Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:37, 5. 11. 2020.

| Društvo

Meštani Belog Polja kod Pirota protiv hemijskog pogona, javna rasprava otkazana, primedbe poštom

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južni vesti
Suko_foto_GS
Meštani i ekolozi najavili su peticiju protiv rada hemijskog pogona; foto: G.S.

Umesto na javnoj raspravi, planiranoj za 6. novembar u prostorijama SO Pirot, ekološke organizacije i meštani sela Belo Polje kod Pirota prigovore o najavljenoj izgradnji pogona za preradu i odlaganje otpada u njihovom selu, Ministarstvu zaštite životne sredine mogu predstaviti poštom ili mejlom. Ekolozi kažu da je reč o opasnim materijama, pa meštani brinu za svoju bezbednost.

Učešće na javnoj raspravi planirali su i meštani, zabrinuti što se u njihovoj blizini planira izgradnja pogona za prečišćavanje zgure od cinka i otpada od rabljenih ulja, koje ekolozi smatraju opasnim i štetnim materijama.

Iz pirotskog Odeljenja za urbanizam i stambeno-komunalnu delatnost kažu da, zbog pogoršane epidemiološke situacije i na osnovu instrukcije Vlade Srbije, sastanka neće biti, ali je javnost pozvana da pitanja i primedbe šalje Ministarstvu, posle čega će biti prosleđena i nosiocu projekta, kompaniji “Biogor Oil”.

Sve dostavljene primedbe će biti predočene Tehničkoj komisiji, koja će ocenjivati predmetnu Studiju - piše u saopštenju Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Meštane Belog Polja, sela na petnaestak kilometara od Pirota, na proteste ove nedelje naveo je početak rekonstrukcije postojećeg skladišta rastvora smole i proizvodne hale i plan da se ti objekti ubuduće koriste za tretman zauljenog materijala. Njih ekolozi smatraju spornim i opasnim po stanovništvo i životnu sredinu.

Ta ulja su konglomerat najgorih supstanci, to su toksični i kancerogeni materijali- kaže ekološki aktivista Aleksandar Panić.

Kaže da je na tom mestu sredinom osamdesetih godina radila Fabrika boja i lakova Suko, ali da je taj pogon, kada je reč o brizi o ekologiji, važio za jedan od najboljih u Jugoslaviji zbog čega je bio i nagrađivan.

Ta firma je dobila i "zeleno sunce", ali je propala krajem devedesetih, kao i sve, i privatizovana je u nekim delovima. Jedan deo je pripao firmi Biogor oil- priča Panić.

Meštani i ekolozi na protestima su najavili peticiju protiv rada postrojenja, planirali su i učešće na javnoj raspravi, ali će, posle otkazivanja, primedbe moći da pošalju elektronskom ili običnom poštom.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • direktno iz Vojnegovac

    00:00 // 6. 11. 2020.

    samo nam još ta fabriku treba. taman se oslobodismo od mhe. sad još i ovo.

  • tigrovac

    14:56 // 5. 11. 2020.

    I tigar truje ljude pa?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: