Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:47, 11. 10. 2021.

| Društvo

Merenje kvaliteta vazduha, nivoa reka i zauzetosti parkinga sistemi koje Niš dobija projektom "Smart & safe city"

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
Zagadjen-vazduh-Nis-foto-JV-J-A
Sistem merenja kvalieta vazduha u okviru projekta; foto: JV

Sistem merenja kvaliteta vazduha i nivoa reka, video nadzor na divljim deponijama, kao i sistem za prikazivanje trenutne zauzetosti parking mesta u Nišu, neke su od inovacija koje bi trebalo da počnu da se koriste do kraja februara 2022. godine u tom gradu, a u okviru projekta Smart & safe city.

Projekat ''Smart & safe city sa kontrolnim centrom u Naučno tehnološkom parku u Nišu" finansira Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj, a ukupna vrednost bespovratnih sredstava koje dobija Grad Niš je 71,7 miliona dinara.

O projektu "Pametni Niš" govori se od 2019. godine, kada su i predstavnici kompanije "Huavej" dolazili u Niš, ali se o detaljima nije mnogo pričalo. Tada su je samo rečeno da će biti izabrana 3 komunalna servisa za taj projekat.

Sada je Niš dobio novac od republike da, kako se navodi u obrazloženju, implementira inovaciona rešenja usmerena na povećanje energetske efikasnosti i poboljšanje kvaliteta života stanovnika u gradu.

Tako se predloženim projektom predviđa uvođenje sistema merenja kvaliteta vazduha na teritoriji grada Niša, merenja nivoa reke i sistema video nadzora na divljim deponijama.

Takođe, projektom je predviđena nabavka sistema za prikazivanje trenutne zauzetosti parking mesta (uključujući parking mesta za invalide), sistema za praćenje saobraćaja na pristupnim putevima, kao i monitoring centar koji će služiti za praćenje i upravljanje svim sistemima pametnog grada - dodaju.

Jedna od inovacija će biti i instalacija sistema zauzetosti parking mesta u centralnom delu Niša sa ciljem, kako piše, što bržeg pronalaženja slobodnih parking mesta čime se postiže sprečavanje i sanacija različitih oblika zagađivača životne sredine. Divlja deponija Uvođenje sistema video nadzora na divljim deponijama; foto: čitalac

Takođe, projekat predviđa postavljanje dve konfigurisane SOS pozivne tačke koje će biti 100% kompatibilne sa ostalim delovima integrisanog sistema pametnog grada sa ciljem obaveštavanja operatera u monitoring centru prilikom naglog porasta vodostaja reke Nišave, nepoštovanja sanitarnih propisa prilikom odlaganja otpada na divlje deponije a sve sa ciljem zaštite građana kao i životne sredine u Gradu Nišu - navodi se u obrazloženju projekta.

Projekat se finansira iz budžeta Republike Srbije, a ukupna vrednost je 71.778.492 dinara. Rok za realizaciju je 28. februar 2022. godine.

Odobren je u okviru ''Programa podrške podizanju inovacionih kapaciteta jedinice lokalne samouprave na teritoriji Republike Srbije za 2021. godinu".

Inače, Niš je u prethodnih meseci bio jedan od gradova sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji, što su novinari Južnih vesti i istraživali. Takođe, jedan od najvećih problema koje prijavljuju građani preko aplikacije "Prijavi problem" su i divlje deponije zbog čega ukazuju i na neodgovornost nadležnih.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • František Ringhoffer

    22:35 // 11. 10. 2021.

    "Smart and Safe City", sa udarnim kraterima po kolovozu, očajnom saobraćajnom infrastrukturom, prekopanim trotoarima, skoro pa nepostojećim gasovodom, konjskom balegom, đubretom na sve strane, i čudom 21 veka "grebani asfalt"
    Ovo je ništa drugo nego samo uvertira u uvođenje eko taksi i još većeg guljenja kože ovom narodu.

  • Postoji par uticajnih faktora koji prave razliku...

    22:25 // 11. 10. 2021.

    To sam naveo kao grubi primer, premda ja licno smatram da ipak automobili, pogotovo u Nisu zagadjuju, jer se voze uglavnom stara vozila. Kada bi Grad npr naredio da svako ko se greje na drva i ugalj mora staviti filter na dimnjak, to bi ipak bilo neko resenje, ali bi doslo do socijalnog bunta sto politicari ne mogu da priuste. Dakle, ne verujemo u cilj, gledamo da prodjemo sto jeftinije.

  • Avioneee bombone

    19:07 // 11. 10. 2021.

    Samo neka zaprasuju odozgo a Srpi nek se češkaju za teme i ismejavaju umne ljude

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: