Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:07, 28. 1. 2016.

| Društvo

Medicinari sa Kosova anketirani o povratku u matične bolnice

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
lekari
Lekari zabrionuti za svoju budućnost; foto: flickr.com/Ilmicrofono Oggiono

Dokument sa pitanjem “da li ste spremni da se vratite u zdravstveni centar na Kosovu i Metohiji” ovih dana stigao je do mnogih medicinara u Nišu i širom Srbije. Iz Ministarstva zdravlja kažu da nisu inicijator i napominju da je anketa informativna.

Veliki broj medicinskih radnika od 1999. godine, nakon odlaska sa Kosova i Metohije, zaposleno je u bolnicama i domovima zdravlja u Srbiji.

17 godina kasnije upitani su da li bi da se vrate u zdravstvene centre u Prištini, Gnjilanu, Prizrenu…

Ono koji rade u Nišu kažu da su, nakon anketa, zabrinuti za svoju budućnost.

Smatramo da su naša prava ugrožena u ovom slučaju. Neko je osmislio navodnu anketu, a nije se setio da je obrazloži. Svi prebacuju odgovornost jedni na druge. Dali su nam mač sa dve oštrice, pa, kako god ga okrenuli, poseći ćemo se sami. Odgovorno tvrdimo da bi sve kolege zaokružile NE, ali nisu smele iz straha da ne ostanu bez posla. Zaokruživanjem opcije DA, opet, ispada da sami želimo da se vratimo, što nije ni blizu istine - pišu medicinari u dopisu koji je upućen i Povereniku Rodoljubu Šabiću.

anketa Na ova pitanja morali su da odgovaraju medicinari; foto: JVPosle desetak dana od postavljenih pitanja, Ministarstvo zdravlja je novinarima "Južnih vesti" odgovorilo da nije iniciralo nikakve ankete, niti bilo kakva izjašnjavanja zdravstvenih radnika sa Kosova i Metohije.

Ipak, prema njihovim saznanjima, kako kažu, nema razloga za brigu.

Anketa koja se proteklih dana sprovodila isključivo je informativnog karaktera i u vezi je sa obavezom zdravstvenih ustanova sa KiM da urade nove sistematizacije - pišu iz Ministarstva.

Svi radnici sa Kosova, iako već godinama rade u Srbiji, i dalje su na platnom spisku zdravstvenih centara iz kojih su došli, pa su, kako kažu u Ministarstvu, zbog toga i upitani ko je od njih spreman da se vrati na Kosovo i radi u matičnoj ustanovi.

Ono što je medicinare najviše zbunilo je što u dokumentu piše “da je nastala potreba za njihovim radnim mestom”, pa sada brinu da li će možda ostati bez posla ako odluče da se ne vrate. 

Nemamo informaciju da je bilo kome od tog odgovora zavisilo da li će zadržati svoje radno mesto i ostati u radnom odnosu, jer za tako nešto ne postoji saglasnost - odgovaraju iz Ministarstva.

Prema nezvaničnim podacima oko 700 zdravstvenih radnika sa Kosova trenutno je radno angažovano u zdravstvenim centrima širom Srbije, a kako piše u dokumentu koji su popunjavali, oni su raspoređeni privremeno “zbog okolnosti koje su nastale na Kosovu i Metohiji”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zoran niš

    08:21 // 29. 1. 2016.

    pitanje je gde da se vrate pod kojim uslovima kako će biti plaćeni od koga
    zavaravamo se samo da je kosovo srbija u to veruju samo ...kosovo je davno otišlo i to je bolna istina pitanje je dana kada ćemo morati da je priznamo kao državu i uspostavimo diplomatske odnose
    kosovo ima podršku zapada mi je nemamo po tom pitanju i to je to

  • Dejan

    07:52 // 29. 1. 2016.

    Oscar Pitagor bas me zanima kako si saznao-la i kazes da posedujes linkove i saznanja o zaposljavanju preko veze u ovom" malom gradu "?Ovo saznanje treba ispitati pa se nadam da nadlezne institucije ovo citaju.Stidim se sto moje Nislije ovo pisu a sto se tice med.radnika sa Kosova pojedine bih vratio tamo gde postoje uslovi za rad a radnike iz Metohije neznam gde ce rasporediti.?

  • IRL 2

    04:34 // 29. 1. 2016.

    Mediji imaju bitnu ulogu i ima prostora da se javnosti priblizi delic price o preko 250000 raseljenih, verujte nisu to oni koji su prodali sve sto su imali i zive ko bubrezi u loju, ne kazem da nema takvih ali preduzetnika ima u svakom drustvu, ako se razumemo. Stereotipi i predrasude nas nikud ne vode. Try to walk in my shoes!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: