Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:43, 15. 12. 2022.

| Društvo

Meštani Dadinca i aktivisti oterali bager sa Rupske reke, krenuli sa postavljanjem barikada

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
Rupska reka - barikade
Iz neformalne grupe "Bitka za Vlasinu" kažu da će barikade biti postavljene do noći između 16. i 17. decembra kada ističe rok za početak gradnje; foto: P. I.

I pored toga što je bager jutros stigao u selo Dadince kako bi izvršio pripremu terena za početak gradnje mini-hidroelektrane ”Besko”, okupljeni meštani tog sela i aktivisti, u prisustvu policije, uspeli su da nateraju privatnog investitora da se povuče sa obala Rupske reke. Iz neformalne grupe ”Bitka za Vlasinu” ističu da je napravljen prvi korak, a kako bi sprečili slične pokušaja najavili su i postavljanje barikada.

Samo nekoliko sati zadržao se bager privatnog investitora Water Green Energy iz sela Kumarevo na obalama Rupske reke, pošto su se meštani Dadinca i aktivisti, među kojima i narodna poslanica iz Niša Jelena Milošević, brzo okupili i sprečili uništavanje reke kojom se vodom snabdeva više od 15.000 ljudi.

Brzo smo odreagovali, okupili se i na miran način naterali investitora da se povuče. Tu je bio jedan od njegovih sinova, koji je pokušao da optuži meštane da su ga napali, ali je policija bila tu i nije bilo nikakvih incidentata. U toku su razgovori i dogovori oko pravljenja barikada, one će biti tu do noći između 16. i 17. decembrak kada ističe rok za početak gradnje - kažu iz grupe ”Bitka za Vlasinu”.

Bager - Rupska reka Investitor povukao bager sa terena; foto: M. K.Da će barikadama braniti Rupsku reku na jučerašnjem protestu najavio je i ekološki aktivista i narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta, koji je, kako kažu iz neformalne grupe ”Bitka za Vlasinu”, već krenuo nazad ka Dadincu i očekuje se njegov dolazak. Rupska reka Očekuje se Ćutin dolazak; foto: T. T.

Odmah smo ga kontaktirali i on je već krenuo nazad. On je čovek koji je odbranio reke Stare planine, tako da očekujemo da uz njegovu pomoć, ali i svih ljudi koji znaju šta reka znači, da odbranimo Rupsku reku i sprečimo gradnju još jedne mini-hidroelektrane - kažu aktivisti.

Podsetimo, predsednik Opštine Bratislav Petrović na jučerašnjem sastanku pre protesta ispred Opštine obećao da će Opštinsko veće ispitati sve odluke Odeljenja za urbanizam, koje je, i pored odluke Skupštine o zabrani gradnje MHE i bez Studije o proceni životne sredine.

investitor Water Green Energy iz sela Kumarevo za gradnju mini-hidroelektrane ”Besko” dobio je dozvolu još 2019. godine, za 18. avgust 2021. godine bila je zakazana javna rasprava koja je više puta odlagana, kada su meštani sela Dadince takođe protestovali ispred Opštine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: