Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:44, 7. 11. 2020.

| Društvo

Medijacija ubrzava dogovore među sukobljenim stranama i rasterećuje sudove

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južni vesti
Sud u Nišu
Vansudsko rešavanje sporova efikasno i kod sporova koji traju duže od 10 godina; foto: JV

Da je dogovor suprotnih strana moguć i nakon dugogodišnjih sukoba i sudskih sporova pokazuje rad medijatora koji uspevaju da pomire čak i one koji ne žele da budu u istoj prostoriji. Osim za stranke, vansudsko rešavanje sporova korisno je i za sudije jer ih rasterećuje nagomilanog posla, ali i za društvo u kom se, smatraju pravnici, razvija kultura mira i nenasilja.

Advokatica Nataša Nikolić ističe primer na koji je, kao medijator, posebno ponosna.

Dve sestre u sporu vodile su sudske postupke koji su trajali godinama i bio je problem da uopšte uđu u prostoriju. Posredovala sam u tome ko će biti prisutan, netrpeljivost je bila do te mere da nisu mogle da podnesu prisustvo jedna druge. Na kraju, posle nekoliko sesija, potpisali smo sporazum i one su se pozdravile i smejale kad su izašle – kaže Nikolićeva.

Advokat_Natasa_Nikolic_foto_EU Nataša Nikolić: "Vreme je da dođe do promene i da malo konstruktivnije razmišljamo"; foto: EU projekatIzabrala je, kaže, da se bavi medijacijom da bi smanjila sukobe među bračnim partnerima, komšijama, članovima porodice, rođacima ili privrednicima.

Vreme je da dođe do promene i da malo konstruktivnije razmišljamo. Umesto da vodimo sudske postupke, možemo ovako da prevaziđemo neki sporni odnos. Ako ga prevaziđemo, mogu da se razviju nove ideje za saradnje, porodične i poslovne. Treba da krenemo da menjamo onu izreku da komšiji crkne krava – govori ona.

Smatra da je promocija medijacije važna jer se o njoj nedovoljno zna, čak i u krugu advokata i sudija, od kojih se očekuje da je najviše podržavaju i sprovode.

Sprovođenje medijacije u Srbiji podržava Evropska unija projektom “EU za Srbiju, podrška Vrhovnom kasacionom sudu” koji vredi 2,3 miliona evra, i u vezi sa tim sarađuje sa 26 sudova u 17 gradova.

Predsednik_Osnovnog_suda_Sasa_dujakovic_foto_EU Predsednik Osnovnog suda u Nišu Saša Dujaković: "Važno je prepoznati trenutak za upućivanje sukobljenih strana na medijaciju"; foto: EU projekatMedijacija se za Osnovni sudu Nišu, kaže predsednik, pokazala korisnom od 2018. godine, posebno efikasno za rešavanje starih predmeta.

Pomak se najviše ogleda u periodu od 1. januara do 30. septembra 2020. godine, kada Osnovni sud u Nišu beleži ogroman broj smanjenih starih predmeta, i to naročito u onima gde postupak traje preko 10 godina – kaže predsednik Osnovnog suda u Nišu Saša Dujaković.

Prema njegovim rečima, obuke, savetovanja i sastanci, kakvi se organizuju tokom projekta EU, važni su da bi se prepoznao pravi trenutak za upućivanje sukobljenih strana na medijaciju.

Kada postupak već dugo traje, kada su tokom postupka nagomilani troškovi, kada stranke dođu u fazu da kod njih proradi inat da moraju dobiti spor… Sudije treba da prepoznaju odgovarajući trenutak – zaključuje Dujaković.

Profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu Nevena Petrušić objašnjava građanima da medijacijom mogu biti samo na dobitku.

Ako put rešavanja spora krene tako da strane napadnu zajedno problem među sobom, a ne da napadnu jedna drugu, onda se može pokazati da je spor rešiv tako da su interesi obeju strana zadovoljeni – ističe Petrušićeva.

Da je medijacija sve popularnija potvrđuje podatak da je na početku uvođenja ove prakse radilo svega desetak medijatora, a da je njihov broj danas 20 puta veći. Mnogi od njih posreduju bez nadoknade.

Građani koji žele da saznaju više detalja i ovako, umesto na sudu, rešavaju sporove, mogu da posete Službu za podršku alternativnom rešavanju sporova u kancelariji 289 u prostorijama Višeg suda u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • David Štrbac

    18:09 // 8. 11. 2020.

    Buregdžije, mesari, medijatori i po neki propali pravnik. Da se sudijske funkcije nije dokopala svaka šuša medijacija ne ni ni postojala Dujakoviću.

  • Mara

    20:31 // 7. 11. 2020.

    To sto se svi vide na kovid :)))))

  • Kompleksasi

    15:22 // 7. 11. 2020.

    Kursadzije izigravaju medijatore,kafedzije.Nasi ljudi su sposobni da sve izvrgnu ruglu.Za medijatora treba osoba ciste bijografije,skolovani.

    • Milan Jaksic

      17:07 // 7. 11. 2020.

      Pojasnite???

    • Dzamutka

      18:01 // 7. 11. 2020.

      Medijacije, iz domena radnih odnosa, izmisljotina su vlasti i te ekipe, deo su ministarstva za rad ! Neodgovorni i bahati poslodavci, zabrljaju u 9 od 10 postupaka, pa bi da mirno resavaju svoje sujete !

    • Nesa

      12:23 // 8. 11. 2020.

      Pa sudovi treba efikasnije da rade.Seminari, Simpozijumi, nerad.Sudstvo kod nas- bratska ekonomija.Bljak.Kolko pare tolko muzika.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: