Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:00, 8. 3. 2023.

| Društvo

Međarac bio u sukobu interesa tokom prethodnog mandata, "Vodogradnja" dobijala opštinske tendere

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
goran ljubic međarac
Agencija za sprečavanje korupcije zaključila - Goran Ljubić tokom prethodnog mandata bio u sukobu interesa; foto: JV

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da je predsednik Opštine Doljevac Goran Ljubić Međarac tokom prethodnog mandata bio u sukobu interesa jer je firma "Vodogradnja", koja je u vlasništvu njegove porodice, sklopila ugovor sa Opštinskom upravom za izgradnju parkinga pored autoputa. Sporan ugovor potpisan je 2020. godine, a Agencija je Ljubića “kaznila” merom javnog objavljivanja odluke o povredi Zakona o sprečavanju korupcije jer su utvrdili da se posledice ne mogu otkloniti.

međarac Firma u vlasništvu oca predsednika Opštine; foto: JV / Tamara Radovanović Agencija je protiv predsednika Opštine Doljevac Gorana Ljubića pokrenula postupak po prijavi, zbog toga što je firma Vodogradnja za iskop i preradu peska, koja je u vlasništvu njegovog oca Miodraga Ljubića, 27. jula 2020. godine zaključila ugovor sa Opštinskom upravom Doljevaca, koju je zastupala načelnica Gordana Cvetković. Ugovor se odnosio na izvođenje radova na izgradnji parkirališta pored autoputa, ukupna cena radova bila je 126.018.679 dinara, ali je kasnije uvećana zbog “nepredviđenih radova” pa je cena dostigla 131.903.319 dinara.

U smislu člana 2. Zakona o sprečavanju korupcije, član porodice je, pored ostalih, roditelj javnog funkcionera, a povezano lice je, pored ostalih, član porodice javnog funkcionera i svako pravno ili fizičko lice koje se može opravdano smatrati interesno povezanim sa javnim funkcionerom, dok je prema odredbama člana 41. Zakona sukob interesa situacija u kojoj javni funkcioner ima privatni interes koji utiče, može da utiče ili izgleda kao da utiče na obavljanje javne funkcije, a privatni interes je bilo kakva korist ili pogodnost za javnog funkcionera ili povezano lice - navode iz Agencije.

Dodaju da je u konkretnom slučaju sa Goranom Ljubićem bio povezan njegov otac Miodrag i firma čiji je vlasnik stariji Ljubić.

Vodogradnja Međarci (1) Vodogradnja imala poslovnu saradnju sa Opštinom; foto: JV / N. Đ. Istovremeno Agencija je utvrdila da postoji odnos zavisnosti, nadzora i kontrole između opštinskog veća i opštinske uprave, pa su predsednik Opštine kao predsednik opštinskog veća i načelink opštinske uprave u istoj lokalnoj samoupravi - interesno povezana lica.

Na osnovu navedenog nesumnjivo je utvrđeno da su situacije u kojima je privredno društvo Vodogradnja za iskop i preradu peska, čiji je vlasnik bio otac imenovanog, imao poslovnu saradnju sa Opštinskom upravom, koja je u odnosu zavisnosti prema Opštinskom veću iste opštine, čiji je Goran Ljubić bio predsednik kao predsednik opštine, i kome privrednom društvu su iz budžeta opštine Doljevac isplaćena novčana sredstva, predstavlje sukob interesa, jer je postojao privatni interes koji je uticao, mogao da utiče, a u svakom slučaju izgleda kao da je uticao na Gorana Ljubića kao javnog funkcionera da javni interes podredi privatnom i javnu funkciju iskoristi za sticanje koristi za povezano lice - obrazložili su iz Agencije.

Navode da je Goran Ljubić bio dužan da Agenciju pismeno obavesti o sukobu interesa, što nije uradio pa je to kasnije utvrđeno proverom službene evidencije Agencije za sprečavanje korupcije.

Međarcu je određena “mera javnog objavljivanja odluke o povredi Zakona o sprečavanju korupcije” jer je, kako su naveli iz Agencije, uzeta u obzir činjenica da je Ljubiću prestala javna funkcija predsednika koju je vršio u periodu od 27.12.2018. godine do 03.02.2022. godine, koju je iskoristio za sticanje koristi kada se i desio sukob interesa, pa su utvrdili da se posledice ne mogu otkloniti. Rešenje je doneto januara i objavljeno na sajtu Agecnije za sprečavanje korupcije.


Ljubić i dalje predsednik Doljevca, Vodogradnja dobija tendere

U Doljevcu su lokalni izbori održani 3. aprila 2022. godine i na njima su naprednjaci osvojili najviše glasova, pa je Goran Ljubić dobio novi mandat i nastavio svoj politički staž. On je na funkciji predsednika opštine Doljevac od 2004. godine, odnosno već šesti put zaredom.

Rupa Stefan Prvovenčani Godinama zadužena za “krpljenje” rupa na niškim ulicama; ilustracija; foto: čitalac Vodogradnja iz Pukovca je godinama zadužena za “krpljenje” rupa na niškim ulicama i za to dobija milijarde dinara, a Dragana Sotirovski je januara rekla da nema veze ko je u kojoj stranci, da je Vodogradnja dobila posao na tenderu, ali da nije zadovoljna brzinom radova.

Podsetimo, Vodogradnja iz Pukovca ima problematičnu prošlost - zbog navodnih malverzacija 2014. godine bili su uhapšeni i Goran Ljubić i njegov rođeni brat Zoran.

Zajedno sa firmom Trace Srbija u vlasništvu bugarskog akcionarskog društva ugovore za održavanje i izgradnju puteva na dve godine dobijali su i 2019. i 2021. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • JUZN1

    00:54 // 9. 3. 2023.

    Nekada, kada je Nis bio grad, ovaj ne bi mogao da dobije ni pesak da utovaruje u svoje kamione, kamo li da popravlja ulice!

  • MIloš

    23:43 // 8. 3. 2023.

    Tužiš grad u pokušaju da dođeš do svoje imovine koju je grad uzurpirao, a onda uletiš u pravni haos i prljave igre, pa još pročitaš kako nekome nameštaju poslove i posle se pitaš zašto nam mladi odlaze...

  • Auttrikter

    22:28 // 8. 3. 2023.

    Eno, kazu pukovcani i doljevcani, ide ulicom, place, svi ga izbegavaju i osudjuju ! Zar on da se ogresi o Zakon ! Pravna Drzava je pobedila !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: