Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:11, 19. 6. 2018.

| Društvo

Medicinske sestre KC Niš i Doma zdravlja "na ratnoj nozi" zbog izbora u Komori

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
medicinska sestra
Dve "struje" među medinskim sestrama;Ilustracija; foto:wikimedia(Rebecca20162393)

Izbori za delegate u Komori medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije (KMSZTS) podelili su niško zdravstvo. Dok kandidati Kliničkog centra ističu da je 17. juna, kada su održani izbori u celoj zemlji, bilo brojnih nepravilnosti i da su glasovi ukradeni, 5 sindikata niškog Doma zdravlja zajednički saopštavaju da su izbori bili regularni.

Sa zamerkom da brojnim udruženjima i asocijacijama medicinskih radnika nije dozvoljeno da imaju posmatrače na izborima, te da licenciranim radnicima niškog Kliničkog nije omogućeno da glasaju, kao i drugim tvrdnjama, izašli su kandidati Kliničkog centra i članovi Sinidata “Nezavisnost” ove zdravstvene ustanove.

Našim radnicama koje su promenile prezime ili dodale prezime zbog udaje, bilo je zabranjeno da glasaju, iako imaju licencni broj koji je jedini dovoljan. S duge strane, veliki broj penzionisanih radnika je pozivan i omogućeno im je glasanje. Glasači, mahom radnici Doma zdravlja Niš, naterani su da nakon glasanja slikaju mobilnim listić na kom su glasali - kaže Miodrag Stojković iz Sindikata “Nezavisnost” Kliničkog centra Niš.

Tvrdi da je nakon zatvaranja glasačkih mesta iz 90% njih komisija iznela kutuje sa glasovima bez objavljivanja zapisnika, što je obaveza po Statutu Komore, kao i da su kutije odnete na nepoznato mesto.

Zahtevali smo od Ministarstva zdravlja, kao osnivača KMSZTS, da odmah uvede Prinudnu upravu u Komori, spreči rad dosadašnjeg rukovodstva na svim nivoima i u svim regionima, i odmah sprevede legalne izbore sa posmatračima koje Ministarstvo odredi - napominje Stojković.

Tvrde i da je lista niškog Kliničkog ubedljivo pobedila, ali da sadašnje rukovodstvo Komore to ne objavljuje, te da sumnjaju da je u toku “štelovanje” rezultata. nezavisnost klinicki U Sindikatu "Nezavisnost" Kliničkog centra Niš tvrde da je bilo izborne krađe; foto: S. M.

Do ovog trenutka, iako su prošla dva dana, nemamo rezultate izbora, niti znamo kada će oni biti objavljeni. Međutim, sigurni smo da će nadležni u državi postaviti pitanja pojedinim ljudima koji imaju odgovor šta se desilo na biralištima širom Srbije i zašto se jedna struka dovela u pitanje nepotrebne poniznosti - ističe Snežana Miljković, nosilac liste niškog Kliničkog.

S druge strane, oglasila su se 5 sindikata Doma zdravlja Niš zajedničkim saopštenjem u kome se navodi da imaju jedinstveni stav o izborima u Komori.

Po našim saznanjima izbori su bili regularni. Nijedan radnik Doma zdravlja Niš nije se žalio na bilo kakvu vrstu neregularnosti. Kandidati za izbor delagata iz Doma zdravlja Niš su isključivo vodili profesionalnu, kolegijalnu i korektnu kampanju u cilju dobrobiti svih medicinskih sestara i tehničara - stoji u saopštenju.

Sindikalisti navode da svi radnici Doma zdravlja Niš imaju jedinstveni stav da svi zajedno treba da izaberu kandidate koji su najbolji i koji će najbolje da zastupaju stavove medicinskih sestara i tehničara naredne 4 godine u Komori.

Ovo saopštenje potpisali su Sindikat Medicinskih sestara i tehničara Srbije, Ujedinjeni sindikati Srbije “Solidarnost” Dom zdravlja Niš, Sindikat “Nezavisnost”, Sindikat lekara i farmaceuta Srbije i Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

Inače, novinarka Južnih vesti pokušala je da komentar o izborima dobije i od predsednika niškog organka Komore Vesne Jocić, ali se ona nije javila.


Šta radi Komora?

Komora medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije izdaje licence za rad, obnavlja ih, ali i ukida. Bavi se i kontinuiranom edukacijom zdravstvenih radnika, a organizuje i sudove časti i slučaju povrede profesionalne dužnosti izriče mere.

Na novinarsko pitanje da li pacijenti nešto “gube” eventualnim neregularnim izborima u Komori, kandidati Kliničkog odgovaraju da će zbog “ucena” i “pretnji” zgubiti licencu, mnoge sestre rade pod pritiskom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mic Cko

    20:31 // 20. 6. 2018.

    ovakva rasprava i stepen podeljenosti govori da se strane ovde bore oko nekih prava, uticaja ili privilegija koje idu van interesa struke i van zone poštenih motiva.

  • Nena

    11:57 // 20. 6. 2018.

    Licencni broj nije bio dovoljan za glasanje, logično, jer na karticama ne postoje slike i mogu da se zloupotrebljavaju. Samo važeća lična karta ili pasoš su validni dokumenti. Te što su promenile prezime su imale dovoljno vremena da komori dostave nova dokumenta da im se izdaju licence sa novim prezimenom i da se pod istim stave na birački spisak. To što pišete ne stoji....

  • sestra Lepotica KC

    09:42 // 20. 6. 2018.

    U čemu je problem-pitanje za kolegenice iz DZ.Naš posao i vaš posao se dosta razlikuju,vama savet da manje čitate razne trač novine,da nas manje ogovarate,da manje držite mobilni telefon.Posvetite se malo svom izgledu,komunikaciji sa pacijentima,malo više osmeha,i eto uspeha.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: