Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:30, 16. 3. 2022.

| Društvo

Među autorima koji tvrde da je novi logo vozova plagijat ima i južnjaka

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
Srbija voz Soko
Na konkurs stiglo oko 3.500 prijava; foto: Srbija voz

Nakon što je komisija proglasila pobedničko idejno rešenje za logo i naziv srpskih vozova, na društvenim mrežama oglasilo se nekoliko različitih autora koji tvrde da su im ideje pokradene, jer pobednički logotip ima mnogo elemenata njihovih predloga. Jedan od njih je i Leskovčanin Milan Đorđević koji kaže da je velika verovatnoća da je baš on kum “Soko” vozova.

Organizatori konkursa “Pusti inspiraciju da te vozi”, saopštili su da je idejno rešenje zadovoljilo tehničke specifikacije i kriterijume, pa je za pobedenika proglašen Andrija Arsić iz Trstenika, koji je dobio nagradu od milion dinara.

U danima nakon proglašenja na društvenim mrežama vode se prave debate o verodostojnosti ideje. Sve je više onih koji tvrde da su njihovi predlozi logoa, elemenata, boja pa i samog imena brzih vozova plagirani i zloupotrebljeni.

Svoj utisak o tome na društvenim mrežama podelio je i jedan od 3.500 prijavljenih. Milan Đorđević iz Leskovca zajedno sa dizajnerom iz Niša Milošem Momčilovićem prijavio se na nagradni konkurs, kako bi brendirali srpske vozove.

Uz slike njihovog i pobedničkog dizajna, Đorđević je naveo da se država, posle više dana odlaganja rezultata konkursa, pojavila sa logoom pobednika koji nosi isto ime koje je i on predložio.

Svaki komentar suvišan, a autoru, ako stvarno postoji, čestitam na ideji i realizaciji. Sve u svemu, velika je verovatnoća da sam upravo ja, kum brzih vozova Srbije. A nagrada naravno nije najvažnija stvar ovaj put - napisao je Đorđević.

Sličan logotip onom koji je pobedio je i ideja izvesne Bojane Marković, koju građani uz kritike najčešće dele na društvenim mrežama.

Neki od komentara su i da je pobednički dizajn kopija već postojećeg koncepta sa interneta i sajtova za inspiraciju.

Na pitanja o kriterijumima za izbor pobednika, kao i o tome da li su tokom odabira uočavane sličnosti među pristiglim idejama, kao i kako komentarišu navode da je novi logo plagijat tuđih radova, iz “Srbija voza” nisu odgovorili do objavljivanja ovog teksta.

Podsetimo, pored pobednika, nagrađeni su i autori koji su zauzeli drugo i treće mesto sa nazivima vozova “Hitra” i “Vihor”.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ramić Dino

    13:18 // 20. 3. 2022.

    Voz je brz, ali ne leti. Takvo ime bi pripadalo nekom tipu vojnog aviona. Osim toga, soko nije ptica panonske ravnice. Mislim da bi , za ravnicu domovinu konja, bilo simboličnije ime PEGAZ ,(leteći konj). Poz čitaocima.

  • Mirko

    17:37 // 16. 3. 2022.

    ORAO ZOVE ------ Soko pap, Soko pao

  • slavko

    17:15 // 16. 3. 2022.

    U, majku mu, sve plagijator do plagijatora u ovoj vlasti!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: