Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:35, 29. 8. 2023.

| Društvo

"Mediana" još nije uklonila stablo koje je oborilo spomenik čuvenom Nišliji na Starom groblju

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
staro groblje zanemareno3
Stablo još nije uklonjeno: foto: JV/T. T.

Ni posle više od mesec dana od kako je oluja oborila spomenik borcu za oslobođenje Niša Todoru Milovanoviću, JKP "Mediana" koja je zadužena za održavanje Starog groblja, nije uklonila to stablo. Ono nije jedino koje je palo usled oluje, a kako se može videti na terenu, spomenici su urasli u travu i rastinje.

Krajem jula jedno od najvećih stabala oborila je oluja i tada je oštećen spomenik predsedniku Opštine varoši Niša u 4 mandata i narodnom poslaniku Milovanoviću. staro groblje zanemareno2 Palo usled oluje; foto: JV/T. T.

Taj događaj u javnosti je izazvao brojne reakcije građana, ali je reakcija Mediane izostala. Naručili su i film o saniranju posledica oluje, ali ovu posledicu nisu sanirali.

staro groblje zanemareno Više oborenih stabala; foto: JV/T. T.I danas je isti prizor kao i pre više od mesec dana, osim što je broj oborenih stabala koji vise preko nadgrobnih spomenika mnogo veći, ali se radi o uglavnom, manjim stablima.

Na samu neuređenost groblja javnost je ukazivala više puta. Gorelo je rastinje, korov se širio, a spomenici su neretko bili i na meti vandala.

staro groblje zanemareno4 Spomenici obrasli u travu i korov; foto: JV/T. T.Gusta trava i sada je prekrila spomenike, pa Staro groblje više ne podseća ni malo na zdanje koje bi trebalo da postane memorijalni kompleks, što su gotovo sve gradske vlasti obećavale.

Inače, na značaj spomenika Todoru Milovanoviću, ranije je ukazao istraživač Miroslav Veličković.


Veličković o Todoru Milovanoviću:

Milovanović je rođen 1850. u Nišu u trgovačkoj porodici. Osnovnu školu završio je u Nišu kod čuvenog učitelja Atanasija Petrovića, učitelja Tase, a Bogosloviju u Beogradu 1874. Posle školovanja vratio se u Niš i radio kao učitelj od 1874. godine. U isto vreme aktivno je radio na pripremi građana za nacionalno oslobođenje od Turaka. Postao je jedan od osnivača tajne nacionalno-oslobodilačke organizacije. Ova organizacija pod nazivom Komitet imala je za cilj oslobođenje od Turaka. U vreme srpsko-turskih oslobodilačkih ratova 1876–1877. godine za oslobođenje juga Srbije, Milovanović je učestovao u odredu dobrovoljaca koji je predvodio Nikola Kole Rašić.

Posle oslobođenja Niša od Turaka, radio je u niškoj opštini ili sreskoj administraciji, najpre kao pisar a potom kao rukovodilac odeljenja i opštinski odbornik. Bio je predsednik Opštine varoši Niša četiri puta, a za poslanika narodne skupštine u periodu od 1897. do 1899. godine bio je postavljen ukazom kralja Aleksandra Obrenovića.

Upamćen je kao utemeljivač modernog Niša. U vreme njegovih mandata predsednika opštine izgrađeni su mnogi značajni objekti i usvojen je Generalni regulacioni plan grada Niša koji je izradio M. J. Andonović, odobren za upotrebu odlukom Ministarstva građevina 17. juna 1907. godine. Po ovom planu grad je građen sve do polovine tridesetih godina XX veka.

Najveće zasluge za Niš i njegov razvoj ostvario je u akcijama oko izgradnje hidrocentrale na Nišavi. Od donošenja odluke o građenju hidrocentrale početkom 1898. do puštanja u pogon bilo je potrebno više od jedne decenije rada i velikih ulaganja. Hidrocentrala Sveta Petka puštena je u rad 21. septembra 1908. godine izgrađen je i dalekovod do Niša, montirane trafostanice, postavljeni su visokonaponski vodovi, niskonaponska mreža i ulična rasveta.

Posle prve velike poplave Niša, zabeležene 23. maja 1897, predsednik opštine Todor Milovanović podigao je prvi odbrambeni bedem na Nišavi. Doprineo je i izgradnji bolničkih objekata u Nišu. 1900. godine izgrađen je prvi Pasterov zavod na Balkanu i počela je proizvodnja vakcina protiv besnila, a 1908. i prvi veliki objekat kompleksa građanske bolnice.

Vojnu reorganizaciju, započetu 1897. godine dolaskom kralja Milana za komandanta srpske vojske, Milovanović je iskoristio za izgradnju velelepne zgrade Inženjerijske kasarne u Nišu, kojoj su kamen temeljac 10. juna 1899. postavili kralj Milan i kralj Aleksandar, a zgrada je završena 1900. godine.

1902. Opština Niš donela je program obeležavanja godišnjice smrti kralja Milana. Tim povodom pokrenuta je ideja, čiji je inicijator bio Todor Milovanović, o podizanju spomenika kralju Milanu, oslobodiocu i prvom počasnom građaninu Niša. Spomenik oslobodiocima Niša podignut je 1937. godine, a 1909. i 1910. godine osnovao je dve komisije koje su zaključile da u Nišu treba uvesti tramvajski saobraćaj, što je ostvareno tek u maju 1929. godine.

Umro je 1912. i sahranjen je na groblju pod Goricom u Nišu uz velike počasti.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Sonja

    13:30 // 30. 8. 2023.

    Jutros su dosli da seku popadalo drvece
    Trebalo im je vise od mesec dana
    Ove godine nijednom nisu pokosili travu
    Dinosaurusi samo sto ne izlete iz trave koja je visoka i do 2 metra
    To nije jedino drvo
    Palo ih je 5-6
    Sramota
    Trebaju novine da pisu da se Medijana seti sta joj je u opisu posla
    Groblje lici na prasumu

    • Tajanstveni Alan

      21:07 // 30. 8. 2023.

      Dosao i pobegao,zapalio svecu jer je visedecinijski pomen dedi! Ambrozoja iz grobova raste,1,5 m, lutalice...

  • Berija

    20:46 // 29. 8. 2023.

    Dok Sotir raspiše tender za testeru ...

    • Vuk

      15:08 // 30. 8. 2023.

      Od firme koje ima 0 radnika, osnovane juče i datoj milion dinara za izvođenje radova.

  • Dragan

    19:49 // 29. 8. 2023.

    Samo sam siguran da njjedna ulica nece nositi ime D.Sotirovski...e kuku Todore,sta ti je ljubomora,ni stablo da sklone ovi napredni doktoranti...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: