Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:25, 30. 6. 2021.

| Društvo

Memorijalnim maršom “U Pantinim cipelama” obeleženo 110 godina postojanja niškog izviđaštva

Autor:T. TodorovoćIzvor:Južne vesti
Šetnjom od Banjskog parka, preko Jelašničke klisure sve do Potkapina obeležen je memorijalni marš; foto: OI "Vožd Karađorđe"

Proteklog vikenda niški izviđači šetnjom u pešačkim cokulama i kampovanjem, obeležili su jubilarnih 110 godina postojanja. Na ovogodišnjem, trećem po redu, dvodnevnom Memorijalnom maršu učestvovalo 50 članova izviđačkih odreda ’’Vožd Karađorđe’’ i ’’Goran Ostojić’’ svih uzrasta, a 9 najmlađih dalo svoje izviđačko obećanje.

Šetnjom od Banjskog parka, preko Jelašničke klisure pa sve do Potkapina obeležen je memorijalni marš "U Pantinim cipelama”. Najmlađi učenik ovog marša imao je 6 i po godina i, kako kažu organizatori, to je bila sjajna prilika da mališani nauče da se snalaze u prirodi.

Izviđačke vođe su tu da svoje mlađe drugare nauče kako da sačuvaju svoju i bezbednost svojih drugova u šumi, kako da izbegnu opasnosti i zaštite se od njih i kako da se kreću - kažu “Voždovi” izviđači .

Iako su deca veoma mlada, kako kažu organizatori, nije im predstavljalo problem da pešače i, uz pomoć svojih izviđačkih vođa, podignu oko 15 šatora i nastave slavlje uz logorsku vatru i izviđačke pesme.

Devet najmlađih članova, poletaraca i pčelica uzrasta od 6 do 11 godina, dalo je svoje izviđačko obećanje, dok je dvoje starijih izviđača dalo svoj izviđački zavet.

Oni su svoje kampovanje završili čišćenjem izletišta od otpadaka koje su drugi izletnici ostavili za sobom i krenuli putem nazad.

Kako kažu, ’’Voždovci’’ i ’’Ostojići’’ će nastaviti da koračaju u svojim Pantinim cipelama, starim već 110 godina, prateći Pantine tragove, sa istom radošću, ljubomorno i ponosno čuvajući svoje izviđačke korene i tradiciju. Najavljuju da će i naredne godine šetati sa nekim novim prijateljima, na novoj maršruti i na novom mestu.


Marš u čast Pante Aranđelovića

"Niški student filozofije, Panta Aranđelović je 20. juna 1911.godine, okupio grupu dečaka, osnovao prvi niški izvidnički steg, izviđačku četu ’’Beli orao’’ i poveo ih na prvi, od 7 uzastopnih jednodnevnih pešačkih izleta tj. marševa u okolini Niša.

Za 7 dana Panta i dečaci, novopečeni izvidnici, su obišli i istražili terene oko Gabrovačkog manastira i Jelašničke i Sićevačke klisure. Panta je tako, samo nekoliko nedelja nakon što je dr Miloš Popović, u Beogradu, na Đurđevdan, 6. maja 1911.god., osnovao prvu srpsku izviđačku četu – Steg ’’Lasta’’, osnovao ’’Bele orlove’’ i organizovao prvu izviđačku akciju u Srbiji koja je trajala 7 dana.

Tada zapaljen plamen niškog izviđaštva u Nišu nikada se nije gasio, sve do danas, zahvaljujući posvećenom i predanom radu generacijama niških izviđačkih.”

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • cuvar prirode

    09:57 // 30. 6. 2021.

    ovo je lepa akcija ali nazalost imala je gomilu propusta, organizatori nisu obezbedili svoj ovoj deci gde da idu u WC , vec su im rekli idite tamo pored stene , koju penjaci koriste za penjanje. Tako d anam je sad taj deo oko potkapine sav zaprljan. Bio sam tamo i opomminjao ih da ne moze da vrse nuzdu pored stena i gde stignu ....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: