Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:24, 23. 1. 2015.

| Društvo

Među najboljima u Evropi i svetu, a prepušteni sebi

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
grobarska.jpg
Talentovani gimnazijalci na prijemu u Skupštini Grada

Iako su se sa Olimpijade u Kazahstanu vratili sa 5 medalja, učenici Gimnazije “Svetozar Marković” su do zadnjeg trenutka bili u neizvesnosti hoće li zbog nedostatka para otići na put. Predsednik Skupštine Grada Mile Ilić najavio da će Grad pomoći talentovanim učenicima.

Na 11. Međunarodnoj Žautikovskoj olimpijadi koja je od 11. do 17. januara održana u Kazahstanu, petoro učenika ove niške gimnazije zauzelo je 8. mesto u ekipnom plasmanu i osvojilo 5 medalja: po jedno zlato i bronzu iz matematike, srebro i bronzu iz informatike i bronzu iz fizike.

Konkurencija je, kaže njihov profesor matematike Miloš Milosavljević, bila ozbiljna, jer je “sovjetska škola matematike, fizike i informatike jedna od vodećih, ako ne i najjača škola na svetu.”

Sigurno je tri četvrtine škola učesnica bilo iz zemalja bivšeg SSSR-a. Bilo je četrdesetak škola na takmičenju i dvadesetak ekipa koje su u svojim sredinama vodeće iz ovih oblasti. Mi smo prezadovoljni rezultatima s obzirom na konkurenciju, domaćini su bili jako ljubazni, a stekli smo i nova poznanstva - kaže Milosavljević.

On dodaje da su uspesi utoliko veći s obzirom na to da se pred samo takmičenje "učenici i nisu naročito pripremali, nego su se posvetili prikupljanju para za put".

mile-ilic Mile Ilić obećao da će Grad pomoći talentovanim učenicimaUčenik 4. razreda Marko Stanković, koji se iz Kazahstana vratio sa srebrnim odličjem iz informatike, kaže da je, zbog svojih prethodnih uspeha na međunarodnim takmičenjima, očekivao prvo mesto, ali mu je ono izmaklo za svega par bodova. Ovaj talentovani mladić ipak je zadovoljan i još od sedmog razreda priprema se za ovakva takmičenja.

Zbog kontinuiteta u pripremi koji imaju on i njegovi drugovi, objašnjava on, na takmičenje su otišli spremni, iako je do kraja bilo neizvesno hoće li uopšte otići.

Mi se pripremamo dugi niz godina tako da prikupljanje sredstava ne predstavlja mnogo veliki problem u smislu da nam oduzima vreme, ali je problematično čekanje do samog kraja hoćemo li ići na takmičenje ili ne, jer je to u tim unosilo veliku nervozu - kaže Stanković.


Učenici ipak avionom išli na takmičenje

Da bi uštedeli novac, prva opcija bila je da učenici deo puta idu vozom do Kazahstana, pa je i direktorka gimnazije Olga Dragojlović pogrešila kada je novinarima dala informaciju da su tako i otputovali i izvinila se čitaocima.

Putovanje vozom je bilo prva kombinacija. Nisam znala da su se đaci u međuvremenu snašli, obezbedili novac od sponzora i ipak otputovali avionom. Zahvaljujemo donatorima, bivšim učenicima i svima koji su pomogli - kaže direktorka Dragojlović.

Dragojlović je još jednom napomenula da bi učenici i profesori bili rasterećeni finansijskih problema kada bi ova gimnazija stekla status “škole od nacionalnog značaja”, kakav ima još 5 škola u Srbiji, a čime bi dobijali sredstva od Republike i za ona takmičenja koja nisu u kalendaru Ministarstva prosvete.

Ilić: Grad da pomogne talentovanim učenicima

Uz reči da je nepravedno da ovoliko nagrađivana gimnazija nema status "škole od nacionalnog značaja", predsednik Skupštine Grada Mile Ilić najavio je da će na idućem zasedanju u februaru Skupština Grada doneti preporuku Ministarstvu prosvete da ova gimnazija dobije taj status. Pored toga, Ilić je najavio i neke druge mere kojima će se u budućnosti rešiti problem finansija.

Takođe, ja se zalažem i za to da, ako je moguće, u Gradu bude formiran i fond gde će se na godišnjem nivou, iz budžeta ili na neki drugi način, izdvajati sredstva za pripreme i odlaske na takmičenja - kaže Ilić.

Ilić je istakao da u Nišu postoji Komisija za talente koja pomaže odlaske na takmičenja, ali da to nije dovoljno, “niti postoje stroga i precizna pravila ko može da dobije ta sredstva, nego verovatno sve zavisi od procene komisije”, te da je neophodno doneti akte kojima bi se jasno definisali kriterijumi, a ne da dodela para “zavisi od nečije dobre volje”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • jelena mihajlovic

    14:34 // 24. 1. 2015.

    Bravo deco! Pustite matorce da se ptepucavaju i furajte svoj fazon na divan nacin. Svaka vama cast
    P.S. Hvala vam

  • zk

    19:11 // 23. 1. 2015.

    Mile Ilic nije ni do kolena ovim momcima, ali je u centru kada treba da se slika. Pustite mlade ljude koji vrede da budu u centru paznje a ne istrosene politicare.

    • Kako ih nije sram

      01:09 // 24. 1. 2015.

      Uslove će da obezbede al' kad deca ostvare uspeh ! Izjava u skladu sa politikom i partijom koju gledamo godinama, zakače se pobedniku i tu obituju dok mogu (kraća definicija za parazite) !

  • palilulac

    18:49 // 23. 1. 2015.

    Mile Ilic ceo svoj mandat daje predloge i inicijative i nista drugo.Neznam da li ce do kraja mandata nesto konkretno uraditi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: