Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:55, 17. 10. 2017.

| Društvo

“Mediana”, “Naissus” i “Nišstan” dobijaju privremene direktore

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
gradsko veće
Gradsko veće odlučilo, ali šta će reći odbornici; foto: JV

Nakon skoro 3 meseca od raspisivanja konkursa za direktore javnih preduzeća u Nišu, ovom procesu nazire se kraj, jer je Gradsko veće usvojilo većinu predloga Komisije za izbor direktora, dok su u javnim preduzećima Mediana, Naissus i Nišstan, i pored toga što takva odluka nema uporište u zakonu, imenovali v.d. direktore.

Pomoćnik gradonačelnika za investicije Dragoslav Pavlović, odlukom Gradskog veća, trebalo bi da sedne u fotelju direktora JKP Mediana, iako je Komisija odlučila da on na konkursu bude drugorangirani kandidat, odmah iza aktuelnog direktora Bratislava Vučkovića.

I pomoćnik gradonačelnika za finansije Igor Vučić promeniće radno mesto i sešće u fotelju direktora JKP Naissus, iako je na konkursu bio tek na trećem mestu, prema odluci Komisije. I Pavlović i Vučić biće vršioci dužnosti direktora.

Odavno je poznato da preduzeće Nišstan prema koalicionom dogovoru pripada SPS-u, ali izgleda da ni u ovoj stranci nije bilo dogovora, pa je odlučeno da se i tamo imenuje v.d. direktora, a tu funkciju obavljaće aktuelni direktor Nenad Hafner, koji je na konkursu, prema ocenama Komisije bio drugoplasirani kandidat.

Ostala preduzeća dobiće direktore u punom mandatu i Gradsko veće je potvrdilo predloge Komisije. Tako će Goran Đorđević narednih godina voditi Tržnicu, Jelena Stojanović Objedinjenu naplatu, Predrag Milačić Gradsku toplanu, Dejan Dimitrijević Parking servis, Nebojša Lović Direkciju za izgradnju grada, Gradsku stambenu agenciju Vladan Stojanović i Zavod za urbanizam Miroljub Stanković.

Ove predloge Gradskog veća trebalo bi da usvoje odbornici niške Skupštine na sednici koja je zakazana za sutra.


Bulatović: Glasali smo i odlučili

Iako Zakon o javnim preduzećima u Članu 41. propisuje da Gradsko veće samo priprema akt o imenovanju prvog kandidata sa liste koje je dostavila Komisija za izbor direktora, Gradsko veće Niša odlučilo je da u tri preduzeća postavi v.d. direktore.

Gradonačelnik Niša ovakvu odluku pravda Poslovnikom o radu Gradskog veća i slobodnom voljom većnika da glasaju za predložena rešenja Komisije.

Gradsko veće je donelo ovakvu odluku i to su naši stavovi. To su stavovi gradonačelnika, to su stavovi zamenika, to su stavovi većnika. Na kraju krajeva, za ovih godinu i po dana znate kakvi su stavovi bili svih. Mi ne ulazimo u rad Komisije i to nije u našoj ingerenciji - rekao je Bulatović.

Bez obzira što se u petak, prema nezvaničnim informacijama na sednici Gradskog odbora SNS odlučivalo o imenima direktora, gde je navodno napravljena i lista imena koje je trebalo da predloži Gradsko veće, Bulatović kaže da stranka nije uticala na njihovu odluku, iako se pojedina rešenja poklapaju sa stranačkom odlukom.

Rekao sam da je Gradsko veće donelo takvu odluku i ja kao gradonačelnik stojim iza takvih predloga - rekao je Bulatović.

Ipak, neizvesno je da li će ovakvi predlozi sutra na sednici niške Skupštine imati podršku vladajuće većine koju predvodi SNS. Gradonačelnik, iako dolazi iz ove stranke, nije želeo “time da se bavi”.


“Niko ne može da podučava Gradsko veće”

Zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur obrazlažući svoju odluku da ne podrži pojedine predloge Komisije za izbor direktora rekao je da je glasao protiv zato što misli da su direktori dali šta su mogli da daju.

Energetski su se istrošili i mi ništa novo nismo mogli da očekujemo. Nikakvu promenu. Nikakav impuls koji je neophodan u radu tih preduzeća. Građani nisu zadovoljni radom pojedinih preduzeća i Gradsko veće je stalno zahtevalo veću mobilnost Naissus-a i Mediane, a to se nije dešavalo - kaže Banđur.

On je rekao da ne može jedno radno telo kao što je Komsiija za izbor dirketora “da podučava Gradsko veće”.

Gradsko veće je predlagač direktora Skupštini Grada i ono snosi odgovornost za ono što predlaže i niko ne može da podučava Veće šta im je posao, šta imaju pravo, a šta nemaju. Svako telo pa i Komsiija mora da ima poštovanje prema najvećem izvršnom organu Grada Niša. Mi nismo mala deca i nama niko ne može da drži lekcije - rekao je Banđur.

Gradonačelnik Bulatović je rekao da je on u razgovoru sa građanima zaključio da su oni nezadovoljni radom direktora Mediane i Naissusa i da je zbog toga odlučio da glasa protiv predloga Komsiije da dosadašnji direktori ovih preduzeća Dejan Andrejević i Bratislav Vučković sačuvaju svoje funkcije.

On je za ta radna mesta predložio svoje pomoćnike, a kako je rekao “u najskorije vreme” biće raspisan i konkurs za izbor direktora tih preduzeća. U planu je imenovanje novih pomoćnika, ali prema rečima Bulatovića, to će se najverovatnije desiti nakon završetka izbora direktora.

Podsetimo, imena tri najbolje rangirana kandidata objavljena su tek 22. septembra. Čitav postupak za izbor direktora je bio netransparentan, a Komisija do kraja postupka nigde nije objavljivala svoje odluke. Niška preduzeća su sada formalno bez direktora, jer su dosadašnjim rukovodiocima istekli mandati.

Nakon objavljivanja rang liste, pored toga što je utvrđeno da Dejan Andrejević nije ispunjavao uslove za direktora Vodovoda, i kandidat za direktora “Tržnice” Radovan Milojević je rekao da ga je jedan član Komisije ucenjivao, a primedbe je podneo i Sindikat “Nezavisnost” niškog Vodovoda, koji je najavio i krivične prijave.

I Gradsko veće je zaključilo da Komisija nije ispoštovala Uredbu Vlade Srbije o izboru direktora, pa je zbog toga i odluka o predlozima Komisije prolongirana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milivoj

    21:49 // 17. 10. 2017.

    Ma naravno. Svaka čast za ovakvu odluku. Dole Milovanović!

  • Petar

    21:39 // 17. 10. 2017.

    Nis cist sredjen uredan dir Vuckovic uradio puno puno!

  • Numancia

    18:43 // 17. 10. 2017.

    Ko ce iz ove lakrdije i rasomonijade izvuci najvecu korist?Pa,advokati,naravno,pljustace tuzbe kao kisa!
    Sta je u svemu ovome dobro?Ovi kvazi SNS-ovci ce se medjusobno jos vise zavaditi i neminovno puci kao mehur od sapunice!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: