Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:00, 8. 2. 2023.

| Društvo

Meštani Dadinca dva meseca na barikadama, podrška stiže i iz Bosne i Hercegovine

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
received_1368490033918753
U posetu Dadinčima stižu aktvistkinje iz Pokreta "Žene iz Kruščice" koje su 500 dana barikada sprečile gradnju dve MHE; foto: P. I.

Nakon što su 15. decembra oterali bager sa obala Rupske reke i sprečili početak gradnje mini-hidroelektrane ”Besko”, meštani sela Dadince od tada danonoćno dežuraju na barikadama, a da ne planiraju da odustanu govori i podatak da su povećali broj punktova. Oni ponovo apeluju na čelne ljude Opštine da stanu na stranu građana, a podršku u borbi protiv gradnje mini-hidroelektrane pružiće im i aktivistkinje iz Pokreta ”Žene iz Kruščice” koje su posle 500 dana barikada uspele da spreče gradnju dve mini-hidroelektrane u Bosni i Hercegovini.

Skoro dva meseca traje borba meštana Dadinca da spreče privatnog investitora Water Green Energy iz sela Kumarevo da na Rupskoj reci, iz koje se snabdeva vodom više od 15.000 ljudi, bude izgrađena treća mini-hidroelektrana.

Kao glavnog krivca za dešanja na Rupskoj reci meštani krive Odeljenje za urbanizam Opštine Vlasotince koje je usvojilo početak gradnje mini-hidroelektrane ”Besko” i to bez Studije o proceni životne sredine i bez obzira na odluku Skupštine o zabrani gradnje mini-hidroelektrana na teritoriji cele opštine.

To je nateralo meštane Dadinca, ali članove neformalne grupe ”Bitka za Vlasinu” i na dva protesta ispred Opštine, nakon čega je usledilo obećanja prvog čoveka Vlasotinca Bratislava Petrovića da će Opština ispitati odluke nadležnog Odeljenja. Međutim, Petrović je istakao i da će o gradnji MHE ”Besko” odlučivati resorno ministarstvo, što je po rečima članova ”Bitka za Vlasinu” bio jasan signal da Opština ne želi da stane na put uništenju Rupske reke. received_889188345664247 Uvećan broj punktova; foto: P. I.

Situacija se, kako kažu, nije mnogo promenila od poslednjeg protesta, održano je nekoliko sednica Opštinskog veća, ali se i dalje čeka odluka Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Da nećemo odustati od barikada ni mi ni meštani Dadinca pokazuje podatak da smo povećali broj punktova. Zajednički se borimo za očuvanje reke, reke koja ljudima znači život i slobodu. Nije se mnogo toga promenilo, Opština nastavlja sa kukavičkim ponašanjem, održane su dve sednice Opštinskog veća iz kojih nismo dobili nikakve odluke. Oni će čekati odluku ministarstva, jednostavno se boje da donesu nešto što se nekome neće dopasti. I mi ćemo je čekati, ali ma kakva ona bila mi ćemo institucionalno ili vaninstitucionalno nastaviti borbu i nećemo odustati u nameri da ih sprečimo da uništavaju reke i prirodu - kažu iz grupe ”Bitka za Vlasinu”.


Podrška stiže od aktivistkinja iz Bosne i Hercegovine

U petak, 10. februara, će Dadinčanima stići podrška i od aktivistkinja iz Pokreta ”Žene iz Kruščice” koje su tokom 2017. i 2018. godine naokon 500 dana na barikadama uspele da spreče gradnju dve mini-hidroelektrane, ali i zbog toga 2021. godine budu nagrađene Goldmanovom nagradom koja je poznata još i pod nazivom ”Zeleni Nobel”.

One su prepoznale da radimo sličnu stvari i velika je čast što će se one naći u Dadincu, s obzirom da su one njihovu borbu iznele do kraja i sprečile ne samo gradnju dve mini-hidroelektrane na reci Kruščici, već je nakon toga zabranjena gradnja i na teritoriji cele Federacije Bosne i Hercegovine - kažu iz grupe ”Bitka za Vlasinu”.

Osim aktiviskinja iz Bosne i Hercegovine Dadince će u petak još posetiti i eko-aktivisti iz udruženja ”Sačuvajmo planinske reke Kraljeva” i Udruženja ”Forca” iz Požege.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: