Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:48, 30. 10. 2018.

| Društvo

Među 10 najboljih srpskih edukatora nastavnici iz Niša, Prokuplja, Leskovca i Pirota

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
490x370-490x370-skola-foto-wikipedia
Dobitnici ovog priznanja sa oni koji se svojim izuzetnim radom i zalaganjem ističu; foto: Ilustracija, Wikipedia, CC

Zvanje najboljeg edukatora u Srbiji ove godine je zaslužilo 10 učitelja i nastavnika osnovnih i srednjih škola, a među njima se našlo 4 sa juga zemlje - Jelena Babić, učiteljica u OŠ “Milić Rakić Mirko” u Prokuplju, Milica Andonović, nastavnica engleskog jezika u pirotskoj OŠ “Vuk Karadžić”, Slađana Radojlović, nastavnica u niškoj Ekonomskoj školi i Zoran Ilić, učitelj u OŠ “Svetozar Marković” u Leskovcu.

Kako objašnjavaju u Udruženju “Živojin Mišić”, koje je ove godine proglasilo petu generaciju najboljih edukatora Srbije, dobitnici ovog priznanja sa oni koji se svojim izuzetnim radom i zalaganjem ističu.

Oni su pre svega inovatori, motivatori, oni utiču na formiranje i razvoj učenika i uče ih kako da budu građani 21. veka - objašnjavaju u ovom udruženju.

jelena-babic2-uciteljica-foto-privatnaarhiva Jelena Babić napravila i etno-kutak u školi foto: privatna arhiva

Pored zvanja najboljeg edukatora Srbije pobednici dobijaju ličnu nagradu, kao i nagradu od 100.000 dinara koju mogu upotrebiti da unaprede svoj rad, realizuju projekte sa decom i upotpune njihovo usavršavanje.

Jedna od nagrađenih, učiteljica u prokupačkoj osnovnoj školi “Milić Rakić Mirko” Jelena Babić, kaže da se trudi da bude inovativna u nastavi, pa tako koristi informacione tehnologije, organizuje tematske dane, radionice, a služi se i oglednom i ambijentalnom nastavom.

Često kažem da je moja škola, škola po meri deteta. Sva deca imaju priliku da napreduju prema svojim mogućnostima i interesovanjima. Kada god se ukaže prilika mi kroz ogled ili igru obrađujemo nastavni sadržaj - objašnjava učiteljica Babić.

Kolege za nju kažu da je veliki zaljubljenik u svoj posao, a ona priznaje da joj zvanje najboljeg edukatora daje veliki vetar u leđa.

sladjana-radojlovic-foto-privatnarhiva Nastavnica Radojlović organizuje ogledne časove iz bankarstva; foto: privatna arhiva

Slađana Radojlović, nastavnica predmeta “Osnovi ekonomije” i “Bankarska obuka”, radi u Ekonomskoj školi u Niš u 25 godina i ističe da voli izazove i da svojim učenicima prenese praktično znanje, kao i da im daje priliku da oni budu težište predavanja i iskažu svoje mišljenje.

Pre svega akcenat je na aktivnoj nastavi i tome da đaci rade u timu. Tada kroz kooperativno učenje oni razmišljaju o nekim idejama, rešavaju neke životne situacija sa kojima mogu da se sreću na poslu i donose odluke. Tako stiču veštine za 21. vek, koje se uveliko traže, kao što su kreativnost, kritičko razmišljanje, komunikacije, pregovaranje i timski rad - objašnjava nastavnica Radojlović.

Njeni učenici osvajali su brojna prva i druga mesta na republičkim takmičenjima, a posebno je ponosna i na formiranje učeničke kompanije.

jelena-babic-uciteljica-foto-privatnaarhiva Primenjivanje modernih tehnologija privlači đake; foto: privatna arhiva Jelene Babić

Milica Andonović, nastavnica engleskog jezika u OŠ “Vuk Karadžić” u Pirotu, zvanje najboljeg edukatora zaslužila je inovativnim pristupima i novinama koje stalno uvodi u nastavu, Ona je svoje učenike kroz medjunarodne projekte i virtuelnu učionicu povezala sa svetom i pružila priliku učenicima da razmenjuju znanja i iskustva sa svojim vršnjacima iz drugih zemalja.

Leskovački učitelj Zoran Ilić koji predaje u osnovnoj školi “Svetozar Marković” u Leskovcu, kako stoji u obrazloženju za priznanje najboljeg edukatora Srbije, u radu sa učenicima pokazuje da je učionica ceo svet.

Kao idejni autor međunarodnih festivala Smotra scenskog učiteljskog stvaralaštva, KREF (Kreativni edukativni film), zahvaljujući ovom učitelju, svake godine, na hiljade kreativnih učenika i učitelja i nastavnika došli su pod scenske reflektore ili izašli na platno i stekli pažnju i priznanja za svoj rad - navodi se u njegovoj bioografiji.

U izboru ovogodišnjih najboljih edukatora učestvovali su, pored prestavnika Udruzenja “Živojin Mišić” i prošlogodišnjih nagrađenih i Dragica Pavlović Babić, koordinator PISA istraživanja u Srbiji, Olga Nikolić, glavni i odgovorni urednik Prosvetnog pregleda, Olivera Todorović, rukovodilac Centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, Srđan Verbić, bivši ministar prosvete i Vigor Majić, direktor istraživačke stanice Petnica.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mladen

    13:30 // 31. 10. 2018.

    A zašto "edukator" a ne "prosvetar"?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: