Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:33, 14. 11. 2019.

| Društvo

Medicinski otpad u Nišu neki bacaju u kante i na ulicu, iz Ministarstva upozoravaju da je to opasno

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Medicinski otpad 7; foto: citalac-Prijavi problem
Opasan otpad bačen i nasred puta; foto: čitalac/Prijavi problem

Prazne bočice hemikalija bačene pored obale Nišave, kutije od lekova, igle, hirurške rukavice i drugi medicinski otpad bačen na put ili kantu za smeće - slike su koja zabrinjavaju mnoge Nišlije. Osim što je to nezakonito, u Ministarstvu zaštite životne sredine ističu i da je reč o opasnom otpadu kome nije mesto u kantama za otpatke i poručuju građanima da takve slučajeve prijave inspekciji.

Jedan od zabrinutih građana je nedavno poslao fotografije bačenog medicinskog otpada na Bulevaru Nemanjića, iza Zone 2. Pored kante za smeće, kao i u crnim kesama, nasred puta, našla se gomila hirurških rukavica i drugog materijala, a sumnja da je to učinio neko iz obližnje stomatološke ordinacije. Medicinski otpad 4; foto: citalac-Prijavi problem U blizini je vrtić pa su građani posebno zabrinuti; foto: čitalac/Prijavi problem

U krugu od 30 m nalaze se dva vrtića i pored ovog prolaze osnovci koji kupuju užinu na velikom odmoru - napisao je građanin.

Na problem odlaganja medicinskog otpada, koji se tretira kao opasan i ne sme da se odlaže u kante za smeće ili baca na put, ukazali su i čitaoci preko aplikacije "Prijavi problem".

Kako su posvedočili fotografijama, hemikalije i prazne bočice bačene su pored Nišave, u blizini Vodovoda, što ih je posebno zabrinulo. Sličnu situaciju zatekli su i kod autobuskih stajališta, kao i nasred puta na nekoliko lokacija u Nišu. Medicinski otpad 6; foto: citalac-Prijavi problem Igle i špricevi pored trotoara; foto: čitalac/Prijavi problem

Iz Ministarstva zaštite životne sredine poručuju da ovakav otpad nikako ne sme da se odlaže u kante ili kontejnere za komunalni otpad, jer to može biti vrlo opasno.

Takav postupak sa otpadom podrazumeva opasnost po neformalni sektor sakupljača otpada koji se može povrediti prilikom izdvajanja otpada iz kontejnera ili sa deponije, ali i po stanovništvo ukoliko je otpad kontaminiran agensima ili virusima - kažu u Ministarstvu.

Kada građani primete opasan otpad na mestima gde on ne bi smeo da bude, u šta spada onaj kontaminiran krvlju, kao i igle, špricevi, potrebno da se to prijave nadležnoj inspekciji. To je neophodno da bi saznali čiji je, kao i da bi ga deponovali u skladu sa zakonom. Medicinski otpad 1; foto: citalac-Prijavi problem Prazne bočice hemikalija na putu; foto: čitalac/Prijavi problem

Pojašnjavaju da medicinski otpad nastaje u bolnicama, domovima zdravlja i zubarskim ordinacijama, kao i u salonima za tetoviranje i ulepšavanje. Posebne su procedure koje moraju da se poštuju prilikom odlaganja takvog otpada, ali i odvoženja na mesto gde se on tretira.

Ovaj otpad se pre odlaganja na deponije koje za to imaju dozvolu, mora tretirati kako bi se iz istog uklonile supstance i materije koje mogu negativno uticati na zdravlje ljudi i životnu sredinu. U skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom, način zbrinjavanja medicinskog otpada je propisan Pravilnikom o upravljanju medicinskim otpadom - dodaju u odgovoru.

U Nišu se infektivni otpad odvozi u selo Trupale, gde se nalazi objekat za tretman infektivnog otpada.

Ovaj tekst je nastao zahvaljujući građanima koji su preko naše stranice Prijavi problem prijavili probleme u svom gradu. Pozivamo vas da i vi budete aktivni građani i prijavite probleme koje primetite.

Problem je moguće prijaviti i preko naših Android i iOS aplikacija.

Video uputstvo za prijavljivanje problema iz aplikacija za mobilne telefone se nalazi ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nishlija

    19:03 // 14. 11. 2019.

    Nadlezni samo UPOZORAVAJU, umesto da PREDUZIMAJU MERE. Ako pogledaju po bacenom materijalu nasli bi ko je bacio

  • Овца за шишање

    17:39 // 14. 11. 2019.

    Може ли свиња да се научи да не расипа и с.ре где стигне?!

  • Aleksandra

    14:31 // 14. 11. 2019.

    Pre mesec dana imala sam par sirupa i lekova sa istekim rokom trajanja, rekoh sebi ponecu u neku apoteku da oni to odloze po pravilima. Posle par apoteka, upute me konacno u onu kod pozorista. Odsetah i do tamo, njima puni kontejneri, ne mogu da primaju vise. Kazu da odem u klinicki ili gde vec, kod bolnice, tamo moze.
    Bacih sve u prvu korpu za otpatke, nisam imala vise vremena za obilazak grada.

    • То је хорнични проблем нишких апотека и инспекција

      20:17 // 14. 11. 2019.

      Такав исти проблем са лековима са истеклим роком трајања имао сам пре отприлике 7-8 месеци. Обишао сам неколико приватних и две државне апотеке (једна је дежурна код позоришта) и добио одговоре да приватне не преузимају, а да су контејнери у државној попуњени и да се стрпим неко време. Дошао сам након месец дана и добио исти одговор. Шта нам друго преостаје него да бацимо у комунални отпад?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: