Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:20, 29. 10. 2016.

| Društvo

“Mediana” i udruženja za zaštitu životinja “reže” jedni na druge

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
Psi
Dugogodišnji problem pasa lutalica u Nišu; Iliustracija; Foto: flickr; Simon Law

Dok u Udruženju za zaštitu životinja “Pseća sreća” govore da je za rešavanje problema pasa lutalica u Nišu bitna saradnja sa JKP “Medianom”, ovo preduzeće u udruženjima vidi problem, jer, kako kažu, puštaju nesterilisane pse lutalice na niške ulice, a privatne azile niko ne kontroliše.

Ljubodrag Stevanović iz “Zoo-higijene” u JKP “Mediani” tvrdi da vlasnici prihvatilišta ne sterilišu pse, pa ih, pošto se razmnože, puste na ulice.

Mi imamo saznanja da iz tih udruženja pse dovoze noću i puštaju ih pored Nišave, na Gradsko polje, pa i na Staro groblje - kaže Stevanović.

On kaže da treba postaviti pitanje i kako u privatnim azilima sakupljaju pse, pošto ne raspolažu vozilima niti stručnim ekipama za takve akcije.

Je l’ tamo psi sami dolaze i kažu: “Dobar dan, je l’ možemo da uđemo i da živimo kod vas?” - pita Stevanović.

Društva za zaštitu životinja, tvrdi Stevanović, se svojim zahtevima iživljavaju nad njima i ometaju ih u radu, jer često moraju da sprovode akcije uz pratnju inspekcije, komunalne policije i Žandarmerije.


Udruženja: “Mediana” umesto da reši, ona produbljuje problem

Dok se u “Mediani” žale na udruženja za zaštitu životinja, Ana Mitrović iz “Pseće sreće” kaže da takvi postupci samo doprinose pravljenju haosa i zbunjivanju građana, ali navodi i da bi “Mediana” zbog narušavanja ugleda udruženja, mogla da dobije tužbu.

Ona kaže da su na sastancima u Gradskoj kući, upozorili predstavnike “Zoo-higijene” da istupanje u medijima sa takvim dezinformacijama doprinosi jedino pravljenju novih problema.

Oni bi trebalo da se profesionalno ponašaju prema svom poslu i da svoja iskustva, koja eventualno imaju, kao što ih imamo i mi, upotrebe u cilju rešavanja problema, a ne u cilju narušavanja ugleda društva za zaštitu životinja, u kojima oni vide neprijatelje - kaže Mitrovićeva. 

Priča da iz privatnih prihvatilišta ne sterilišu pse i da ih masovno puštaju na ulice da se kote, kaže Mitrovićeva, potpuno je bespredmetna i doprinosi jedino stvaranju još većeg haosa oko očiglednog problema sa psima lutalicama. pas Foto: V. K.

Kako kaže, “Mediana” bi trebalo da se drži dogovora o saradnji koji imaju, a koja je otpočela intervencijom gradonačelnika Niša, koji je naložio da se “zakopaju ratne sekire u cilju rešavanja veoma bitnog problema za građane Niša.”


“Bolja kontrola privatnih azila”

Ljubodrag Stevanović kaže i to da su uslovi u “Zoo-higijeni” daleko bolji nego u privatnim prihvatilištima, pa zbog toga ističe kako je  neophodno da se uspostavi kontrola privatnih prihvatilišta za pse. Sa time se, kaže Stevanović, slažu i gradonačelnik Niša i Republička veterinarska inspekcija.

Mi iz “Mediane” inisistiramo da se provere ti azili, da se vidi da l’ su psi vakcinisani, sterilisani, koliko ih ima i slično. Dakle stroga kontrola, da se ne bi obezvredilo ono što radimo i za šta Grad daje pare - kaže Stevanović.

On kaže da je između udruženja i “Mediane” uspostavljena saradnja, ali da je ona “na klimavim nogama”, dok se ne reše svi problemi i sumnje vezane za udruženja za zaštitu životinja.

Podsetimo, pre 3 dana JKP “Mediana” najavila je akciju hvatanja pasa na Starom groblju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Panda's friend

    10:29 // 31. 10. 2016.

    Na Somborskom bulevaru oko gradilista ima ih na desetine. Ima mnogo i pasa s ogrlicama, tako da bi ovi iz udruzenja mogli da ucine nestk a ne samo da se prepucavaju. Ima mnogo dece ovde, a ako neko dete povrede, bice kasno za bilo kakvu pricu. Ide zima, hrane je sve manje. Kontejnere prevrcu, nije lako ni psima i stanovnistvu. A oni koji dobijaju pare za taj posao (opstine i udruzenja za zastitu zivotinja) nista ne rade.

  • piljara

    08:24 // 31. 10. 2016.

    "Ubacite prilog za pse u azilu"- tako pise na kutiji u piljari na Crvenom Pevcu.Za koji azil,ko stoji iza toga? Postoji li u Nisu registrvan azil za pse?

  • sreten

    10:04 // 30. 10. 2016.

    Društvo za zaštitu zivotinja???!!! Štitite ugrožene vrste a ne džukele koje su opasnost za decu. Ne daj Bože da mi napadnu dete, neće ih spasiti ni jedno tzv. društvo za zaštitu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: