Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:30, 21. 6. 2013.

| Društvo

Medijska koalicija: Grad Niš da poništi Odluku

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
Medijska-koalicija.jpg
logo

ANEM, NUNS, UNS, NDNV i Lokal Pres zahtevaju od gradonačelnika Niša Zorana Perišića da poništi Odluku o javnom informisanju i postupak javne nabavke.

U zajedničkom saopštenju novinskih udruženja stoji da pomenuta Odluka definiše javni interes u oblasti javnog informisanja kao informisanje o aktivnostima organa lokalne samouprave i time direktno krši odredbe Medijske strategije

- Svođenjem informisanja na obaveštenja o svakodnevnim aktivnostima organa lokalne samouprave, građani će biti uskraćeni za pravu i nepristrasnu informaciju o svim bitnim pitanjima u njihovoj lokalnoj zajednici - stoji u saopštenju.

Medijska koalicija smatra da se i raspisanim postupkom javnih nabavki zloupotrebljavaju propisi i diskriminišu mediji koji nisu “podobni”.

- Poruka koja se šalje donošenjem ove Odluke je da će u budućnosti samo mediji koji pohvalno izveštavaju o aktivnostima organa lokalne samouprave imati mesta na medijskoj sceni Niša. Krši se i Zakon o oglašavanju. Član 86. ovog zakona predviđa zabranu korišćenja imena, lika, glasa ili ličnog svojstva državnog funkcionera, odnosno funkcionera državnog organa i organizacije, organa teritorijalne autonomije i lokalne samouprave u oglasnoj poruci. Zbog toga je sam predmet javne nabavke sporan sa aspekta propisa o oglašavanju - objašnjavaju predstavnici koalicije.

Zbog toga udruženja zahtevaju da se postojeća Odluka poništi i donese nova koja će javni interes definisati u skladu sa Medijskom strategijom.

Takođe zahteva se i suspenzija postupka javne nabavke i definisanje zabrane korišćenja sredstava iz lokalnog budžeta koja su opredeljena za javno informisanje za svrhe koje nisu ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja (naročito ako se odnose na promovisanja aktivnosti organa lokalne samouprave).

Na kraju Medijska kolicija traži raspisivanje novog konkursa koji će biti zasnovan na principima projektnog finansiranja, a za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja u skladu sa Medijskom strategijom i koji je namenjen medijima. 

Podsetimo, udruženja su reagovala još početkom juna, kada je postupak javnih nabavki i raspisan. Međutim, do danas reakcija iz Grada nije bilo.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Branislava

    00:20 // 22. 6. 2013.

    I ništa, Perišić i dalje ćuti.
    Sve me više podseća na priču o Snežani i sedam patuljaka .... Ogledalce ogledalce kaži ko je ........

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: