Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:38, 14. 3. 2020.

| Društvo

Međunarodni dan reka - u Srbiji glavni problemi otpadne vode, nekultura i MHE

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
Lužnica pre čišćenja
Ne bacajte smeđe u reku; foto: M. S.

Kad ne znaš gde ćeš smeće, baci ga u reku - nepisano je pravilo u Srbiji, a upravo to je, kako kaže dekan Šumarksog fakulteta Ratko Ristić, jedan od glavnih problema u borbi za očuvanje reka. Tu je i loš tretman otpadnih voda i fekalija, kao i mini-hidrocentrale. Na Svetski dan, iz Pokreta "Odbranimo reke Stare planine" podsećaju da je dan reka svaki dan, a ne samo 14. mart.

Međunarodni dan reka obeležava se 14. marta u gotovo 60 zemalja, a stručnjaci ocenjuju da građanima u Srbiji nedostaje svest o značaju ekologije.

Kao ključni problem u borbi za njihovo očuvanje, dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić naglašava nepostojanje tretmana fekalnih i otpadnih voda, visok stepen nekulture stanovništva, ali i izgradnju malih hidroelektrana.

Svi problemi rešivi su apelom i edukacijom ili rigoroznim kaznenim merama kod onih kojima edukacija ne pomaže - kaže dekan Ristić.

received_229577154885662 Reke presušuju zbog MHE; foto: A. J.Objašnjava da je Srbija siromašna kada su u pitanju autohtone površinske vode, ali kaže da ima dosta tranzitnih voda koje preko velikih reka dolaze u našu zemlju.

Taj primarni resurs autohtone površinske vode moramo veoma brižljivo da čuvamo - ističe profesor Ristić.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Pokreta "Odbranimo reke Stare planine" (ORSP) deli mišljenje struke i dodaje da je članovima ovog Pokreta svaki dan Međunarodni dan reka.

Jovanović kaže da se ORSP, pored borbe protiv mini-hidrocentrala, zalaže i za podizanje svesti o značaju očuvanja životne sredine, čestim akcijama čišćenja reka.

Za prošli 1. maj, koji je crni u kalendaru onoga što radimo, čistili smo Temšticu i delili kese ljudima koji su roštiljali u priobalju – rekao je Jovanović.

received_345416716372514 Sprečiti izgradnju MHE; foto: A. J.I dok Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kampanjom “Istražimo Dunav“ ističe značaj i poziva na očuvanje vodenih resursa Dunava i Save, Pokret ORSP poziva nadležne institucije da im dostave odluke o izgradnji, zabrani izgradnje i poništenja rešenja MHE koje su tražili.

Dekan Ristić naglašava da se upravo pod parolom zaštite životne sredine sprovodi dodatna destrukcija životne sredine.

Pomoću malih hidroelektrana proizvodimo neke minorne količine energije, ali zato vrlo sistematski dekadiramo i uništavamo živi svet - zaključuje dekan.

Zbog kršenja Zakona od strane države i njenih organa vlasti, a samim tim i Ustava Republike Srbije, kako kaže Jovanović, Pokret ORSP će uskoro javnosti predstaviti Deklaraciju o ekološkoj samostalnosti Parka prirode "Stara planina".

To dalje implicira da će građani, poštovaoci Zakona, preuzeti brigu o prirodnim bogatsvima ove planine, z sve do uspostavljanja pravnog poretka i otklanjana opasnosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    11:00 // 16. 3. 2020.

    Kad ne znas kako da udomis sve stranacke moljce, ti oformi komunalnu policiju - takodje je nepisano pravilo u Srbiji

  • HHH

    09:26 // 15. 3. 2020.

    Koliko nas narod brine za reke i potoke prikazuje ova slika. Sad se ne isplati da se grade MHE kad ce djubre da ih zapusi.

  • Kad je već narod glup i nekulturan

    15:28 // 14. 3. 2020.

    To je katastrofa,maltene svi potoci u državi prepuni su flaša i svakojakog otpada. Treba pojačati represivne mere prema zagađivačima.

    • EdictusMediolanese

      17:13 // 14. 3. 2020.

      Ne brinite kad sagrade svih 700 800 u juznoj srbiji nece biti reka pa nece biti ni problema.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: