Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:35, 26. 6. 2019.

| Društvo

Medijanin informativni glasnik ili foto-album predsednika Kocića, skuplji od pola miliona [video]

Autor:A. Stankov, T. RadivojevićIzvor:Južne vesti
mig1-foto-A.S
Nije avion, ali je MIG; foto: A. S.

Na 80 strana biltena Opštine Medijana nazvanog Medijanin informativni glasnik, skraćeno MIG, predsednik Opštine Nebojša Kocić pojavljuje se na 75 fotografija. Štampanje MIG-a plaćeno je 578.000 dinara, a Kocić kaže da je cilj informisanje građana o njihovom radu. Novinarka i bivša članica LAF-a Zorica Miladinović, međutim, smatra da je reč o pojačanoj promociji predsednika pred izbore koji nas čekaju na proleće.

mig3-foto-A.S Da se slikamo...; foto: A. S.Prijemi za Ivana Bosiljčića, članove moto-kluba “Noćni vukovi”, lokalne funkcionere, ministre, uspešne građane, sportiste samo su deo onoga što je objavljeno u MIG-u, a što je, kako kaže Kocić, deo aktivnosti iz 2018. godine.

Pored toga u ovom opštinskom časopisu našli su se i organizovano gledanje utakmica Svetskog prvenstva na Keju, obeležavanje Lazareve subote, plivanje za Časni krst, škola roditeljstva, kao i sporna “solarna drva” za koje je nabavka sumnjiva.

Predsednik Opštine kaže da oni svaki dinar koji uzimaju od građana žele da troše adekvatno, pa su zato odlučili da prvu godinu rada od kada je on u predsedničkoj fotelji publikuju i dele na Bulevaru Nemanjića.

Trudićemo se da na ovakav način dajemo izveštaj sugrađanima gde se troše njihova sredstva. Da pokažemo koji su to projekti i manifestacije koje organizujemo. Najveći akcenat je stavljen na pronatalitetnu politiku, ali ne zaboravljamo ni najstarije sugrađane - rekao je Kocić.

mig4-foto-A.S I ovo u MIG-u, jer poseta glumca je važna za sve Medijance; foto: A. S.Međutim, u MIG-u najmanje informacija ima upravo o novcu, a najviše fotografija sa različitih događaja. Retko koja bez predsednika. Pored brojnih njegovih, zatim fotografija sa manifestacija i proslava, u kratkim tekstovima skoro da se novac i ne pominje. Građani osim informacije da je nešto urađeno ili organizovano, ne mogu da se informišu koliko su para za to dali.

Za novinarku i nekadašnju članicu Lokalnog antikorupcijskog foruma Zoricu Miladinović, MIG nije informator građana, već propagandni bilten.

Ovakav bilten je na korist vlasti, a ne na korist informisanja građana - kaže Miladinovićeva.

Takođe ističe da u trenutku u kojem živimo opštinske vlasti ne bi trebalo da se bave štampanjem biltena. Posebno jer, kaže, imaju sve medije pod svojom kontrolom.

Svi mediji u gradu, čast izuzecima, pod kontrolom su vlasti i oni objavljuju sve što lokalna vlast radi. Tako da nema potrebe za nekakvim luksuznim biltenom. To je suvišno. Javlja mi se da idu izbori i da sada i na taj način treba propagirati sopstvene uspehe, koji mogu da idu do “otvorili smo semafor” i “došli smo na posao tog dana” - rekla je Miladinovićeva.

mig8-foto-A.S "Moj drug policajac" ne može bez slika druga predsednika; foto: A. S.U Medijani kažu da su se na ovaj potez odlučili jer mnogi stanovnici Opštine nemaju internet pa ne mogu da posete zvanični sajt i uvere se u njihov rad, a neki ne prate medije.

Zato su se odlučili da im se, kako kažu, i ovako predstave.


MIG bi bio skuplji i od najskupljeg časopisa

Prvi broj MIG-a, kako kažu u Opštini, odštampan je u 1.050 primeraka i plaćen ukupno 578.000 dinara bez PDV. Kada se ove cifre podele, rezultat je da samo jedan bilten košta oko 560 dinara.

Ukoliko bi se MIG prodavao, samo po ovoj ceni, prema ponudi na niškim trafikama, bio bi najskuplji časopis štampan u tom formatu, u koloru, na “masnom” papiru.

Za njega bi trebalo izdvojiti više nego za čuvenu BURDU ili nedeljnik NIN.

Loading...

Loading...

U Opštini kažu da je sprovedena javna nabavka i da je sve urađeno po zakonu.

U tu cenu ušla je izrada grafičke pripreme, štampa u koloru i lektorisanje. Tekstovi su sa sajta. To su tekstovi i fotografije koje mi radimo. Naši izveštaji koje mi pišemo sa naših aktivnosti - kažu u Medijani.

Najavljuju da će se MIG ponovo štampati, najverovatnije jednom godišnje.

Građani koji su na Bulevaru uzimali ovaj promo bilten imaju podeljena mišljenja o njegovoj važnosti i informativnosti.

Ideja je odlična i ovo treba svaka Opština da omogući, da priušti da građani imaju uvid u sve ono što se događa oko njih jer im time olakšava život - kaže jedna Nišlijka.

Ne znam koliko ovo može da pomogne građanima. Ako se to radi proforme onda ništa. Pođite od česama, ovde dve kod crkve i ispred Opštine, pred očima su im, a ne rade. Šta da se kaže drugo - rekao je jedan Nišlija.


“Pare građana ne treba trošiti na to”

mig2-foto-A.S Sa načelnicom i na 39. strani; foto: A. S.Novinarka Miladinović kaže da za propagandne biltene ne bi trebalo koristiti novac građana.

Mi živimo u siromašnoj zemlji, u prilično siromašnom gradu gde svaki dinar treba iskoristiti promišljeno i na korist građana - kaže Miladinovićeva.

MIG ima 80 strana u koloru na kojima je sa malo teksta i mnogo slika obrađeno isto o čemu su svi lokalni mediji u prošloj godini već izvestili Nišlije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Anonimus

    19:14 // 27. 6. 2019.

    Nije to skupo s obzirom na to da je Kocica postavio Veciti posle svog odlaska i ostavljenog znanja do svog povratka da prima u red Srivene kuce odabranih clanova inicijacijom u njegovu vilu Skrivene kuce Medijanu.

  • Milica

    16:05 // 27. 6. 2019.

    Dragoslav Cirkovic je dao pelcer za ovakvo ponasanje. Kocic ga samo imitira, ali tesko da moze da prestigne jer je prethodni voleo da se promovise maskirajuci se i u sekundarne sirovine koje iskacu iz kontejnera. Promociju svoje duhovitosti je debelo placao parama poreskih obveznika. Ovo je samo ex kvazi-demokratsko prekrsteno u napredno.

  • Kaligula

    09:45 // 27. 6. 2019.

    Jel' ima slem, mac i oklop na nekoj fotografiji i u prisustvu je policajca zenskog roda?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: