Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:43, 21. 3. 2012.

| Društvo

Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
zenski prostor

Povodom 21. marta, Međunarodnog dana borbe protiv rasne diskriminacije, i u okviru meseca romsko-ženskog aktivizma na Trgu kralja Milana u Nišu održan je performans "Sve ono što sam ja".

Performans je rađen u režiji Dah teatra i produkciji organizacije Ženski prostor, a učesnicu su aktivisti romskih i žensko-romskih organizacija.

Koristeći elemente igre i kroz glumu aktivisti su opisali položaj Romkinja u današnjem društvu. Ovim performansom upućen je i poziv na toleranciju i podršku ove marginalizovane grupe, ali i svih ostali.

- Ovo su neki mali koraci, ali na generalnom planu mora mnogo više da se priča o položaju Roma nego što danas dobijamo prostora u medijima - rekla je posle performansa Vera Kurtić, aktivistkinja Ženskog prostora.

Tokom performansa članovi Odbora za ljudska prava delili su posmatračima i prolaznicima Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima. Takođe, aktivisti Centara za razvoj civilnih resursa prolaznicima su delili ankete sa pitanjima o tome da li misle da u Nišu postoji rasizam i prema kojim grupama.

zenski prostor

Rezultati ovog istraživanja biće predstavljeni 8. aprila na Svetski dan Roma i završetak kampanje meseca romsko-ženskog aktivizma.

U obeležavanju borbe protiv rasne diskriminacije učestvovale su aktivistkinje Centra za devojke.

U toku popodneva biće održana projekcija filma "Drugačije", a posle toga posetioci će moći da razgovaraju sa učesnicama filma.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • rtv nisava

    22:15 // 21. 3. 2012.

    http://www.youtube.com/watch?v=s8MAXSM6h4c

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: