Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:51, 30. 7. 2020.

| Društvo

Mediji i organizacije civilnog društva: Drastičan napad na slobodu udruživanja i slobodu informisanja

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
kamere, mediji
Preko 140 organizacija, među kojima su i Južne vesti potpisalo saopštenje; foto: JV / Ljubica Jocić

Provere nekoliko nevladinih organizacija, medija i pojedinaca iz Srbije, među kojima su i 3 sa juga Srbije, na osnovu Zakona o sprečavanju pranja novca i borbe protiv terorizma, od banaka je zatražila Uprava za sprečavanje pranja novca, a u njihovu odbranu stalo je više od 140 organizacija civilnog društva, medija i pojedinaca koja ukazuju da "civilno društvo i mediji neće odustati od borbe za demokratsku i slobodnu Srbiju“.

Povodom odluke Uprave Ministarstva finansija za sprečavanje pranja novca da traži uvid u sve bankarske transakcije od početka 2019. godine medijskih radnika, nevladinih organizacija i udruženja građana (20 fizičkih lica i 37 organizacija ili udruženja) "kako bi se utvrdilo da li organizacije i pojedinci sa spiska imaju veze sa finansiranjem terorizma ili pranjem novca“, kako je grupa potpisnika saopštila na sajtu Građanskih inicijativa, mediji i organizacije civilnog društva zahtevaju od Ministarstva finansija i Uprave za sprečavanje pranja novca da bez odlaganja predoče osnove sumnje zbog kojih su naložili vanredno prikupljanje informacija o organizacijama, medijima i pojedincima od strane poslovnih banaka.

Član zakona na koji se pozvao direktor Uprave za sprečavanje pranja novca nalaže da se ovakva provera vrši isključivo za organizacije za koje postoje osnovi sumnje da su umešane u finansiranje terorizma. Pošto su na spisku brojne organizacije i pojedinci koji se bave istraživačkim novinarstvom, zaštitom ljudskih prava, transparentnošću, filmskom produkcijom, razvojem demokratije, vladavine prava i dobročinstva, nameće se zaključak da je u pitanju politička zloupotreba institucija i opasan pokušaj daljeg urušavanja vladavine prava u Srbiji - navodi se u saopštenju.

Da je reč o zloupotrebi zakona i institucija, te da se na ovaj način nezakonito vrši pritisak na medije i organizacije civilnog društva što predstavlja drastičan napad na slobodu udruživanja i slobodu informisanja, smatraju potpisnici proglasa kojih je više od 140.

Vlast u Srbiji već godinama je suočena sa ozbiljnim kritikama i međunarodnih i domaćih organizacija u vezi sa ugrožavanjem ove 2 važne slobode. Ovakav napad na organizacije koje se zalažu za izgradnju Srbije kao pravne države, poštovanje zakona i istinsku borbu protiv korupcije dodatni je argument da su ove vrednosti ozbiljno ugrožene u Srbiji. Organizacije, mediji i građani neće odustati od borbe za slobodnu i demokratsku državu, bez obzira na pretnje i pritiske. Ovakvi i slični potezi vlasti samo nas dodatno motivišu da kao građani istrajemo u odbrani sopstvene države - stoji u proglasu.

Sve odgovarajuće pravne radnje protiv umešanih u ovu zloupotrebu, uključujući i krivični progon odgovornih, preduzeće mediji i organizacije koje su na spisku, a pre svega će insistirati na potpunim i jasnim odgovorima kako je do ovoga moglo da dođe.

Podsećamo javnost da su organizacije i mediji sa spiska izložene različitim vrstama redovne državne kontrole, uključujući i inspekcijski nadzor i rigorozne provere finansijskog poslovanja kako od poreske uprave i Narodne banke Srbije, tako i od sopstvenih donatora. Svaka zakonita provera rada organizacija je dobrodošla i uvek ćemo je podržati. Sa druge strane, žestoko ćemo se suprotstaviti zloupotrebi institucija i procedura, jer to jeste naša misija - borba za demokratsku i pravno uređenju državu - kaže se u saopštenju.

Saopštenje je potpisalo više od 140 organizacija civilnog društva, medija i pojedinaca, a među njima su sa juga Srbije Južne vesti, City radio, Fondacija Pons iz Niša, internet portal Medijska kutija, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Odbor za ljudska prava Niš, Udruženje Kutija Niš, Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije, Udruženje Žene za mir iz Leskovca, Proaktiv, Protekta i Jugpress.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    09:43 // 30. 7. 2020.

    Svašta

  • Čudesni dribling

    09:04 // 30. 7. 2020.

    Ovo je toliko očigledno! To ni Milošević nije radio, sem u periodu kada je Vučić bio ministar informisanja! Malo su se vremena promenila (globalno), inače bi bilo slučajeva kao Vujasinović, Ćuruvija... Dvolični zapad ga drži dok ne prizna nezavisno KiM!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: