Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:02, 4. 9. 2020.

| Društvo

Merenje polena kao pomoć u prevenciji i terapiji za one koji pate od alergija, za sada samo preko interneta

Autor:Milica JovanovićIzvor:Južne vesti
Polen cvet foto flickr Quinn Dombrowski
Prognoza značajna jer stavlja ljudima do znanja kako da se ponašaju i prilagode terapiju; foto: Flickr/Quinn Dombrowski

Duži period tokom koga ima polena u vazduhu, a uz to i intenzivniji nego ranije, utiču na to da je sve više onih koji pate od alergija, kaže alergolog Saša Jovanović, a takvim ljudima mnogo bi značilo da imaju bioprognozu. Nje nema u sklopu vremenske prognoze, ima je na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine i aplikaciji, ali se izveštaj za Niš ne ažurira redovno.

Tako na sajtu Instituta za javno zdravlje Niš, samim tim i Agencije, nije bilo podataka ni za jul, ni za avgust, kako su rekli, "zbog situacije sa pandemijom korone i građevinskih radova koji su u toku u Institutu". Ipak, ubrzo nakon što su ima novinari poslali pitanja objavili su aktuelne podatke. Njih je sada, uz sajt IZJZ, moguće naći na sajtu Agencije i aplikaciji koja se zove Polen. Alergeni polen foto print screen_Polen Aplikacija pokazuje koncentracije polena, a oznaka u gornjem uglu predviđanje kako će se kretati; foto: Print screen/Polen

Mi smo kao državna ustanova pomogli lokalnim samoupravamo tako što smo im ustupili klopke za polen i uz nadzor evropski sertifikovanih osoba naše kuće obučili po dve osobe uglavnom iz zavoda za javno zdravlje gradova gde postoje uređaji. Kada te osobe izmikroskopiraju (ovo je manuelan monitoring, nema automatike) i pošalju podatke Agenciji mi ih posle 2-3 minuta stavljamo na naš sajt - pojasnili su proces u Agenciji.

Od gradova na jugu Srbije merenja i prognoze postoje samo za Niš i Vranje i obuhvataju merenja koncentracije polena pojedinih trava, korova i drveća. Sada već manje-više aktuelni podaci kažu da je u Vranju niska koncentracija svih tih biljaka, ali ambrozija ima tendenciju da raste, dok je u Nišu srednja količina ambrozije i prognozira se da će dodatno rasti.

Ove podatke važno je znati, priča alergolog Saša Jovanović, jer građani onda mogu primeniti mere prevencije i prilagoditi terapiju.

Vrlo je bitno za pacijente da znaju kakva je koncentracija polena i kakva je tendencija. Tako mogu da znaju od čega su im tegobe, da krenu odmah sa terapijom, postoje mere prevencije, blaže će da prođu. Ako vozi auto da klima bude sa polen filterom. Ako je bio u prirodi, da sve što je nosio baci na pranje, da obavezno opere kosu, jer se polen zadrži, pa pređe na jastuk. Da se ne suši veš napolju - priča Jovanović

Za dostupnije podatke Jovanović se zalagao i ranije, da se uključe u prognozu u novinama i na televiziji, kako bi ona bila dostupnija i onima sa manje kompjuterskog i medicinskog znanja. Međutim, kako kaže, interesovanja nije bilo, iako je ovo sve rasprostranjeniji, globalni problem. Ambrozija Nišlije se žale na mnogo ambrozije u gradu; foto: čitateljka

Ustanovljeno je da su povećane koncentracije ugljen-dioksida uticale direktno na pojačan rast i razvoj alergogenih biljaka, naročito korova i to je svetski problem. Zato sve više dece ima i smatra se da će sve više dece imati alergijske smetnje, možda čak do 2050. godine svako drugo dete - pojašnjava Jovanović.

On navodi i da nagle vremenske promene često utiču na napade alergijske astme i veće koncentracije alergena u vazduhu.

Podsetimo, mnoge Nišlije požalile su se Južnim vestima da se na mnogim lokacijama u gradu može videti ambrozija, da mnogi imaju alergije, ali da JKP Mediana ne reaguje na njihove prijave da je unište. Jovanović je rekao da u ovom periodu nikakvo košenje ne može da pomogne, već samo čupanje iz korena.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • bioprognoza je informacija, ne uklanja problem

    09:09 // 4. 9. 2020.

    Za uklanjanje ambrozije i korova neophodna su dobro opremljena gradska preduzeća, stalni rad na uklanjanju ambrozije i korova. Mi imamo gradska preduzeća prenatrpana nepotrebnom administracijom i niko nas ne pita želimo li da se naš novac slupa na privilegovane, suvisle, administrativce ili na održavanje zelenih površina i higijene grada i gradskih grobalja. Da bi pomogli deci neophodne su reforme

  • ko ga j*b*, tako funkcioniše sve kod nas

    09:03 // 4. 9. 2020.

    Pored ograde JKP Naisus, uz Bul.C.K. samo delimično pokošen korov i trava. Izgleda grad i gradsko preduzeće ne mogu da se dogovore ko šta održava. Sa spoljne strane ograde, uz drugi bulevar, korova za izvoz.
    Gradska preduzeća prenatrpana su nepotrebnom administracijom, ali im zato nedostaje alat za održavanje zelenih površina i održavanje ulica i trotoara, pa Niš izgleda kao velika deponija.

  • Mara

    08:46 // 4. 9. 2020.

    I to li izmisliste

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: