Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:31, 22. 5. 2015.

| Društvo

Maturanti na jugu zaplesali sa Evropom

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
Un4titled.jpg
U Nišu se igralo na Trgu kralja Milana (foto: Vanja Keser)

Hiljade maturanata sa juga - iz Niša, Pirota, Sokobanje, Svrljiga, Babušnice i drugih mesta plesali su uz Štrausov kadril na ulicama i trgovima u svojim mestima istovremeno sa vršnjacima iz cele Evrope.

Untitled Ples posmatrali i roditelji (foto: Vanja Keser) Maturantska parada je u Nišu, odakle se projekat proširio na celu Srbiju, održana deseti put. Iako su koordinatori ove manifestacije najavili učešće oko 700 maturanata, na Trgu kralja Milana ih je, prema njihovim procenama, bilo oko 1.000 više.

Ipak, organizatori kažu da ne treba težiti masovnosti, već kvalitetu.

Pošto nisu ispoštovane sve propozicije tokom plesa, koje se pre svega odnose na korake, moguće je da se snimak iz Niša neće računati u obaranju Ginisovog rekorda jer davalac licence iz Slovenije ima jasno utvrđena pravila koja se moraju poštovati - objašnjava Biljana Jovanović, koordinator Maturantske parade za Srbiju.

Ona dodaje da je ovogodišnji ples u Nišu obeležio još jedan problem, a to je nedostatak opreme za sve zainteresovane, tako da su mnogi umesto u predviđenim narandžastim i crnim majicama, plesali u svojim koje su nabavljali preko škola, a nisu svi ni imali pištaljke i kišobrane.

Za sve vreme za koje se održava ova manifestacija u Nišu, sada je bilo najviše gradskih funkcionera. Kada već prepoznaju ovu paradu kao popularan događaj, da li je onda teško da Grad obezbedi opremu za svu decu? - pita Jovanovićeva.

Kako kaže, maturanti u ostalim mestima na jugu bili su disciplinovaniji od vršnjaka u Nišu i bolje savladali korake.

U Pirotu je plesalo njih 650 i kao i svake godine, sve je bilo odlično organizovano. U Sokobanji je igralo njih 130, Babušnici - 80, Svrljigu - 50 - kaže koordinator.

Nakon plesa, neki maturanti su otišli na žurku koju, kako naglašava Jovanovićeva, oni nisu organizovali, dok su neki druženje i proslavu kraja srednjoškolskog školovanja nastavili na keju.


U Svrljigu ples pred brojnim gledaocima

Svrljig-parada Svrljiški maturanti plesali u dvorištu osnovne škole (foto: A. K.) Svrljiški maturanti ekonomskog i mašinskog smera Srednje škole "Dušan Trivunac Dragoš" igrali su u dvorištu susedne OŠ "Dobrila Stambolić", a ples je pratilo mnogo više Svrljižana nego prošle godine kada se plesalo u gradskom parku.

Posle kadrila, svrljiški maturanti su odigrali i kolo.

Računajući i godine dok Srbija još nije počela učešće u jednom od najvećih omladinskih projekata, na Maturantskoj paradi je u 14 navrata plesali ukupno 300.000 maturanata u preko 100 evropskih gradova i srušilo sedam Ginisovih rekorda.

Maturanti u Vranju tradicionalno uz trubače

 

maturanti Gimnazijalci u Vranju ne odustaju od tradicije koju su započele starije generacijeGimnazijalci iz Vranja nisu odustali od tradicije da se od srednje škole oproste uz svuke truba.

Poslednji školski dan za učenike Gimnazije Bora Stanković bio je prilika da se provesele i  prodefiluju gradom. Slavlje je započeto u školskom dvorištu, a nastavljeno na Trgu Staniše Stočića.

Mladi ljudi, njih 178, započeli su nov period života, a njihovo slavlje su Vranjanci ispratili osmehom i po kojim aplauzom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • roditelj

    17:52 // 23. 5. 2015.

    Gradska vlast je nula, ali u ovom slucaju glavni krivac je Biljana Jankovic koja sada prebacuje odgovornost na druge. Gde su joj sponzori? Pa niko nece da radi sa njom, mnogo vrata je sebi zatvorila.

    • anchi

      16:42 // 25. 5. 2015.

      lako je sada da nekoga pljujemo, to nam je u mentalitetu, ti organizatori su doneli u grad nesto lepo,sto maturanti vole I sto je opstalo 10 godina kod nas...a to je svaku pohvalu...

  • мАтУрАнТ

    11:47 // 23. 5. 2015.

    Какав град таква и парада. Мислим да живимо у најгорем граду у Србији самим тим је и парада била најгора у Србији,!Оволики град а да нема довољно мајци, тек по неколико кишобрана, организација НУЛА!!!

  • Sanja

    10:36 // 23. 5. 2015.

    E ovako,pogledala sam ples kod svih maturanata u Srbiji i mi ubedljivo jedini igramo pravilno i najbolje u Srbiji...Svi ostali su upristili i nidu radili detaljno a to sto nismo dobili opremu..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: