Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:58, 29. 3. 2016.

| Društvo

“Medijski projekti moraju biti u interesu građana, a ne vlasti”

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti

Zorica Miladinović u emisiji "15 minuta"

Iako se novcem građana finansiraju medijski projekti kojima mora da bude ispunjena potreba građana za informisanjem, a ne interesi lokalne ili neke druge vlasti ili centara moći, toga nisu svesni ni građani, ni neki mediji, ocenjuje članica LAF-a i novinarka Zorica Miladinović.

U emisiji "15 minuta" istakla je da građanima stalno treba govoriti da imaju pravo na potpunu, objektivnu, nepristrasnu, istinitu informaciju o svim relevantnim temama koje su od značaja za njihov život. Nažalost, kaže ona, uglavnom to ne dobijaju.

Miladinovićeva se osvrnula na rezultate monitinga Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF) i Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), koji je pokazao da su niški mediji, čiji su projekti dobili najviše novca, najmanje ostvarili javni interes.

Rezultati monitoringa nisu me iznenadili, ali ova vrsta monitoringa je krajnje neophodna. Ne možete da poklonite novac građana medijima, a da oni za taj novac realizuju interese lokalne ili republičke vlasti, svoje vlasničke interese ili interese komercijalnih partnera, a da ne realizuju interese građana čiji je to novac - rekla je Zorica Miladinović.

Međutim, napominje da Niš po tom pitanju nije izuzetak, i da je slična situacija i u drugim gradovima, odnosno i na nacionalnom nivou.

Istakla je da je dobar deo medija podložan biltenizaciji, što znači da izveštava plitko, površno i u korist centara moći, odnosno, vlasti. Kao pozitivne rezultate istakla je da u medijima u Nišu nema govora mržnje, niti tabloidizacije.

Šta treba menjati i kako unaprediti naredne konkurse za finansiranje medijskih projekata, koja je razlika između medija u Srbiji devedesetih godina prošlog veka i danas, kao i kako dugogodišnja niška novinarska ocenjuje aktuelnu predizbornu kampanju, pogledajte u emisiji “15 minuta”.


* Razgovor sa Zoricom Miladinović snimljen je 24. marta

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • klinci jedne stranke

    08:44 // 30. 3. 2016.

    pokrenuli su interesantne teme, jedinstvena cena mesečne karte za sve srednješkolce i studente na teritoriji grada i maturantska parada, a zamenik gradonačelnika je gostujući na TV Belamiju konstatovao da treba da nestane ta ucenjivačka stranka.TV Belami nije preneo konferenciju za štampu te dece.TV Belami ne izveštava o aktivnostima te stranke,a troši naše pare da bi nas "objektivno" informisao.

  • Predlog

    23:25 // 29. 3. 2016.

    Ja mislim da sav novac za medijske projekte treba dati TV Belami, za razvijanje novog rijalitija, javno potpisivanje partijske pristupnice. Oni su toliko zasmejali čitavu Srbiju da je to doprinelo sveukupnom podizanju morala, na žalost svih Nišlija, koji su ovim ismejani jer hteli to da prihvatimo ili ne, ova televizija predstavlja stanje svesti u Nišu, dno dna !

  • gugutka

    16:13 // 29. 3. 2016.

    Smešno,ko se još brine za gradjane,NAŽALOST svako vlada samo sebe . . .

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: