Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:00, 6. 5. 2015.

| Društvo

Meso, sir i jaja kontrolišu kroz dokumentaciju, ne uzorcima

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
meso
Veterinarska inspekcija tvrdi da je hrana životinjskog porekla bezbedna (foto: Anthony Albright, flickr.com)

Dok Ivan Lozo iz veterinarske inspekcije tvrdi da je hrana na niškim pijacama i prodavnicama zdrava, sa Instituta za javno zdravlje poručuju da njima ne stižu namirnice životinjskog porekla na analizu i da njenu ispravnost ne mogu da potvrde.

Šef veterinarske inspekcije Nišavskog okruga Ivan Lozo ističe da ni u jednoj od stotinak kontrola hrane u ćevabžinicama, prodavnicama, pijacama koje su inspektori obavili od početka godine, nisu pronađene namirnice životinjskog porekla koje bi mogle biti štetne po zdravlje.

On objašnjava da veterinarska inspekcija u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane pre svega kontroliše dokumentaciju koju su proizvođači i prodavci dužni da imaju, “a uzorke hrane uzimaju i šalju u akreditovanu laboratoriju po proceni inspektora, dakle po potrebi, mada uglavnom potrebe nema”.

Tako i 16 korektivnih mera i rešenja od početka godine inspektori nisu doneli zbog toga što je bilo kontaminiranih uzoraka hrane, nego se radi samo o tome da “objekti nisu posedovali potpunu dokumentaciju”.

Te mere su se ticale samo nepotpune dokumentacije koju su objekti dužni da poseduju, a ne radi se o nebezbednim uzorcima. Do sad je sva hrana koju smo kontrolisali bila ispravna, proizvođači uglavnom imaju svu potrebnu dokumentaciju. Ni u ćevabdžinicama nema nikakvih problema - kaže Lozo.

jaja Od početka godine 12 kontrola pijaca na celom Nišavskom okrugu (foto: pixabay.com)Jaja, sir i drugi proizvodi koji se mogu naći na pijacama, takođe su bezbedni za upotrebu, uverava on. Kako kaže, od početka godine je izvršeno 12 kontrola pijaca na teritoriji celog Nišavskog okruga, međutim, nije nađeno ništa što bi zabrinjavalo građane.

Za hranu životinjskog porekla koja se prodaje na pijacama je odgovorna i "Tržnica". Oni su u obavezi da od prodavaca traže određena dokumenta pre nego što sa njima sklope ugovor, na primer, ukoliko prodaju sir, moraju da imaju mlečnu kartu, odgovarajuću opremu i slično. I hrana na pijacama je dobra - kaže Lozo.

Na pitanje da li je neobično da na teritoriji Niša i Nišavskog okruga za skoro pola godine ne bude pronađen nijedan kontaminirani uzorak hrane, Lozo kaže da “veterinarska inspekcija profesionalno radi svoj posao, te da senzaciju tražimo na drugom mestu”.


Bošković: Nemoguće da nema trovanja

lazarboskovic Lazar Bošković upozorio da hrana možda nije bezbedna kao što inspekcije tvrde (foto: JV)I dok Lozo tvrdi da su meso, jaja, mlečni proizvodi koji se mogu kupiti u Nišu potpuno bezbedni, Lazar Bošković iz niškog Instituta za javno zdravlje je gostujući u emisiji “15 minuta” rekao da “od kada je veterinarska inspekcija preuzela kontrolu objekata brze hrane nijednom nije proglašena epidemije trovanja hranom, a nemoguće je da nema trovanja”.

Problem je u Zakonu o bezbednosti hrane. Dok je sanitarna kontrolisala objekte brze hrane, proglašavali smo po nekoliko epidemija mesečno, a sada se godinama ne prijavljuju trovanja. Procedura je takva da taj ko se otruje hranom, treba to da prijavi nadležnoj inspekciji, pa oni nama. Mislim da oni nisu edukovani za tako nešto, jer jedno je veterinarska, drugo je humana medicina - kaže Bošković.

Osim toga, kako kaže, veterinarska inspekcija laboratoriji Instituta za javno zdravlje i ne šalje namirnice na analizu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pluton

    20:42 // 12. 5. 2015.

    Da li su ovi iz veterin. insp. culi nekada za preventivne mere. Uzorci namirnica bi morali da se uzimaju povremeno radi kontrole (ne od svih i ne samo od 'sumnjivih')vec po sistemu slucajnog izbora.

  • Milos

    02:47 // 7. 5. 2015.

    Meso je neispravno?! Nema veze, promenicemo zakon pa ce da bude ispravno - na papiru!
    Tako su uradili sa mlekom, tako rade sa ostalim stvarima...

  • Čiča

    21:01 // 6. 5. 2015.

    Dobra tema. Strašno šta se radi. Prodaju nam zatrovano meso i voće iz uvoza. Za informaciju JV ni voda iz vodovoda se ne uzorkuje kako bi trebalo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: