Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:53, 21. 2. 2013.

| Društvo

Medicinari zainteresovani za rad u nemačkim bolnicama

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
medicinari.jpg
Ilustracija; foto: bktvnews.rs

U Nišu vlada veliko interesovanje za učešće na konkursu Nacionalne službe za zapošljavanje, po kome će posao u Nemačkoj dobiti 250 tehničara opšteg i pedijatrijskog smera iz Srbije.

Kandidati moraju da ispune i dodatne uslove: položen stručni ispit i elementarno znanje nemačkog jezika, dok iskustvo u struci nije neophodno.

Na evidenciji niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje nalazi se 310 lekara, oko 1.200 medicinara sa srednjoškolskim obrazovanjem, od čega njih 350 ima opšti ili pedijatrijski smer potreban za ovaj konkurs koji važi za kandidate iz cele zemlje.

- Odabir se ne vrši prema teritorijalnom principu. Odakle je koji kandidat, to je apsolutno nebitno. Nakon razgovora sa njima, predstavnici nemačke službe za zapošljavanje će napraviti odabir prema procenjenom kvalitetu kandidata – kaže Vladan Krstić, portparol niške filijale NSZ.

Oni koji uđu u uži izbor obaviće poslovni razgovor na nemačkom jeziku, a odabrani će biti uključeni u projekat regionalne saradnje “Triple win” koji će im pružati podršku u pripremi potrebne dokumentacije, odlasku u Nemačku i kasnije integraciji. 

Izabrani će se prvo, kao asistenti za zdravstvenu negu, zaposliti na određeno vreme. Posle nostrifikacije diplome, za šta imaju najviše 12 meseci, dobiće zaposlenje na neodređeno vreme sa početnom platom od 1.900 evra.

Ovo je prvi konkurs otvoren na osnovu sporazuma NSZ i neke druge zemlje, ali je ranije, na osnovu oglasa poslodavaca iz inostranstva, iz Niša u Sloveniju, Norvešku i druge države, prema podacija NSZ otišlo desetak medicinskih radnika.

Zainteresovani za aktuelni konkurs mogu se informisati putem sajta NSZ, obratiti savetniku za zapošljavanje ili migracionim centrima NZS.

Zanimanja iz oblasti medicine, zajedno sa onima vezanim za prosvetu, spadaju u slabije tražena na tržištu rada, kaže Krstić. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko

    13:53 // 25. 3. 2013.

    "Triple win", znaci da dobija kandidat, Nemacka i EU.
    Srbija, ipak, ne gubi, jer u zemlji ne postoje mehanizmi koji bi omogucili tim ljudima da se ostvare i budu dobri za sebe i drustvo.
    Srecan put i znajte da vas nase sunce nije grejalo kao sto tudje greje.

  • Bety

    11:36 // 22. 2. 2013.

    Danas je najlakse postati medicinski radnik.
    Otvaraju se bezimene medicinske skole koje nude osnovno znanje med. nege, i nakon svrsenog skolovanja od 4 godine, ili godinu dana ako je prekvalifikacija, svako ce za sebe da kaze kako je on tobodz zdravstveni radnik.

    Ustanove su nam pune prekvalifikacija, lece nas servirke i cistacice koje su preko noci postale med. sestre.
    O lekarima ne zelim ni da razgovaram, sve su to mamini i tatini sinovi koji se na fakultetu zadrze po 30 minuta i cao .

    Sramota za nas grad, za ovu drzavu, gradonacelnika i direktora KC Nis I DZ-a

  • M

    19:47 // 21. 2. 2013.

    Pa naravno da su medicinari slabije trazeni na birou.... ne ide sve preko biroa

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: