Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:40, 15. 6. 2016.

| Društvo

Među malim maturantima i 15 osuđenika niškog KPZ-a

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti
490x370-800x600-490x370-Zatvor-JV
Osuđenici imaju priliku da se stručno osposobe; foto: JV

Od 15. do 17. juna u Srbiji se polaže prijemni ispit za srednje škole, a među 6.000 osnovaca iz Nišavskog, Topličkog i Pirotskog okruga i odraslih koji završavaju osnovno obrazovanje je i 15 osuđenika niškog zatvora.

Prema rečima Miljana Krstića iz Službe za tretman niškog Kazneno-popravnog zavoda, ovo je već druga školska godina da zatvorenici završavaju osnovnu školu, a interesovanje je, kaže, veliko.

Imamo saradnju sa Osnovnom školom “Lela Popović” iz Miljkovca. Nastavnici iz škole dolaze u KPZ, drže časove osuđenicima i rade sa njima, tako da su imali sve što im je potrebno za pripremu maturskog ispita - kaže Krstić.

Nije reč, navodi on, samo o mlađim osuđenicima, jer ima različitih godišta među onima koji nisu završili osnovnu školu, a ovo je prilika za njih da, ukoliko žele, nastave da se stručno osposobljavaju.

Mi ih posle uključujemo da završe određene zanate, a već kroz osnovnu školu ih pripremamo da budu bar u formalno-pravnom smislu aktivni, da mogu da učestvuju na konkursu za neki posao kada izađu i da se bolje prilagode - kaže Krstić.

Kako kaže, ne postoji zakonska obaveza i sve je na dobrovoljnoj bazi, a na nadležnima u zatvoru je da motivišu osuđenike i da im ukažu zašto je dobro i važno da imaju diplomu u džepu.

Inače, danas se polagao test iz srpskog jezika, sutra matematika, a u petak kombinovani test sa pitanjima iz istorije, biologije, geografije, fizike i hemije.

Kako ističe načelnik Školske uprave Nišavskog okruga Dragan Gejo, kontrole i nadzor su najjače dosad, testovi se do škola dopremaju u pratnji policije, tako da je mogućnost zloupotrebe i greške svedena na minimum.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Orhideja

    12:34 // 15. 6. 2016.

    Svaka čast,za edukaciju

  • Овца за шишање

    11:18 // 15. 6. 2016.

    Похвално је што ће изаћи писменији од Небојше и Аце из Београда, Чучковића из Обреновца, Бечића из Врбаса, Томе из Крагујевца, Гашића из Крушевца, итд, итд...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: