Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:35, 13. 6. 2018.

| Društvo

Medijska udruženja odbila novac od Ministarstva

Autor:M. Z:Izvor:Južne vesti
Doljevac Žitorađa namešteni konkursi
Konkurse prilagođavaju određenim medijima; Foto: Renée Johnson/Flickr

Zato što je, kako navode, konkurs bio nelegitiman i zato što su o dodeli novca odlučivali nestručni ljudi sa političkom agendom, 5 udruženja odlučilo je da ne prihvati novac koji im je dodeljen za medijske projekte kojima su konkurisali kod Ministarstva kulture i informisanja.

Konkurs su obeležile brojne nepravilnosti i nezakonitosti, navode udruženja, od postupka i procedure izbora i rada članova konkursnih komisija, do toga da je novac građana namenjen javnom interesu otišao u najvećoj meri u medije bliske vlasti koji rade potpuno suprotno javnom interesu. O tome su pretežno odlučivali predstavnici fantomskih udruženja povezanih sa vlašću i anonimni “medijski stručnjaci”.

Iako novinarska i medijska udruženja rade u veoma teškim uslovima i neprijateljskom okruženju, o čemu svedoče i brojni međunarodni izveštaji, na ovaj korak su se odlučila kao izraz protesta zbog toga što se katastrofalna praksa konkursnog sufinansiranja sa lokalnog nivoa preselila na republički, ali i kao izraz solidarnosti sa svim onim kvalitetnim i profesionalnim medijima i medijskim projektima koji nisu, zbog političke nepodobnosti, dobili novac na konkursu - saopštavaju udruženja.

Novinarska i medijska udruženja su pre nekoliko dana zbog ovog, najnovijeg skandala u izvedbi Ministarstva kulture i informisanja zahtevala smene ministra Vladana Vukosavljevića i državnog sekretara Aleksandra Gajovića.

Odlazak ovog dvojca, navode udruženja, bi bio jedini logičan potez Vlade Srbije ukoliko zaista iskreno želi da uđe u dijalog sa novinarskim i medijskim udruženjima o izradi nove medijske strategije, ali i o rešavanju brojnih drugih medijskih gorućih problema, a upravo je zloupotreba konkursnog sufinansiranja jedan od njih.

Iza ove odluke stoje Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija Lokal pres, Asocijacija onlajn medija.

Podsećamo, najveći deo novca na konkursu u Nišu podelile su 2 porodice, a Južne vesti neželeći da učestvuju u svemu tome, odbile su dodeljenih 600.000 dinara.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • prof dr CVETKO Prvi

    23:45 // 13. 6. 2018.

    Znači ...opet će dve "porodice" dobiti lovu za "objektivno" izveštavanje i "istraživačko novinarstvo" a naročito za čitulje...Srbiji !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: