Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:57, 10. 6. 2020.

| Društvo

Medicinari zaposleni zbog korone u KC Niš i dalje strahuju za posao

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
korona
Neki se i dobrovoljno javili da rade, ali ne znaju da li će dobiti posao; foto: Vanja Keser

Ugovori više od 200 medicinara koji su zbog borbe sa koronom zaposleni na tri meseca u Kliničkom centru Niš uskoro ističu, a radnici su šta posle toga pitali i nadležno ministarstvo. Kažu da strahuju i da su u neizvesnosti, ali se ona nastavlja - jer odgovora još nema. Reagovao je i Sindikat medicinskih sestara i tehničara Srbije, koji traži da KC ispuni obećanje i zaposli one koji su se borili sa kovidom.

213 medicinara je u aprilu potpisalo ugovore na tri meseca, nakon naredbe Ministarstva zdravlja da zbog korone hitno zaposle zdravstvene radnike. Mnogi su se i dobrovoljno javljali da pomognu kolegama u borbi sa koronom, a kažu da ih je ohrabrivalo obećanje da će dobiti posao za stalno.

Tri meseca uskoro ističe, a oni strahuju da li obećanje i dalje važi i da li će ostati da rade u niškom Kliničkom centru. klinicki centar Iz Uprave i dalje ne odgovaraju o zaposlenju; foto: Vanja Keser

Pre svega, nerazumljivo je da samo lekari u Nišu rade bez ugovora na neodređeno. U pisanoj formi nijedan podatak ne postoji da mi, kao lekari, treba da budemo zaposleni. Svako od nas izražava iskrene sumnje da neće ostati na radnom mestu koje je dobio. Naš posao je stavljen u drugi plan naspram izbora koji se održavaju ovog meseca - pišu medicinari.

Podsećaju da su od početka epidemije, neki i dobrovoljno, počeli da rade, pa i onda kada nije bilo dovoljno zaštitne opreme i sredstava za rad.

Početkom juna su imali sastanak sa rukovodstvom Kliničkog centra, ali tvrde da ugovore žele da im produže, za sada, samo na 6 meseci.

Mi to ne želimo, hoćemo samo isti tretman kao lekari u Beogradu, Novom Sadu ili Kragujevcu, gde su svi dobili na neodređeno. Produžiće nam ugovor na 6 meseci, proći će izbori i posle toga ćao đaci - navode.

Južnim vestima javila se i medicinska sestra, koja kaže da je majka troje dece, koja brine jer joj ističe ugovor, a pisala je nadležnima i tražila sastanak kako bi dobila odgovore o novom ugovoru.

Da li će medicinarima u Nišu, kao što je to učinjeno i u Aleksincu, država ispuniti obećanje i dati posao - pitali su zaposleni još 19. maja Ministarstvo zdravlja i Upravu Kliničkog centra, ali kažu da je odgovor izostao. Ni Južnim vestima odgovori na pitanja o tome nisu stigli.

Iskreno verujemo u izjavu direktora Kliničkog centra Niš, prof. dr Zorana Radovanovića i obećanje koje je u medijima dao 20. aprila 2020. godine, kada je izjavio sledeće: “To su deca koja su se javila na mejl Kliničkog centra i ponudila pomoć. Svi su tu od prvog dana, njih preko dvestotine pedeset. Sto dvadeset lekara, farmaceuta, tehničara, svi su dobili posao i svi će dobiti posao za stalno, to smo obećali. Sva ta deca su se javila i bila na prvoj liniji fronta” - navode lekari.

Osim Sindikata Sloga koje je ranije reagovalo smatrajući da su zdravstveni radnici izmanipulisani, oglasio se i Sindikat medicinskih sestara i tehničara Srbije.

Član Predsedništva Sindikata u Nišu Velibor Rašić kaže da su i oni 4. juna poslali dopis Kliničkom centru u kome traže da ispune obećanje i zaposle medicinare.

To se desilo u KC Beograd, Kragujevac, u Valjevu, Vladičinom Hanu, Aleksincu i zašto se sada vrši selekcija. Da li je to poruka mladim lekarima, jer ako ih sada prevare oni će otići odavde. Ako je to borba za našu decu, ako ih ne prime to će biti borba za njihovu decu - poručuje.

Napominje da je 35 godina u zdravstvu i da je Srbija u borbu sa koronom ušla sa 3.500 sestara i 2.500 lekara manje nego što je potrebno zdravstvenom sistemu, te da je zato neophodno da oni koji su bili angažovani tokom epidemije sada dobiju posao.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marin Marko

    10:41 // 11. 6. 2020.

    Petre crni Petre

  • Nik

    08:15 // 11. 6. 2020.

    Kako mi deluje nema nista od vaseg angazovanja.
    Najavljeno je da ce ponovo primiti 100 talenta....za te vezare, decu lekara i profesora ima mesta i para a za vas nema...sramota!

  • Mile

    00:17 // 11. 6. 2020.

    Pristanes da udjes u dil sa profesionalnim muljatorima, i posle se cudis kada izvisis? Izvinite, gospodo medicinari, ali, zavrsili ste jedan prilicno zahtevan fakultet, pa cu uzeti za premisu da niste naivni, a usli ste u kockarnicu u nadi da cete da premuntate sistem. Da, premuntati, jer je nerealno ocekivati da ce sa sadasnjim budzetom i stanjem primiti hiljade novih zaposlenih.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: