: T.S.jpg.jpg Matejevčani kažu da neće odustati dok ne vrate "našu planinu" selu; foto: T. S. Minutom ćutanja zbog tragedije u beogradskoj školi i paljenjem sveća stradalima počeo je jučerašnji protest u Gornjem Matejevcu, a okupilo se nekoliko desetina ljudi i dosta dece. Svi su bili tu zbog brige - šta će ubuduće biti na "njihovoj planini", parceli koja im je nedavno na hitnoj sednici i bez obrazloženja oduzeta, a koja "gleda na celo selo i selo gleda na nju".

Na mestu Beli vrh, pašnjaku i utrinama od oko 40 hektara, država nešto planira, ali meštani ne znaju šta i zato ih je odbornik Slaviša Dinić iz Koalicije "Zajedno-Moramo" okupio da se suprotstave odluci niške Skupštine koja im je na hitnoj sednici oduzela pravo da je koriste. Matejevac brdo; foto: T.S Matejevčani kažu da neće odustati dok ne vrate "našu planinu" selu; foto: T. S.

Ta parcela se uzdiže odmah iznad zadnjih kuća, ispod planine i skroz do vrha, to je deo koji je vrlo nepristupačan, a za koji je pokrenut postupak za prelaz iz poljoprivrednog u građevinsko zemljište. I to je ono što najviše brine nas. Na toj parceli se nalazi i pećina koja je jedna velika enigma i zbog ranijih istraživanja i zbog mogućnosti za odlaganje nekog otpada, opasnih materija i svega ostalog - navodi Dinić.

Među njima kruže razne priče o tome šta bi ubuduće moglo da se nalazi na tom brdu, ali upravo je njihova bojazan to što ne znaju šta će to biti i kako će uticati na njihov život i celo selo.

Upoznao sam meštane da je tu moguća eksploatacija mineralnih sirovina, da je moguće da bude kamenolom, jalovište, da se rade solarni paneli, što je jedna od najboljih varijanti i najbezazlenijih u ovom slučaju, ali sam rekao i da je nešto dobro, ne bi bilo tajno. Pohvalili bi se oni, doneli bi tu odluku regilarno, a ne na hitnoj sednici sa samo tom tačkom - smatra Dinić. Matejevac Slaviša Dinić; foto: T.S.jpg Matejevčani kažu da neće odustati dok ne vrate "našu planinu" selu; foto: T. S.

Dinić objašnjava i da su odbornici prekršili Zakon o povraćaju utrina i pašnjaka selima, jer u njemu piše da nije moguća prenamena zemljišta, ali da se nadležni na to ni ne pozivaju, već na Zakon o poljoprivrednom zemljištu, ali ponovo bez adekvatnog obrazloženja.

Smatra i da su ovu škakljivu temu "provukli" pred praznike, jer su mislili da će da prođe nezapaženo, kao i da su požurili da ovu odluku donesu, jer je verovatno neko "bacio oko na tu parcelu". Matejevac protest; foto: T.S.jpg Matejevčani kažu da neće odustati dok ne vrate "našu planinu" selu; foto: T. S.

Da li će da traže zlato, bakar ili šta će već, postoje razne priče, a mnoge tajne krije i ta pećina i neke državne službene tajne koje Vojska zna, jer je tu radila oko te pećine i to važi za sklonište, sve su to neke stvari koje mi sad treba da prećutimo i ćutke da neko stavi to za svoje dobro, a ne za dobro sela. Koliko sutra ću u ime protesta i kao odbornik da podnesem zahtev predsedniku Skupštine grada Niša da na isti način, po hitnom postupku, donesu odluku o poništenju ove odluke i da se ta parcela vrati selu na korišćenje, kao što je i bilo - zaključuje Dinić.

Meštani su dali rok od 10 dana odbornicima, a Dinić kaže da ako za to vreme ne dobiju neki odgovor ili se sednica ne održi - radikalizovaće proteste ispred zgrade Skupštine u Nikole Pašića, a pokrenuće i sudski spor, odnosno iskoristiće sve zakonske mogućnosti da obore ovu odluku.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    20:13 // 6. 5. 2023.

    Ma ene i', napunise gace od stra' ! Oni ne znaju glava gde im je, gledaju da pokradu sve sto se moze pre "pa-pa" a i vi ste nasli da protestujete usred ove tragedije .... mislim, sta reci. Svako gleda svoje du....gacka je to prica

    • Micko

      12:48 // 7. 5. 2023.

      Tragedija je mogo ali za ovu našu neće doći niko drugi da se bori do nas samih. Zato gledaj svoja posla i ne laj po tastaturi.

  • Zlobnik II

    15:21 // 6. 5. 2023.

    Ubavo, poubavo, najubavo i nek' si....
    Pa, koj' će ni pre...hebe ako ne mi sâmi !
    Do kad be, će si sami kopamo rupu a na nas - samo dugovi i "drugovi" koji nas opravljaju u "Platinasto doba" ? Ako mi objave komentar ... svi da se gonite tamo odakle ste potekli i proistekli ! Ja se izvinjajem na dr Jakova Zlatnog zbog vokabulara neprimerenog momentu trenutka! Sa' ću si čitam Vukajliju ...

  • Smuk II

    15:13 // 6. 5. 2023.

    "Verovali ili ne"-Politikin zabavnik!
    "Tako treba" - SPS u vreme S. Miloševića i trebé da se podbrckujemo a pogotovu one koji se bune protiv "naše" vlasti a pogotovu protiv onih koji su progledali a glašali za av, av...Ma svima će dodje iz du... u glavu a možda i neće dok im mečka ne zaigra pred kapiju i avliju. Ma i imanja ima da im uzNu a oni i ne znaju koje "zakone" je doneo njihov asValter

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: