Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:39, 15. 12. 2022.

| Društvo

Mesec muškog zdravlja u borbi protiv raka prostate i testisa u Nišu

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Onkologija KC Niš, slika1; foto: Vanja Keser
Mesec borbe protiv karcinoma prostate i testista; foto: Vanja Keser

Promocija preventivne akcije “Movember” posvećene mesecu muškog zdravlja u borbi protiv karcinoma prostate i testisa, biće održana u petak, 16. novembra, od 19:30 u niškom Narodnom pozorištu.

Faktori rizika za nastanak raka prostate su starija životna dob, nasledni faktori, a izbalansirana, zdrava ishrana i fizička aktivnost se preporučuju kao faktori koji deluju povoljno na opšte zdravlje.

Zdravstveni radnici Klinike za onkologiju UKC Niš, u saradnji sa Narodnim pozorištem, obeležiće akciju koja se sprovodi svake godine na globalnom nivou. Takođe, najavili su da će svi prisutni biti u prilici da pogledaju i predstavu La Gerrila, a da će za pacijente i osoblje Klinike za onkologiju ulaz biti besplatan.

Cilj akcije koja se obeležava svake godine svuda u svetu je da se skrene pažnja na važnost preventive u sprečavanju ovih onkoloških oboljenja kod muškaraca. Nakon razgovora sa gostima i pacijentima Klinike, posetioce će imati plikiku da pogledaju predstavu "La Gerilla", za koju je, u znak podrške, niško Narodno pozorište, osoblju i pacijentima Klinike za onkologiju obezbedilo besplatne ulaznice - rekli su iz Univerzitetskog kliničkog centra.

Kada se ranije otkrije, rak postate se može izlečiti. Muškarci stariji od 50 godina trebalo bi godišnje da urade urološki pregled i analize, a ukoliko u porodici imaju slučajeve tog karcinoma, savetuju se i raniji preventivni pregledi.

Inače, rak prostate je jedan od vodećih uzroka obolevanja i umiranja od malignih bolesti muškaraca. U Evropi je najčešći karcinom kod muškaraca, a u Srbiji je po učestalosti odmah iza raka pluća i debelog creva. Godišnje od tog karcinoma oboli oko 2.300 muškaraca, a bitku izgubi preko 1.000.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vesna

    15:45 // 16. 12. 2022.

    Predstava je otkazana zbog bolesti glumaca.

  • Nišlija Bulevarac

    21:21 // 15. 12. 2022.

    Juče sam bas bio da redovnom godišnjem pregledu. Operisao tumor testisa. Skener mi je zakazan za 22.02.2023 godine.

    Toliko o tome...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: