Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:12, 21. 2. 2018.

| Društvo

"Mediana" preuzima deo poslova od "Gorice" i "Parking servisa"

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
JKP Mediana
U "Medianu" prelazi 35 radnika iz "Gorice" i "Parking servisa"; Foto: J. V.

Još jedna reogranizacija u javnom komunalnom sektoru Niša trebalo bi da bude urađena do aprila, a vezana je za održavanje zelenila na grobljima i mobilijara u parkovima. Ove poslove bi ubuduće trebalo da radi Mediana, a deo radnika za njihovo obavljanje preuzima od Gorice i Parking servisa.

Gorica, opterećena brojnim dugovima, ponovo smanjuje obim svog posla, ali i zaposlene. Prema rečima gradskog većnika Igora Vojinovića, 20 ljudi iz ovog preduzeća prelazi u Medianu. Gradsko veće Veće usvojilo izmene odluka o komunalnom redu i osnivanju javnih preduzeća, kako bi preneli nadležnosti "Mediani"; Foto: JV/V. Milić

Time će Gorici u nadležnosti ostati samo sahranjivanje i održavanje grobnih mesta. Transfer u Medianu pravi i 15 radnika Parking servisa, zajedno sa sektorom održavanja klupa, dečjih i ostalih parkovskih mobilijara.

Ovo je, objašnjava Vojinović, odluka Radne grupe koja je bila formirana krajem prošle godine zbog velikih finansijskih problema u kojima je JKP Gorica.

Ideja ja da JKP Mediana preuzme održavanje zelenila na Novom groblju i na groblju u Niškoj Banji. Shodno tome uzimaju i jedan broj radnika i deo opreme, a takođe je ideja da Mediana preuzme održavanje parkovskog i dečjeg mobilijara iz Parking servisa - kaže Vojinović.

Sektor održavanja mobilijara, koji sada prelazi u Medianu, do 2015. godine je takođe bio u Gorici. Tada je prebačen u Parking servis, istovremeno kada je i sektor zelenila prešao u Medianu.

Uprkos tome, mukama Gorice ni tada nije došao kraj, pa sada ponovo ostaje bez dela posla i radnika.

Našli smo kao bolje i racionalnije rešenje da JKP Mediana koje se i bavi održavanjem zelenila i parkovskih površina da se ujedno bavi i održavanjem parkovskih i dečijih mobilijara i zelenila na grobljima. Bolje je za Grad, za opšti interes građana Niša, s obzirom na to da ćemo na ovaj način imati objedinjene službe koje će je baviti jedinstvenim poslom - objašnjava Vojinović.

Ove odluke već je usvojilo Gradsko veće, a sledeći korak je Skupština Grada. Vojinović očekuje da transfer nadležnosti bude završen do aprila.

Neophodno je da na prvoj sledećoj Skupštini, za koju verujem da će biti u martu, ove odluke budu usvojene. Da se izmene programi poslovanja, uslovi sistematizacije, zaključe ugovori i da te delatnosti pređu. Naša je namera i cilj da to bude do 1. aprila - dodaje Vojinović.

Podsetimo, deo radnika Gorice je krajem prošle i početkom ove godine, mesec i po dana štrajkovao po sat vremena na Novom groblju, tražeći da im na vreme budu isplaćivane zarade i ostala primanja, ali i da gradska vlast ispita rad preduzeća.

Grad je formirao Radnu grupu koja se bavila ovim problemom, a kako su tada kazali, bilo je razmatrano čak i grašenje Gorice.

Iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata su ukazivali i na to da je malo zaposlenih koji rade na ukopavanju, te su zatvorenici KPZ-a umesto na održavanju grobova, radili upravo ovaj posao.

O brojnim navodnim nezakonitostima na koje su ukazivali radnici Gorice do sada nije bilo reči iz gradske vlasti, osim što je rečeno da se izveštaj Radne gupe sačinjene od predstavnika sindikata, ali i budžetske inspekcije koja je ispitivala rad preduzeća, prosleđen policiji i nadležnim službama.

Za dopune ovog izveštaja, za koje sindikalci tvrde da su poslali u Gradsku kuću, većnik Vojinović tvrdi da nikada nisu stigle, dok iz DS-a kažu da su ti dodaci nestali.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Preuzimanje

    11:21 // 22. 2. 2018.

    Sad je gospodinu predsedniku dosla poseta iz bratske Rusije, a on nam je dosao iz susedne nam Hrvatske, pa bi neko sa malo pameti pomislio da mozda braca Rusi ne daju nasa preduzeca nasim susedima jer su "tvrdji" oni su bolji po pitanju nataliteta i svodjenja na odgovarajucu meru.

  • Mucke

    10:00 // 22. 2. 2018.

    Nek uzmu odmah i Vodovodda manje muckaju.

  • Jovan

    18:26 // 21. 2. 2018.

    U mom selu se kaze dokoni kumovi krste kerove, ili ti presipaju iz supljeg u prazno.

    • Sasa

      12:17 // 22. 2. 2018.

      Jovane, hoces da kazes da je bilo bolje kada si ti bio vecnik, nazalost mnogo je bilo gore.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: