Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:30, 16. 1. 2023.

| Društvo

Meštani Dadinca i aktivisti opet protestovali protiv gradnje MHE ”Besko”, zvižduci predsedniku Opštine

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
20230116_121229
Meštani i aktivisti ne odustaju od zahteva za poništenje dozvola; foto: M. M.

Posle 35 dana provedenih na barikadama meštani Dadinca i aktivisti danas su se opet okupili ispred Opštine Vlasotince ne odustajući od zahteva da budu poništene sve odluke i spreče gradnju mini-hidroelektrane ”Besko” na Rupskoj reci. Za razliku od prvog protesta, i pored zvižduka, okupljenima se obratio predsednik Opštine Bratislav Petrović koji je obećao da privatni investitor neće početi gradnju do donošenja konačne odluke, dok je narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta pozvao meštane da ne odustaju od borbe i ne dozvole i treću mini-hidroelektranu na Rupskoj reci.

Samo dan nakon prvog protesta ispred Opštine, privatni investitor Water Green Energy iz sela Kumarevo poslao je na obalu Rupske reke bager u pokušaju da počne gradnju, međutim meštani Dadinca su uspeli da ga spreče i od tada bez prestanka dežuraju na barikadama.

20230116_121445 Foto: M. M.Kao glavnog krivca za dešanja na Rupskoj reci meštani krive Odeljenje za urbanizam Opštine Vlasotince koje je usvojilo početak gradnje treće mini-hidroelektrane na Rupskoj reci i to bez Studije o proceni životne sredine i bez obzira na odluku Skupštine o zabrani gradnje mini-hidroelektrana na teritoriji cele opštine.

Ipak, pod pritiskom meštana i neformalne grupe ”Bitka za Vlasinu", predsednik Opštine, koji nije izašao pred građane na prvom protestu, posetio je Dadinčane na barikadama i tada im obećao da će Opština ispitati sve odluke nadležnog Odeljenja. Ipak, kako se taj proces odužio, iz neformalne grupe "Bitka za Vlasinu” zahtevali su vanrednu sednicu Skupštine, dok su juče odbili da potpišu zajednički sporazum.

O gradnji MHE ”Besko” raspravljalo se i u lokalnom parlamentu, kada je odgovornost prebačana ka resornom ministarstvu, a da će upravo oni odlučivati hoće li se graditi treća mini-hidroelkrana predsednik Opštine ponovio je pred okupljenim građanima, koji su ga dočekali zvižducima. 20230116_120341 Foto: M. M.

Ja bih se zahvalio i na ovim zvižducima. Nisam došao da držim politički govor, već da kažem šta smo uradili za prethodnih 30 dana. Predsednik Opštine nema nadležnosti potpisivanja građevinskih dozvola i neistina je da sam ja bilo šta potpisao. Opštinsko veće, kao što znate, ispituje rad nadležnog Odeljenja, ali smo došli do saznanja da i Ministarstvo građevine vodi postupak. Da li će oni odlučivati o poništenju građevinske dozvole ili će to biti Opštinsko veće, to će odlučiti upravo Ministarstvo građevine. Kada u upravnoj stvari imate drugostepeni organ i kao što je sada Opštinsko veće, mi sutra možemo doneti odluku o poništenju, ali će ono moći da bude oboreno na Sudu - rekao je Petrović.

Predsednik Opštine dodao je i da mu je privatni investitor dao obećanje da on neće početi gradnju sve dok odluka ne bude pravosnažna, te pozvao građane da se povuku sa barikada.


Meštani Dadinca i Ćuta najavljuju dalju borbu i ostanak na barikadama

Da od zahteva da budu poništene sve dozvole, kao i građevinska dozvola za gradnju MHE ”Besko” meštani Dadinca neće odustati, najavio je predsednik Mesne zajednice, koji je istakao da su, i posle više od mesec dana, oni i dalje praktično na početku.

I posle mesec dana mi smo na istom mestu, odnosno na početku sa malim pomakom. Moramo da budemo realni, ali to nama nije dovoljno, mi tražimo poništenje svih građevinskih dozvola, kao i lokacijskih uslova. Moramo da se borimo do kraja, ali i da se istaknemo da se Opština uključila u rešavanje ovog problema - rekao je Stojiljković.

20230116_115949 Foto: M. M.Podršku meštanima Dadinca opet je pružio i narodni poslanik i ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta, koji je odbacio mogućnost da bude potpisan bilo kakav sporazum.

Sa kim sporazum, sa onima koji su potpisali da nestane Rupska reka, sa onima koji potpisuju smrtne kazne za naše reke? Tu je sada predsednik Opštine, neka momentalno pokaže građevinske dozvole i za one dve mini-hidroelektrane pa, ako nije po Zakonu, da se sve to ruši. Nema odustajanja, moramo da se borimo, a Rupska reka mora da nastavi da teče - rekao je Jovanović.

Podsetimo, investitor Water Green Energy iz sela Kumarevo za gradnju mini-hidroelektrane ”Besko” dobio je dozvolu još 2019. godine, za 18. avgust 2021. godine bila je zakazana javna rasprava koja je više puta odlagana, zbog čega meštani sela Dadince takođe protestovali ispred Opštine.

Na Rupskoj reci su već izgrađene dve mini-hidroelektrane, a iz pokreta ”Bitka za Vlasinu” podržali su zabranu izgradnje treće mini-hidroelektrane, dok su se krajem 2021. godine direktno otvorenim pismom obratili predsedniku Opštine Vlasotince Bratislavu Petroviću od koga su zatražili poništenje svih dozvola za gradnju mini-hidroelektrane ”Besko”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • profesor

    20:35 // 16. 1. 2023.

    mesko, besko, to vam je...

  • Sasa

    18:45 // 16. 1. 2023.

    Bravo, podrska!
    Stop mini hidro elektranama!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: