Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:00, 15. 10. 2023.

| Društvo

Međunarodni dan žena na selu - društveno nevidljive, a imaju ključnu ulogu

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
stari
Danas se obeležava Međunarodni dan žena na selu; Ilustracija; foto: Aleksandar Kostić

Žene koje se bave poljoprivredom, stočarstvom, kućnim poslovima, brinu o svim članovima seoskog domaćinstva, nemaju socijalno, penzijsko, često ni zdravstveno osiguranje. Žene na selu su najčešće društveno nevidljive i nalaze se u lošem materijalnom položaju iako imaju ključnu ulogu u opstanku i razvoju ruralnih sredina, smatra zaštitnik građana.

Paljevine se dešavale i danju u samom centru sela "Žene na selu su najčešće društveno nevidljive"; ilustracija; foto: Lj. F. Povodom Međunarodnog dana žena koje žive na selu, koji se obeležava danas, 15. oktobra, o njihovom položaju govorio je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Žene na selu su najčešće društveno nevidljive i da se nalaze u lošem materijalnom položaju, zato apelujem na nadležne organe da učine dodatne napore kako bi se unapredio položaj žena koje žive na selu, posebno onih starijih - kaže Pašalić.

On kaže da država njima mora da se obezbedi dostojanstven život.

Žene na selu imaju ključnu ulogu u opstanku i razvoju ruralnih sredina, a opet su neravnopravne sa muškim članovima društva. To su naše majke i naše bake, i mi smo u obavezi da im obezbedimo dostojanstven život i stvorimo mogućnosti da u potpunosti ostvaruju svoja prava - ističe Pašalić.

zimnica (2) Rade neplaćene kućne poslove; ilustracija; foto: A. K. Zaštitnik građana je naveo da su žene u seoskim sredinama socijalno isključene, da se nalaze u lošoj materijalnoj situaciji jer najčešće učestvuju u neplaćenom kućnom i radu na gazdinstvu i da imaju otežan pristup socijalnim i zdravstvenim uslugama.

U to smeru, neophodno je da nadležni organi rade na razvijanju posebnih usluga i servisa podrške na lokalnom nivou. Takođe, veoma je važno raditi na podizanju svesti žena na selu o njihovim pravima i mehanizmima zaštite, kao i na njihovom osamostaljivanju i ekonomskom osnaživanju - navodi zaštitnik.

Kako su Južne vesti ranije pisale, penzioneri su na rubu egzistencije, a među njima ima mnogo onih koji žive od minimalne poljoprivredne penzije nešto veće od 17.000 dinara.


I Dveri smatraju da je ženama na selu potrebna podrška

Povodom ovog datuma, od političkih partija reagovale su Dveri. Umesto praznih priča, ženama na selu potrebna je podrška i posebna briga države kako bi imao ko da je hrani, smatraju niške Dveri. Žene na selu rade teške poslove - od čuvanja stoke, poljoprivrednih poslova, pa sve do nebrojenih kućnih poslova i briga o porodici, deci i starijim članovima seoskog domaćinstva.

2 belmuz foto aleksandar kostic Zbog položaja, retko koja žena želi da u selu ostane, a još manje da se vrati; ilustracija; foto: A.K. Predsednica Ženske snage Dveri Niš Suzana Miletić kaže da njihov trud nije prepoznat, cenjen, ni plaćen.

One nemaju socijalno, penzijsko, a često ni zdravstveno osiguranje. Zbog ovog nezavidnog položaja retko koja žena želi da u selu ostane, a još manje njih želi da se vrati. Zbog toga srpsko selo ubrzano izumire, a posebno na siromašnom jugu i istoku Srbije čije stanovništvo nestaje - kaže Miletić.

Iako su mnogi govorili o ženi kao stubu porodice i društva, ključnom faktoru opstanka domaćinstva i sela, Miletić ističe da nijedna vlast nije uradila ništa da život žene na selu olakša i učini ga dostojanstvenim.

Mladenci "Diskriminacija žena koje žive i rade na selu mora da prestane"; ilustracija; foto: Z. M. Ako Srbija želi da opstane, ako želi da umesto uvoznika hrane lošeg kvaliteta postane izvoznik najtraženije i najskuplje, zdrave i biološki proizvedene hrane, ova diskriminacija žena koje žive i rade na selu mora da prestane. Ovim ženama potrebni su hitna podrška i podsticaji države kako bi im se omogućilo da opstanu, da ukrupnjavaju svoja imanja, šire proizvodnju i unapređuju seoska domaćinstva i prenose svoja velika znanja i iskustva mlađima - kaže Suzana Miletić.

Dveri navode da je ženama koje se bave poljoprivredom, stočarstvom i starim zanatima na selu potreban subvencionisan preduzetnički status, poreske olakšice, unapređenje znanja i mogućnost da se neprestano obrazuju, kroz programe namenjene razvoju ženskog preduzetništva.

Ženi na selu je neophodna obavezna zdravstvena zaštita, obezbeđena minimalna zarada i penzijski staž, kao i ekonomska sigurnost, umesto penzije od oko 17.000 dinara. Dveri dodaju da im je potrebno ohrabrenje i podrška, neophodno je da budu informisane, da poznaju i da štite svoja prava i status, kao i da im budu dostupne sve usluge kao i ženama u gradovima, a to je zadatak Ministarstva za brigu o selu kao i Ministarstva za brigu o porodici.


Ministarka Kisić iz Svrljiga poručila da su žene stub društva

darija kisić Ministarka otvorila Sajam zimnice u Svrljigu; foto: Dejan Urošević Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić otvorila je danas tradicionalni 6. Sajam zimnice u Svrljigu, odakle je poručila da se na ženama zasniva cela jačina društva, da one čine stub porodica, a porodice stub države.

Ovo je prilika da damo dodatni vetar u leđa našim damama, da pokažu koliko su vredne, sposobne, koliko mogu i znaju. Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju će i u narednom periodu podržati sve pronatalitetne mere koje sprovodi opština Svrljig i mogućnost da žene sa sela, pored toga što brinu o svojim porodicama, imaju i svoje uspešne biznise - rekla je Kisić.

Ona je u Svrljigu rekla da Vlada Srbije svojim aktivnostima podržava ostanak ljudi na selu i da je to srž opstanka države, koja poštuje i čuva svoju tradiciju.

Inače, rezultati popisa pokazuju da je Svrljig za 11 godina napustilo preko 3.000 ljudi. Sada u toj Opštini živi 10.781 stanovnik, od toga 4.019 na selu i to 1.947 žena.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk II

    19:56 // 15. 10. 2023.

    Kisić-Tepavčević je zaboravila odakle je
    idošla u Srbiju , dala je "onoj" pod kiriju i sada je gospodža /ali nije dama/, kako i "reporterka" s' 5-6 stana za decu !
    A , naše žene sa sela ... to su prave domaćice, porodica živi na njihovim plećima i vaspitava decu - kako treba! Navedite mi neko dete sa sela što se drogira, koje ne poštuje majku i oca ?
    Naše seoske "dame" , mogu samo da laprdaju...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: